M Tower - новата емблема за "Младост" и София

Илиан Илиев - архитект на "умната" сграда, за модерните решения и уникалните предимства

M Tower - новата емблема за "Младост" и София
M Tower - новата емблема за "Младост" и София
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

M Tоwer

M Tower ("М Тауър") е един от най-любопитните инвестиционни проекти в София не само защото прави много неща за пръв път, но и заради цялостната философия, която седи зад него. Инвеститорите на тази 22-етажна сграда решават да намалят общата квадратура, за да осигурят по-високото качество на крайния продукт и по-доброто потребителско преживяване на бъдещите собственици. Така се ражда M Tower, в която няма маломерни жилища, а апартаментите започват от завидните 128 кв.м и предлагат допълнителен простор и лукс заради щедрата светла височина от 3.20 метра. Още на ниво изграждане строителят "Маркан" прилага иновативни методи на строителство като Top-down метода. Характерното за този метод е, че сградата се изпълнява от приземния етаж към фундамента и обратно. M Tower e едва втората сграда, която се изгражда по този способ, като тук "Маркан" надграждат технологията с цел улеснение на изпълнението. В уникалните характеристики на проекта се включва и фактът, че всички апартаменти без изключение имат спираща дъха панорамна гледка към София, Стара планина и Витоша. Сградата добавя към ексклузивните си предимства и собствена спирка на метрото с топла връзка за обитателите на M Tоwer.

Авторът на сградата - архитект Илиан Илиев, коментира новия проект в София, който дава заявка, че ще вдигне значително летвата на потребителското преживяване на бъдещите си собственици, а защо не и ще създаде нов тренд в търсенето на по-умно и качествено проектиране.

Ако трябва да разкажете с няколко изречения какъв проект е M Tower, какви ще бъдат те?

Като тип сграда М Tower отговаря на философията на "Planning архитектурно студио" за mixed use високи сгради на ключови места в София. Отдавна имаме изявено предпочитание към проектирането на високи сгради. Смятаме, че това е начина за освобождаване на партера от прекалено уплътняване, давайки възможност и за повече обществени и озеленени площи. М Tower е емблематична сграда на възлово място в район "Младост". Проектът е иновативен с използваните строителни технологии, модерен като фасадно и инсталационно решение.

Каква е философията зад сградата и защо избрахте името М Tower?

Името M Tower e по идея на инвеститора. Философията зад сградата е базирана на естетика, функционалност и неповторимост. Всичко тръгна от първоначални скици, базирани на името на сградата. Премина се през няколко обемни решения и се стигна до една емблематична сграда с динамичен обем от плавни, меки форми, в които деликатно се чете буквата "М".

Какви са според вас предимствата на сградата, която създавате, защо хората да изберат именно нея в голямото море от възможности?

Преди всичко сградата е уникална. Намира се на изключително комуникативно място в модерен район като "Младост". M Tower е сградата от смесен тип. Това означава, че едновременно в нея ще се помещават жилища, офиси, фитнес, ресторант, кафе и магазини. Жилищата ще започват от осмия етаж нагоре, извисявайки се над съседното застрояване, което означава, че всички апартаменти в сградата ще имат уникална гледка към центъра на града и към Витоша. Това дава неповторимо предимство на проекта ни, който благодарение на местоположението си и архитектурните решения ще предостави на бъдещите собственици на сградата еднакво качествени и ексклузивни площи.

Това е част от замисъла на тази сграда - да даде безкомпромисно изживяване на всеки от обитателите си без изключение. В името на тази цел взехме и друго нестандартно решение - в M Tower няма да има маломерни жилищни площи. Апартаментите започват от квадратура, която се смята за голяма за София - 128 кв.м. Голямата квадратура обаче не е единственото условие за комфорт на едно жилище, много важна е и височината на таваните - колкото по-високи са, толкова по-комфортна е жилищната среда. Ние сме и една от първите сгради в София с отличително високи тавани, светла височина 3.20 метра, стандарт, който повечето жилищни сгради не прилагат, защото това намалява цялостната жилищна площ за продажба, а оттам и печалбата. В M Tower 100% от площите са изключително просторни, добре разпределени и пълни с въздух и светлина заради големите обеми и високите тавани. Като прибавим към това спиращите дъха панорамни гледки, M Tower се очертава да бъде проект, който ще промени представите за качество на живот в София.

Има още един детайл, който е ексклузивно предимство на M Tower и ще създаде допълнителен комфорт на обитателите й. Сутеренът има пряка връзка с метростанция "Александър Малинов" и на този етап това е единственият проект с такава привилегия - да имаш спирка на метрото, свързана с топла връзка със сградата, в която живееш или работиш. Като добавим и най-добрите инсталации на пазара, с които строим сградата, се получава един уникален проект, който прави заявка, че ще промени представите за качество на жилищата в София.

Кои са участниците в инвестиционната инициатива, които гарантират качеството на M Tower - инвеститор, проектант, изпълнител, консултант?

