Строителството и зелените площи на Пловдив: Има ли проблем и кого засяга

Въпросът вече не е дали ще се приемат подробни устройствени планове, а къде и кога

Добре организиран протест, ръководен от Илиян Филипов от ПИМК, се проведе във вторник пред сградата на областна администрация в Пловдив и вдигна напрежението
Добре организиран протест, ръководен от Илиян Филипов от ПИМК, се проведе във вторник пред сградата на областна администрация в Пловдив и вдигна напрежението
Добре организиран протест, ръководен от Илиян Филипов от ПИМК, се проведе във вторник пред сградата на областна администрация в Пловдив и вдигна напрежението    ©  Владислав Христов
Добре организиран протест, ръководен от Илиян Филипов от ПИМК, се проведе във вторник пред сградата на областна администрация в Пловдив и вдигна напрежението    ©  Владислав Христов
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • След спор за валидността на новите планове строителството ще продължи.
  • Пловдив трябва да има екооценка на новия си общ устройствен план до месец, а след това да го гласува.
  • Това обаче няма да разреши драматичната ситуация с намаляващите зелени площи в града, където има много интереси.

321

са издадените за първото тримесечие на 2022 г. разрешителни за строеж в Пловдив за над 246 хил. кв.м РЗП. За сравнение - в София (град), чиято територия е четири пъти по-голяма от тази на Пловдив, издадените разрешителни са с почти 100 по-малко, но са за 390 хил. кв.м РЗП.

Камиони, протести, затворени улици и цял министър на крака - в последните дни проблемът със строителството в Пловдив експлодира в национален ефир. Това е лесно разбираемо - тук е най-горещият имотен пазар в страната в момента. Какво обаче се случва в Града под тепетата, отвъд горещите заглавия. Ето ситуацията, обяснена в няколко въпроси и отговори.

Защо възникна спорът?

Общият устройствен план (ОУП) е един от най-важните документи, които всяка община има. С него се чертае развитие на града за следващите 10-15 години и се регулира на практика всичко, което може да се появи на територията му. За изменението на действащия план за Пловдив още през 2018 г. е проведена обществена поръчка и са избрани проектантите от софийската фирма "Булплан". Миналия октомври новият ОУП минава на експертен съвет в общината и така остава още една институционална стъпка - одобряването му от РИОСВ.

През март тази година обаче РИОСВ за пореден път върна документите. Причината - докладът за екологична оценка не съответства на параметрите на плана, които са променени след обществените обсъждания и са одобрени от общината.

Как това спря строителството?

След връщането на екооценката общинските съветници от ДБ изразиха съмнение дали в тази ситуация следва и може да се приемат нови подробни устройствени планове (ПУП). ПУП-овете са необходими за всеки парцел в общината, без тях не може да започне строителство и по закон те трябва да са съобразени с действащия ОУП.

В чл. 133, ал. 7 и 8 от Закона за устройство на територията се казва, че когато общият план ведно с екологичната оценка е разгледан от експертен съвет, всички ПУП-ове вече могат да се съобразяват с него и да се одобряват, ако не му противоречат.

Съветниците обаче твърдят, че връщането на екооценката връща целия процес назад и ПУП-ове по новия план не бива да се одобряват, защото може да изпаднат в противоречие. Базирайки се на това и на тълкувателно писмо на министър Караджов, областният управител върна последните 12 разгледани ПУП-а и на практика хвърли строителния бранш в хаос. Срокът за нова екооценка е 6 месеца, които са много за сектор, в който инфлацията вдига цените на материалите всяка седмица.

Има ли всъщност проблем?

При визитата си тази седмица министър Гроздан Караджов прехвърли цялата отговорност в ръцете на общинските съветници. Той припомни, че те следва да съблюдават всеки конкретен ПУП и да преценяват дали той засяга терени, в които ще има изменение от екологичната оценка.

Такъв риск обаче не съществува по думите на Тома Белев, зам.-министър на околната среда и водите. "ПУП-ове могат да се процедират, ако те са за терени, в които няма промени. Ако пък засягат изменени терени, тогава всеки много бързащ инвеститор може да изиска една тежка екологична оценка от РИОСВ - както за собствения си проект, така и за целия план. Не знам на кой инвеститор би му хрумнало да го направи, вместо да изчака един месец", обясни той за "Капитал".

Илиян Филипов, собственик на строително-транспортната компания ПИМК и водач на протеста, посочи, че "всеки един ПУП минава през оценка на екологичния съвет и РИОСВ". Филипов каза още, че е говорил с Белев и зам.-министърът е поел ангажимент Пловдив да има влязъл в сила ОУП до 2-3 месеца. "Важно е да има правила", допълни строителят.

Самият Белев каза, че има "уверението на проектантите, че до месец ще допълнят доклада по екологичната оценка, но не се ангажира с конкретен срок за приемането на ОУП. Планът трябва да бъде гласуван от общински съвет. "А има общини, които с години не могат да съберат мнозинство", обясни той за "Капитал".

