🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европейският пазар на офиси се изправя пред най-големите предизвикателства след финансовата криза

Влошаването на перспективите идва, след като Bank of England повиши основната си лихва с 0.5 процентни пункта

Наемодателите на офиси се сблъскват и със скока в цената на строителните материали, с навлизането на хибридната работа и с допълнителните разходи, необходими за спазване на екологичните норми
Наемодателите на офиси се сблъскват и със скока в цената на строителните материали, с навлизането на хибридната работа и с допълнителните разходи, необходими за спазване на екологичните норми
Наемодателите на офиси се сблъскват и със скока в цената на строителните материали, с навлизането на хибридната работа и с допълнителните разходи, необходими за спазване на екологичните норми    ©  Reuters
Наемодателите на офиси се сблъскват и със скока в цената на строителните материали, с навлизането на хибридната работа и с допълнителните разходи, необходими за спазване на екологичните норми    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Експерти предупреждават, че европейският пазар на офис площи се изправя пред най-тежките предизвикателства от времето на финансовата криза насам, тъй като повишаващите се лихвени проценти и рязкото нарастване на разходите за строителството заплашват възстановяването му от пандемията. Според анализ на Bank of America (BofA) за пръв път от 2007 г. насам разходите за обслужване на дълговете на собствениците на офиси са надвишили приходите от наемите заради по-високите лихвени проценти и по-общото затягане на финансовите условия, съобщава Financial Times.

"Когато се говори за лихвени проценти, те представляват само около една четвърт от разходите по заеми за европейските компании за недвижими имоти. Кредитният спред е скритата част на айсберга", казва анализаторът по недвижими имоти в BofA Марк Моци. Тя има предвид мярката за това колко повече трябва да плати една компания, за да вземе заем, в сравнение с държавен емитент.

През последните 12 месеца кредитните спредове са се усвоили за британските компании за недвижими имоти и почти са се утроили за европейските, показват изчисленията на BofA, което е знак, че инвеститорите в облигации са все по-загрижени за платежоспособността на тези компании. Според управителя на компанията за недвижими имоти Savills Марк Ридли през първото тримесечие на годината стойността на сключените сделки в Лондон е била със 105% по-висока от средната стойност за последните 10 години, а през второто тримесечие тя е била с 27% по-ниска от това ниво. Според експерти предизвикателствата могат да се увеличат, когато се наложи на купувачите да рефинансират дълга, с който са закупили сградите.

"Погледнете финансовата криза и какво се случи - критичните точки бяха моментите на рефинансиране, там може да настъпи натиск", казва Адам Голдин, ръководител на британския клон на китайския строителен предприемач CC Land. "Ако просто нямате пари за рефинансиране, тогава нямате пари... Има много организации като фондове, които са от затворен тип и не могат да влагат повече пари, така че единствената им посока е да продават. Тогава ще разберем колко капитал има за покупка", добави той.

Спад на имотния пазар

Неотдавнашно проучване на Royal Institution of Chartered Surveyors, водещ орган в сектора на недвижимите имоти, установи, че около половината от отговорилите брокери на недвижими имоти, оценители и консултанти от цяла Европа и САЩ "смятат, че пазарът е навлязъл във фазата на спад на имотния цикъл".

За Европа анализаторите на Bank of America предупредиха за 12% спад в стойността на офисите в рамките на 18 месеца, а големите групи за недвижими имоти, сред които Brookfield и BNP Paribas, сами сигнализираха за опасения от рязка разпродажба, съобщи в началото на месеца Financial Times.

Наемодателите на офиси се сблъскват и със скока в цената на строителните материали, с навлизането на хибридната работа и с допълнителните разходи, необходими за спазване на екологичните норми. Въпреки това те посочват, че нивото на ливъридж в сектора днес е далеч по-ниско, отколкото преди финансовата криза, и че други инвеститори и купувачи ще се намесят, когато цените на офисите спаднат още повече.

Все още няма коментари
Нов коментар