Наемът за плажа на река Велека в Синеморец ще бъде двоен на досегашния

Търгът за определяне на следващия стопанин на ивицата ще е на 28 март

Плажът край устието на река Велека до Синеморец се счита за един от най-малко урбанизираните по цялото българско Черноморие.
Плажът край устието на река Велека до Синеморец се счита за един от най-малко урбанизираните по цялото българско Черноморие.
Плажът край устието на река Велека до Синеморец се счита за един от най-малко урбанизираните по цялото българско Черноморие.    ©  Надежда Чипева
Плажът край устието на река Велека до Синеморец се счита за един от най-малко урбанизираните по цялото българско Черноморие.    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Плажът на Велека ще има нов (или стар) наемател, след като стана ясно, че търгът на ивицата край Синеморец с тайно наддаване ще се проведе на 28 март. От обявената на сайта на Министерство на туризма (МТ) информация става ясно, че се отдават за стопанисване над 42 дка с уточнението, че 3555 кв. м представляват защитени пясъчни дюни, върху които не може да се извършва каквато и да е дейност. Началната сума, която МТ е определило, е 27.5 хил. лв. без ДДС или почти двойно на тази от предишния договор.

От средата на февруари досега МТ обяви процедури за отдаване под наем на общо 19 морски плажа. Сред тях са този край устието на река Велека до Синеморец, плаж "Романтика" и "Шкорпиловци - юг" близо до Варна. Те са едни от най-живописните в страната поради минималното им урбанизиране и запазване максимално девствени и естествени.

Този на река Велека попада в територията на Природен парк "Странджа", в границите на "Натура 2000" и е един от малкото, които се стопанисват по природосъобразен начин. От 2017 г. се поддържа от дружеството "Уиндис" чрез договор за наем, който поради пандемията и последiтвията от нея през декември 2020 г. беше удължен до ноември 2022 г.

Бизнес моделът на наемателя стъпва на екологично и социално отговорни практики. "Включени са много партньори, приятели и съмишленици. Хора с опит в алтернативния туризъм, социалните дейности, доброволческата дейност в екологични инициативи, планинско и водно спасяване", обясниха през 2021 г. за "Капитал" от компанията.

Тогава на 14 април на последното си редовно заседание, третият кабинет на Бойко Борисов взе решение да отдаде на концесия за 15 години част от плажа, за който договорът за наем все още беше в сила. Последва обжалване на стартиралата процедура пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от страна на "Уиндис". Мотивите им бяха, че така ще бъде прекратено действието на договора за наем, по силата на който наемателят изпълнява дейностите по осигуряване на водното спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на целия плаж.

Не на последно място имаше разлика в сумата, която държавата щеше да получава на годишна база. При концесията тя трябваше да бъде 12.2 хил. лв. без ДДС, а по договора тя беше над 14 хил. лв., а с годишната индексация за 2021 г. - 15.4 хил. лв. без ДДС.

Решението на Министерски съвет бе поредното от серия такива за концесии на плажове, чрез които да се намерят и бетонират за 15 или 20 години нови стопани. Юни същата година КЗК реши все пак, че процедурата за концесия е законосъобразна, а през май 2022 г. Върховният административен съд (ВАС) отсъди, че плажът трябва да се даде на концесия. В крайна сметка договорът за наем беше изпълнен и той изтече през ноември. Междувременно в коалиционното споразумение на правителството на Кирил Петков залегна премахване на концепцията българските плажове и ски зони да се отдават на концесионни договори.

Филип Баров, представител на досегашния наемател "Уиндис", коментира пред "Капитал", че обявената сума по сегашния конкурс е необосновано по-висока от досегашната. Според него тя не е непоносима за бъдещия наемател, но който и да е той, ще трябва много добре да направи разчетите си за следващия летен сезон. За него увеличеният наем неминуемо ще се отрази върху крайната цена на услугите за летуващите край Велека.

Той лично ще участва в търга с "Уиндис" и не очаква голям интерес към него, поради късното му провеждане и малкото време за подготовка за сезона.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daniboy avatar :-?
    Daniboy
    • + 1

    Предния наемател си позволи много да знае и е наказан. Дано пак той спечели, превърна плажа в приятно местенце с минимална намеса, тази година пак мисля да отида.

    Нередност?
  • 2
    3381rudarski avatar :-|
    Петър Рударски
    • + 1

    Миналата година пиех бира на бара там срещу скромните 6 лв... Тази година май ще си го спестя...

    Нередност?
  • 3
    itx57602525 avatar :-|
    itx57602525
    • + 1

    Най-яките бургери в България миналото лято се правеха на този плаж.

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    До коментар [#2] от "Петър Рударски":

    Че то нищо не прече да си занесеш бира по 1лв в хладилна чанта и пак да си пиеш 6 бири на тази цена :)

    Нередност?
Нов коментар