М Tower е първият проект, по който работим с инвеститор в лицето на хората от "Радина Хаус" - екип от професионалисти с високи естетически изисквания и взискателни към продукта на архитектурното проектиране. Получи се много добра комуникация и в момента продължаваме да развиваме нашето партньорство. Архитектурата е от "Planning архитектурно студио". За конструкцията работим със "Структо", с ръководител инж. Борис Първанов. За първи път работим и с ОВИ специалисти от "Маркан Про", с ръководител инж. Александър Русев. ВиК е екипът на инж. Любка Босилкова, а Ел. е екипът на "Филарх", с главен проектант инж. Евтим Филипов. Изпълнител на проекта е "Маркан", а проектов мениджър е "СавантЕлБул".

Какви са основните функции и конкретните единици в самата сграда - жилищни площи, офиси, търговски площи, и как се съотнасят помежду си като процентно съотношение?

В сградата има 84 луксозни апартамента, разположени на 14 етажа, които представляват 56% от цялото застрояване. Офисите са на 6 нива и заедно с предвиждания фитнес на първо ниво и ресторанти и магазини на партер съставляват около 44% от общата площ на сградата.

Сигурна инвестиция ли ще е закупуването на пространство в M Tower?

През последното десетилетие недвижимите имоти са сред доста сигурните инвестиции в България. Напоследък разбираме, че има сериозно търсене за големи многостайни жилища с максимални условия за комфорт. Луксозен, умело проектиран като функционалност и естетика и, разбира се, качествено изпълнен продукт като М Тower ще бъде чудесна и сигурна инвестиция. За това допринасят и отличната локация, и сигурният инвеститор. Освен като инвестиция смятам, че жилищата, които сме проектирали като многостайни апартаменти с всички необходими помещения за едно домакинство, ще бъдат и чудесно място за отглеждането на деца.

Рекламното послание на проекта е "Високо, високо, високо". В кои потребители като потенциални купувачи се е прицелил вашият проект и предвиждате ли възможности за улеснено кредитиране?

Смятам, че рекламното послание е изключително добро попадение. Налице е висока сграда с великолепни гледки на жилищата във всички посоки. Проектът е с високи етажи, със светла височина, значително по-голяма от останалите предложения на пазара. Високо е нивото на проектиране, както и нивото на изпълнение. Високи са стандартът, луксът на обитаване и работа в жилищата и офисите.

Какви бяха основните приоритети, които вие зададохте в изграждането на М Tower?

Основен приоритет при проектиране на всички сгради на Planning е безкомпромисна функционалност, съчетана с високи стандарти за естетика и устойчивост. M Tower е пример за всичко това. Освен изчистеното решение на различните функции в сградата сме наблегнали и на едно обобщено изграждане на фасадния обем. Без излишни естетически фойерверки сме постигнали елегантно решение на фасадата, което прави M Tower една емблематична сграда в район "Младост".

Какви са етапите, през които преминава проектът?

Започваме с концепция с няколко варианта, която описах. Предвид невъзможните срокове получихме одобрение на идеен проект, за да може да се работи по подземната част на проекта, и скоро след това предадохме и техническия проект за цялата сграда.

Можете ли да се похвалите с функционални решения, които са предпоставка и за по-висок комфорт на обитателите на сградата - височина и обем на помещенията, рецепция, тревни площи или нещо друго, което е предимство на сградата?

Mixed use сградите са доста интересни за нас. Съчетаването на различни функции в една сграда й дават живот през целия ден. Използвайки нашия богат опит в проектирането на търговски, офисни и жилищни сгради, в M Tower сме постигнали смесица от всички тези функции, като сме съумели да ги съчетаем така, че да не си пречат и преплитат излишно. По всички етажи има предвидено централно отопление и охлаждане. Освен стандартната за офисите вентилация такава е заложена и за жилищата. Проектирани са височини за клас А офиси, а в жилищата имаме голяма светла височина, което е стандарт в работата на Planning.

Каква е разликата според вас между добрата и изключителната сграда? Вашата към кои спада?

Добрата сграда е тази, която изглежда красиво, функционира съгласно заложените параметри и е комфортна за обитателите. Добавяме към това и удовлетворението на инвеститора и одобрението на хората, които са в контакт с нея, и имаме изключителна архитектура. Изключителна сграда получаваме и когато имаме интересна смесица между различни функции, реализирани на ключово място в градската среда.

Районът, в който строите - "Младост", предимство ли е или недостатък на вашия проект? Как се вписва M Tower в околната среда?

"Младост" е район със създаден и добре функциониращ микс от жилища, офисна и търговска функция. M Tower въплъщава в себе си същия този микс от функции и така естествено се вписва в средата си.

Какви са тенденциите, които ще определят търсенето на жилищни и офис имоти в страната през тази година, и какви ще са приоритетите, които потребителите ще определят според вас?

Смятам, че скоро офисният пазар ще се възстанови и ще се търсят топ локации с висок стандарт на работно пространство. По отношение на жилищата смятам, че ще се засили търсенето на високо ниво жилища с повече стаи, кабинети и обслужващи помещения в емблематични сгради на ключови локации.

Продажбите на жилищни и офис площи в M Tower вече са в ход.

Запитвания за оферти, консултации и срещи могат да бъдат отправяни чрез сайта на www.mtower.bg.