Какво всъщност става с екооценката и зелените площи?

А проблеми в екооценката има, категорични са от РИОСВ. И те са свързани със зелените площи на Пловдив.

Градът е заключен между няколко общини, които ограничават развитието му навън, затова от ключово значение е какво се прави вътре.

Към момента всеки пловдивчанин разполага с малкo над 13 кв.м от съществуващата зелена система. Пред "Капитал" ландшафтният архитект Надежда Пачеджиева обясни, че в това число се включват пътните озеленявания, реката, площадни пространства, гробищните паркове и пр. Тя обясни, че в закона не е разписано какви са изискванията за градове с над 200 хил. жители, какъвто е и Пловдив, което позволява своеволия от страна на властта.

Само за сравнение - в началото на 90-те години всеки гражданин е разполагал с препоръчителните 20 кв.м. В Бургас и Варна стойностите и към момента надхвърлят 20 кв.м/жител. В периода от 2007 г. насам нови зелени площи няма. Новият план предвижда увеличението на парковите и зелените площи, за да се достигане до 18 кв.м/жител. Един от основните препъникамъни за това е липсата на общински терени, които да се облагородяват, както и фактът, че общината не отделя средства за придобиване на такива.

Арх. Антоанета Топалова - официален рецензент на плана, акцентира върху пренебрегнатата зелена система. "Изтеклият период показа приоритет на частните интереси за сметка на общностните. Този план до голяма степен стабилизира статуквото. За няколко етажа и тераси ние убиваме тепетата си", коментира тя на общественото обсъждане на плана, организирано от съветниците на ДБ.

Тенденцията е ясна: Пловдив се застроява свръхбързо и вместо да се увеличават, зелените площи ще намаляват.

Кой чака в зеленото?

"Аз съм там, защото ме засяга несправедливостта, затова съм лицето на този протест", категоричен беше Илиян Филипов пред "Капитал". Той заяви, че няма нито един негов ПУП, който тепърва да се изработва. "Всичките ми обекти са минали, включително на кулите на Марица (проектът Crystal Towers - бел. ред) имам строително разрешително."

Има обаче други, които чакат. Най-големият остров в Марица - Адата, е близо 90 дка, от които едва 5 дка са на общината. Останалите са на Ангел Куков - собственик на комплекс "Акваленд", както и на два жилищни комплекса ("Олимпия" в жк "Тракия" и West point до мол "Пловдив"). За момента статутът на острова не позволява застрояване повече от 1% и по препоръка на РИОСВ това трябва да остане непроменено - това е отбелязано при връщането на екологичната оценка. Общината обаче е на друго мнение, като иска да измени терена в "Зона за спорт и атракции", с което за начало се позволява 20% застрояване.

Друго място е парк "Отдих и култура", около Гребната база. В изменения ОУП присъства вторият гребен канал, за който РИОСВ препоръчва на общината да бъде преразгледан. Присъстват и няколко терена от гората зад зоологическата градина, които са с променен статут - отново спорт и атракции. Два частни имота от около 130 дка вероятно са предизвикали тази промяна. Някога те са били общински, но са апортирани в публично-частното дружество "Увеселителен парк" АД и по класическия начин с поетапно увеличаване капитала на акционерното участие правото на общината да блокира решения е отнето. През 2013 г. апетитните имоти, апортирани от общината, са продадени на "Тея инвест" - справка в Имотния регистър показва, че това са най-атрактивните активи в имуществото на дружеството. Дружеството е със собственик Тодор Чанков, без почти никакви печалби и без заети в него лица.

Малка част от парк "Лаута" също не е актив на общината, губи статута си на зелена зона и става зона за спорт и атракции. Справка в имотния регистър показва, че теренът, който е зад строящия се Residental Park Plovdiv, е собственост на същия строител - "Ес Джи инвест", зад която неофициално стои петролният бос Георги Самуилов. От там потвърдиха е възползват от изменения статут и вече са подали документите си към общинската администрация за изготвяне на ПУП, но нямат информация какво е движението по него. От инвестиционното им намерение става ясно, че те планират изграждането на спортен комплекс, детска ясла и т.н. - всичко това като част от мащабния проект за "зелен комплекс-град". За момента фирмата не планира други мащабни проекти в града.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 1

    Въпросът е какво искат гражданите. Ако гражданите кажат, че не трябва да строим на парцел под 1000 кв метра и от тях максимум 400 кв метра са застроената част с максимална височина 15 метра това е достатъчно точно определено. Освен това обаче никой не мисли, че на 1000 нови жилища сигурно има нужда от ясли, детски градини и училище за още поне 500 деца, още 4 спирки на градския транспорт и 10 нови автобуса.

    Нередност?
Нов коментар