Американската JLL избра "Авалант" за свой представител при офиси и сделки

На пазара на консултантски услуги в имотния сектор в България вече присъстват основните световни брандове

"Вярваме, че синергията между двете компании ще допринесе за повишаване на качеството и внедряването на още добри международни практики в сегмент в България", казва Димитър Иванов, съосновател на Avalant (вдясно). На снимката - с Мариус Скута, директор и ръководител на отдел "Офиси" и "Представителство на наематели" на "JLL Румъния"
"Вярваме, че синергията между двете компании ще допринесе за повишаване на качеството и внедряването на още добри международни практики в сегмент в България", казва Димитър Иванов, съосновател на Avalant (вдясно). На снимката - с Мариус Скута, директор и ръководител на отдел "Офиси" и "Представителство на наематели" на "JLL Румъния"
"Вярваме, че синергията между двете компании ще допринесе за повишаване на качеството и внедряването на още добри международни практики в сегмент в България", казва Димитър Иванов, съосновател на Avalant (вдясно). На снимката - с Мариус Скута, директор и ръководител на отдел "Офиси" и "Представителство на наематели" на "JLL Румъния"    ©  Avalant
"Вярваме, че синергията между двете компании ще допринесе за повишаване на качеството и внедряването на още добри международни практики в сегмент в България", казва Димитър Иванов, съосновател на Avalant (вдясно). На снимката - с Мариус Скута, директор и ръководител на отдел "Офиси" и "Представителство на наематели" на "JLL Румъния"    ©  Avalant
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Американската JLL, която от години е вторият най-разпознаваем световен бранд при консултантите в бизнес имотите според класацията на The Lipsey Company, обяви свой ексклузивен представител за офисния и инвестиционния пазар в България. В прессъобщение, разпространено в понеделник, става ясно, че "JLL Румъния" е избрала за такъв българската консултантската компания Avalant.

Румънският офис на JLL продължава да работи в страната и с досегашния си партньор - консултантската компания IPC, в сегментите на жилищните, индустриалните и търговските площи. "Ай Пи Си партнърс" също е българска компания, специализирана основно в сферата на ритейла, която работи с JLL от три години.

"Партньорството с Avalant е стратегически избор, който ще ни помогне да увеличим присъствието си в България"

Мариус Скута, "JLL Румъния"

Основната функция на ексклузивните партньори в страната е да обслужват корпоративни клиенти на "JLL Румъния", които оперират и на пазара в България. Отделно и при запитвания на местни компании за чужбина от помощ е мрежата на JLL, която сега обхваща над 80 държави.

Освен това компаниите ще правят - всяка в сегмента си, анализи по поръчка на клиенти, както и ще подготвят JLL Sofia City Report, който глобалната компания разпространява публично от началото на 2020 г.

"Партньорството с компания като Avalant е стратегически избор, който ще ни помогне да увеличим присъствието си в България. Уверени сме в синергията между нашата глобална експертиза и местните познания и опит на Avalant и вярваме, че тази комбинация ще донесе много позитиви както за двете компании, така и за техните клиенти", казва в прессъобщението Мариус Скута, директор и ръководител на отдел "Офиси" и "Представителство на наематели" на "JLL Румъния".

"Искаха да са сигурни, че когато насочат компании, с които работят, към нас, те ще получат същото качество на обслужване както в Румъния"

Иван Пармаков, "Авалант"

Конкурс за офисния и инвестиционния сегмент

Иван Пармаков от Avalant обясни, че JLL са избирали българския си партньор в офисния и инвестиционния сегмент с конкурс. Avalant получили запитване в късната есен на 2021 г., попълвали са въпросник за начина си на работа, после имали среща в Румъния за запознанство, доуточнявали детайли. Решението за съвместната работа в двата сегмента е от началото на март.

От "JLL Румъния" обясняват, че са избрали Avalant заради "техния опит, знания и визия, която е сходна на нашата". "Говорехме на един език. Сделките по същество не се различават, но обемите в двете страни са много различни", казва Иван Пармаков.

В портфолиото от клиенти на "JLL Румъния" например са офисни сделки за 32 хил. кв.м за Amazon, за 9 хил. кв.м за Societe Generale BRD, 14 хил. кв.м за Societe Generale EBS, 24 хил. кв.м за Microsoft, 18 хил. кв.м за Еricsson.

