"Монбат" планира да продаде австрийското си имотно дружество

Monbat Immobilien има терени и сгради за над 30 млн. лв. в Шварценау, които придоби при излизането си от "Окта лайт"

Средствата от продажбата трябва да отидат за развитие на основния бизнес на "Монбат", който е производство и рециклиране на батерии
Средствата от продажбата трябва да отидат за развитие на основния бизнес на "Монбат", който е производство и рециклиране на батерии
Средствата от продажбата трябва да отидат за развитие на основния бизнес на "Монбат", който е производство и рециклиране на батерии    ©  Надежда Чипева
Средствата от продажбата трябва да отидат за развитие на основния бизнес на "Монбат", който е производство и рециклиране на батерии    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Производителят на батерии "Монбат" планира да продаде дъщерното си австрийско дружество Monbat Immobilien заедно с имотите му, които са на стойност над 30 млн. лв. Предложението трябва да се гласува на извънредно общо събрание на 21 април, става ясно от съобщение до борсата. Акционерите трябва да упълномощят ръководството на компанията да проведе преговори с потенциални купувачи, които вече са проявили интерес и са предложили офертни цени. Приходите от продажбата ще бъдат инвестирани в основния бизнес на "Монбат".

Параметри

Австрийското Monbat Immobilien притежава терени и сгради в град Шварценау с балансова стойност 32.1 млн. лв., а инвестицията на "Монбат" в самото дружество е оценена на 34.2 млн. лв. Засега не е ясно за какви ценови параметри ще се преговаря. От "Монбат" съобщиха, че са използвали услугите на агенция за недвижими имоти, която е била наета в края на миналата година, и че вече са получени оферти, на базата на които ще се водят преговори. Според предложението до акционерите ръководството не може да приеме цена по-ниска от офертната. "Продажбата на имота в Шварценау е целесъобразна, тъй като поради войната в Украйна има несигурност около бъдещата стойност на подобни активи", посочват от "Монбат". От там уточняват още, че ако сделката приключи успешно, тя ще осигури допълнителна ликвидност, която ще бъде инвестирана в основния бизнес.

Замяна

"Монбат" е придобила австрийското дружество Aurora Immobilien (впоследствие преименувано на Monbat Immobilien) в периода 2017 - 2019 г. Това е станало като замяна на инвестицията на "Монбат" в "Окта лайт", става ясно от материалите за общото събрание.

Компанията държеше малко под 50% в производителя на светодиоди чрез "Октагон интернешънъл", като останалите дялове бяха собственост на Илия Илиев. Справка в Търговския регистър показва, че през 2019 г. за няколко месеца на мястото на "Монбат" като партньор е влязъл Сержо Жеков, който след това е прехвърлил участието си на Илиев.

"Монбат" инвестира в "Окта лайт" през 2010 г., като целта беше да подкрепи създаването на първия в Европа завод за мощни светодиоди. Впоследствие обаче се оказа, че са необходими много големи инвестиции, за да се постигне ефективно производство, обясняват от "Монбат". Междувременно компанията е получила предложение да замени дела си в "Окта лайт" срещу австрийското дружество за недвижими имоти, което е било на съпоставима стойности, и в крайна сметка е излязла от инвестицията си, за да се фокусира върху основния си бизнес.

От съобщението на борсата става ясно още, че това не е първият опит за продажба на австрийските имоти. Скоро след като придобива дружеството, "Монбат" започва да търси купувач с помощта на брокер. Интерес е бил проявен в началото на миналата година, но заради ковид ограниченията до сделка не се е стигнало.

Все още няма коментари
Нов коментар