Нетната печалба на "Монбат" нараства над 2.5 пъти през 2022 г.

Продажбите на производителя на акумулатори леко се повишават

"Монбат" продава 93% от произведените акумулатори и батерии в чужбина
"Монбат" продава 93% от произведените акумулатори и батерии в чужбина
"Монбат" продава 93% от произведените акумулатори и батерии в чужбина    ©  Надежда Чипева
"Монбат" продава 93% от произведените акумулатори и батерии в чужбина    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на акумулатори и батерии "Монбат" отчита значителен ръст на печалбата през миналата година. Нетният резултат на групата, който включва и рециклиращия бизнес, се повишава над 2.5 пъти, достигайки 7.9 млн. лв., показва консолидираният отчет за 2022 г.

Леко покачване има на приходите, разходите също се увеличават.

Резултати

През миналата година нетните приходи от продажби са нараснали с 2.1% (виж таблицата). Изпреварващо повишение обаче има при разходите за дейността (главно за материали), които се покачват с 9% до 387 млн. лв. Това е и причината оперативната печалба да намалява с повече от 60% до 9.5 млн. лв.

Тази значителна разлика обаче е счетоводна. По-високата печалбата от дейността за 2021 г. включва 17.1 млн. лв., отчетени като малцинствено участие, които всъщност представляват преоценка на финансов актив - инвестиционен имот. "Цените на недвижимите имоти през 2021 г., в това число и на въпросния инвестиционен имот, са силно подценени за отчетния период на 2021 г. заради ефекта от пандемията на Ковид-19 и това е причината за така отчетената обезценка. Тя има ефект само върху счетоводния резултат на "Монбат", уточниха от дружеството за "Капитал". Въпросният актив е австрийската дъщерна имотна компания Monbat Immobilien, за която "Монбат" миналата година получи оферта за 8 млн. евро. Към момента сделка не е подписана.

Рискове

От отчета на дружеството става ясно, че поскъпването на суровините няма значим ефект върху резултатите, въпреки че около 65% от себестойността на продукцията идва от оловото. Компанията обаче има собствени рециклиращи мощности и индексира цените към крайните клиенти спрямо движението на борсовия индекс на оловото.

Войната в Украйна и санкциите срещу Русия също нямат голямо влияние. Едва 2.6% от общия износ на "Монбат" през миналата година е бил насочен към Русия, като този дял е намалял от 2021 г., а продажбите в Украйна са 2.5% от износа. Групата няма инвестиции в тези държави и не зависи пряко от тях за доставка на суровини.

Според отчета "Монбат" продава в повече от 77 страни, като важни пазари са Германия, Франция, Испания и Полша. За 2022 г. приходите от продажби в чужбина формират 93% от общите продажби.

Сделки

В началото на миналата година "Монбат" придоби контролен пакет в тунизийския производител на акумулатори Nour, като в момента държи 60% от дружеството. Целта на групата е да засили присъствието си в Близкия изток, където Nour има позиции.

Под въпрос остава сделката за литиево-йонната дивизия на Монбат - германския Monbat Holding, който включва разработчика и производител на батерии EAS Batteries и собственика на активите Monbat New Power. През май 2022 г. беше сключен договор под условие за продажбата на германския бизнес на британския стартъп Britishvolt при оценка от 36 млн. евро в брой и акции. Britishvolt имаше амбициозни планове за строителство на гигафабрика за батерии в Североизточна Англия, но не успя да набере достатъчно средства и в началото на тази година влезе в процедура по фалит.

Преди броени дни стана ясно, че австралийската Recharge Industries е придобила Britishvolt от синдиците и ще започне строителство на завода, но с различни приоритети. Първият етап предвижда пускане на батерии за съхранение на енергия, което трябва да стане до края на 2025 г. Следващата стъпка ще бъдат батерии за мощни спортни коли, докато производството на батерии за масови автомобили ще остане за по-нататък в бъдеще.