След протести и визита на регионалния министър: строителството в Пловдив ще продължи

ПИМК блокираха областната управа, а Гроздан Караджов прехвърли отговорността за нови планове без екооценка към общинския съвет

От ляво надясно: Николай Василев, зам. областен управител, Илиян Филипов, собственик на ПИМК, Йордан Иванов, областен управител, и Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство
От ляво надясно: Николай Василев, зам. областен управител, Илиян Филипов, собственик на ПИМК, Йордан Иванов, областен управител, и Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство
От ляво надясно: Николай Василев, зам. областен управител, Илиян Филипов, собственик на ПИМК, Йордан Иванов, областен управител, и Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство    ©  Владислав Христов
От ляво надясно: Николай Василев, зам. областен управител, Илиян Филипов, собственик на ПИМК, Йордан Иванов, областен управител, и Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство    ©  Владислав Христов
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

За няколко часа във вторник сутринта изглеждаше сякаш Пловдив има нов областен управител. Илиян Филипов - собственик на строително-транспортния конгломерат ПИМК - чиито работници и камиони блокираха центъра и изходите на града, постави под обсада областната управа. Причината беше срещата между управителя Йордан Иванов и регионалния министър Гроздан Караджов, които трябваше да изяснят има ли проблем в Пловдив да се одобряват нови подробни устройствени планове (ПУП) за строителство или не.

Филипов, в типичното си облекло от тениска, елек и дънки, беше видимият диригент на протеста. А той беше добре организиран - събралите се хора получаваха закуска, вода, знамена, както и удобно написани лозунги като "Оставка", "Национални предатели" и "Областна управа, работете, а не ни пречете". Не остана особена тайна, че повечето от тях са служители на ПИМК - както не беше тайна, че повечето от камионите, блокирали входа на Пловдив заради протест на превозвачите тази сутрин, също са на компанията на Филипов.

Срещата при Иванов дойде, след като на последното заседание на общинския съвет бяха разгледани 12 нови ПУП-а, които след това областният управител върна заради тълкувателно писмо на Караджов. В писмото - отговор до общинските съветници от "Демократична България", министърът посочва, че преди да се одобряват нови ПУП-ове, е редно да се изчака екооценката на изменения Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив. Тъй като тази оценка тепърва трябва да мине наново през РИОСВ, това можеше да се тълкува и като де факто забрана за строителство във втория по големина град и най-активен имотен пазар в страната.

Половин час след като Илиян Филипов влезе в срещата, министър Караджов, Йордан Иванов и самият бизнесмен дадоха пресконференция, на която стана ясно, че строителството в Пловдив ще продължи, а отговорността за него ще се носи изцяло от общинския съвет.

Тълкуванията на Караджов

Ситуацията възникна, защото Пловдив измени своя ОУП, който е одобрен на експертен съвет. Екооценката обаче беше върната от РИОСВ през март и сега се разглежда наново, като е вероятно в окончателния ѝ вариант да има промени, които да засягат някои части от града и разрешенията за строителство там.

На 28 април групата съветници от ДБ съобщи, че е пуснала запитване до Караджов дали в този случай е редно да се одобряват нови подробни планове и е получила отговор, че не е препоръчително. Веднага след това областният управител (който също е от ДБ) използва единственото си правомощие по закон и върна за ново разглеждане последните 12 решения на общинския съвет, свързани с такива промени.

Сега обаче самият министър си изми ръцете публично. Според него в питането си съветниците били посочили, че има разминаване между одобрените ПУП-ове и бъдещата преправена екооценка. На въпрос от главния архитект на общината Димитър Ахрянов, който бил питал просто дали ако ОУП е минал на експертен съвет и ПУП-овете са съобразени с него, те могат да бъдат одобрявани, МРРБ е дало положителен отговор.

"Това са становища, те не могат да изместят закона. Министърът на регионалното развитие няма правомощия нито да тълкува закона, нито да издава задължителни предписания. Единственият компетентен орган да взима тези решения е общинският съвет, който следва да преценява дали в конкретния ПУП е засегната част от екологичната оценка, която ще бъде променена", каза Караджов, прехвърляйки цялата отговорност към пловдивските управници. Така той постави на мушката Ивайло Йорданов, който вдигна ръце. "Имам претенциите, че съм бранил закона и становището на МРРБ с връщането на решенията в общинския съвет", бе единственият коментар на областния управител по темата. Той остави Караджов и Филипов да говорят, без да уточни дали смята да връща повече приети ПУП-ове.

Строителството продължава

"Извинявам се на всички, които са се събрали тук днес", каза министърът на регионалното развитие, излизайки пред протеста, който му ръкопляскаше.

"Има грешка. Има прошка", заяви щедро Илиян Филипов пред медиите след срещата, като искането за оставка на областния управител беше бързо изтеглено. ПИМК са една от най-големите строителни компании в страната и Филипов дори се похвали пред "Капитал", че предстои да имат проекти в София и Пловдив за общо 1.2 млн. кв.м разгъната площ. Въпреки че нито един от върнатите 12 проекта за ПУП не е свързан с техен обект, очевидно компанията има интерес строителството да не бъде спирано.

На срещата се появи и народният представител Тошко Йорданов от ИТН, който обаче не пожела да седне до главните действащи лица и не коментира ситуацията с ПУП-овете.

Самите общински съветници от "Демократична България", както и главният архитект Димитър Ахрянов не присъстваха на срещата. Пред "Капитал" една от съветничките - Веселина Александрова, коментира, че не са получили покана, но беше категорична, че този казус не е приключил за тях. "Целта на посещението на министъра беше да се потуши едно политическо напрежение. Той се измъкна от политическия хаос, който сам създаде. Свали отговорността от себе си и я прехвърли отново върху общински съвет", заяви Александрова. Съветниците ще гласуват "против" решенията за допускане на ПУП-ове на предстоящата сесия на 12 май.

За "Капитал" арх. Белин Моллов, специалист в областта на устройственото планиране и градското развитие, коментира, че в тази ситуация по право не би следвало да се процедират ПУП-ове, тъй като те могат да се атакуват. "Същевременно обаче тези екологични оценки се бавят с години и се създават проблеми на хора, които наистина искат да свършат работа, и приемането на ПУП-ове без екологична оценка е някакъв компромисен вариант", добави той.

ОУП е разгледан от експертния съвет на Пловдив още през октомври миналата годна. Оттогава насам на всяка сесия на общинския съвет се внасят за допускане средно 10 проекта за изменение или изготвяне на подробни устройствени планове, които се одобряват по параметрите на новия план. Ако екооценката бъде одобрена от РИОСВ с променени параметри, които влизат в конфликт с вече позволено строителство, най-вероятният губещ ще бъде както винаги околната среда на Пловдив.

Повече по темата, четете в тазседмичния брой на в. "Капитал".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 2

    Уж се борихме срещу мутрите, а изглежда, че накрая те пак ще решават как се разходват държавните пари.

    Нередност?
Нов коментар