"Те искаха да са сигурни, че когато насочат компании, с които работят, към нас, те ще получат същото качество на обслужване както в Румъния. Мисля, че ги спечелихме с големия си опит, а и с портфолиото си доказахме, че компаниите ни се доверяват", добави Пармаков.

Avalant са сравнително нова и бързо растяща компания. Създадени бяха в средата на 2020 г. от трима професионалисти, работили в MBL. Христо Андонов, Димитър Иванов и Иван Пармаков казват, че имат 28 години кумулативен опит в сектора на бизнес имоти и в частност в сегментите офис площи, управление на имоти и инвестиционни продажби на активи. През втората година от съществуването си те консултират 20 хил. кв.м сделки за наем на офис площи, както и продажбата на 4-звездния градски хотел Suite Hotel Sofia (с РЗП 15 хил. кв.м). Сред клиентите им са Allianz Holding, ING Bank, Chaos Group, Cargill, Proxiad, Emerchantpay и др.

От Avalant не влизат в конкретика за начина на работа. Вероятно става дума за подялба на приходите от комисионите на сделките в различно съотношение, според случая, като спецификата при подобни договори е кой първоначално получава сумата.

"JLL имат големи корпоративни клиенти и искат да са сигурни, че те ще бъдат обслужени по възможно най-добрия начин"

Мая Балтаджиева, IPC Partners

JLL и България

JLL присъства на българския пазар от 14 години, но индиректно. До преди три години България е под шапката на сръбския офис. Известна история в консултантските среди е как екипът на офиса в Белград преминава към CBRE (компанията номер едно в класацията на The Lipsey). В момента CBRE Югоизточна Европа, което е базирано в Белград, покрива българския пазар чрез местния офис в София. През 2017 г. JLL прехвърля българския пазар към румънския офис. Дотогава компанията ползва различни местни агенции и консултанти на свободна практика в случай на сделки в България.

Вероятна причина е, че българският пазар на бизнес имоти не е голям, а и на него отдавна присъстват третата и четвъртата компания от класацията на The Lipsey. Colliers е в България от 25 години, Cushman&Wakefield - от 15, CBRE също е тук отдавна, като първоначално това беше в партньорство с MBL. В последната година в страната влязоха Avison Young - в партньорство със "Славчев консултинг", и Knight Frank.

Пазарът като цяло изглежда разпределен и няма място на нов голям играч. От друга страна, JLL имат корпоративни клиенти, които да бъдат обслужени в страната, обясняват наблюдатели на пазара. Реално като държава България е включена към румънския офис, но Румъния е много голям пазар и екипът там не успява да покрива и България.

През 2019 г. JLL решават, че е по-ефективно да концентрират процеса в един партньор. "Ние бяхме избрани с конкурс", казва Мая Балтаджиева, мажоритарен собственик и управляващ партньор в Iris Property Consulting (IPC Partners). В компанията, която е един от големите консултанти за ритейл парковете, малък дял има и Христо Ангелков. Последните размествания Балтаджиева обяснява с това, че JLL са намерили партньор, фокусиран върху офис сегмента, а те остават отговорни за жилищните, индустриалните и търговските площи.

"JLL имат големи корпоративни клиенти и искат да са сигурни, че те ще бъдат обслужени по възможно най-добрия начин, заради което търсят и професионална услуга", обясни тя.

От Avalant коментираха, че в момента с JLL са в процес на опознаване, като засега не работят по конкретна сделка.

Jones Lang LaSalle Incorporated (JLL) е глобална консултантска компания, специализирана в управлението на недвижими имоти и инвестиции. JLL е част от S&P 400 на Нюйоркската фондова борса (NYSE) и е на 186-о място в списъка на Fortune 500. Към края на 2021 г. годишните ѝ приходи са 19.4 млрд. долара, като работи в над 80 държави и за нея в глобален мащаб работят над 98 хил. души. Като property/facility manager JLL управлява над 427 млн. кв.м и е участвала в над 37 500 сделки за отдаване под наем на площи за над 100 млн. кв.м.

Обратно към текста
Все още няма коментари
Нов коментар