Наемателят на плажа на устието на Велека ще обжалва бъдещата концесия

Компанията има договор за още два сезона и преждевременното прекратяване ще й нанесе икономически вреди

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Наемателят на популярния плаж на Синеморец - "Устието на река Велека", ще обжалва решението на правителството за обявяване на процедура за отдаване му на концесия за 15 години. То бе взето по време на последното заседание на третия кабинет на Бойко Борисов на 14 април, преди да подаде оставка, и проблемът е, че ще прекрати предсрочно договора на наемателя.

Това решение за плажа на Синеморец беше поредното от серия такива за концесии на плажове, включително с наематели към момента, които да бетонират нови стопани за следващите 15 - 20 години. От 23 април то вече е обнародвано и процедурата може да стартира. Наемателят "Уиндис", който има споразумение с Министерство на туризма за наем до 11 ноември 2022 г., обаче ще го обжалва с мотива, че е взето "на базата на немотивиран, необективен и подвеждащ доклад на Министерството на туризма, както и че е обнародвано в момент, в който вече има наложен мораториум върху точно тези действия на Министерския съвет в оставка.

Морски плаж "Устие на река Велека" попада в територията на Природен парк "Странджа", в границите на "Натура 2000", като е един от малкото, които се стопанисват по природосъобразен начин.

Концесия по време на наем

"Уиндис" има споразумение с Министерството на туризма от 16 декември 2020 за удължаване на срока на наема до 11 ноември 2022 г. след измененията в Закона за здравето във връзка с COVID-19.

Сега като аргумент за отриването на процедурата по концесия на плажа е посочено, че се цели да се обезпечи част от морски плаж "Устие на река Велека" със задължителните дейности по Закона за устройство на черноморското крайбрежие - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес.

Според становището на наемателя изготвената обосновка умишлено пропуска факта, че към настоящия момент дружеството "Уиндис" има действащ договор за наем на морски плаж "Устие на река Велека", съгласно който от 2017-а до сега осигурява ежегодно дейностите по осигуряване на водното спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж. "За разлика от направеното предложение за откриване на процедура за възлагане на част от плажа дружеството ни осигурява задължителните дейности на целия плаж", пише в становището на наемателя.

Освен това Министерство на туризма ще търси минимална концесионна такса от 12.2 хил. лв. без ДДС, докато сега наемателят печели търга с малко над 14 хил. лв. без ДДС, като сума се индексира ежегодно и за 2021 г. е 15.4 хил. лв. без ДДС. Тя вече е платена за предстоящия сезон.

Вредата за наемателя

На плажа има и направени инвестиции - медицински пункт, 5 спасителни поста и оборудване към тях, монтирани са тоалетни и прилежаща инфраструктура, назначени са морски спасители и медицинско лице, настаняването им и осигуряване на храна и напитки по време на смените. Предстои и подновяване на ежегодния договор с община Царево за сметоизвозване, както и подновяване на договора с ВиК - Бургас, за извозване на отпадъчните води от резервоара.

"Взетото и вече обнародвано решение на Министерския съвет в началото на подготовката за летен сезон 2021 представлява за нашето дружество изключителна икономическа вреда", пише наемателят, поради несигурността от това дали договорът за наем няма да бъде прекратен още по време на летния сезон. "Създава у нашите служители несигурност и прави необосновано трудно търсенето на сезонни работници, в това число морски спасители, медицински лица и други", пише компанията.

"Ако не изпълним и съответно заплатим горепосочените дейности, още в началото на летния сезон ще сме в ситуация на неизпълнение на действащия договор, което ще бъде предпоставка за прекратяването му. Особено притеснителен за нас е фактът, че Министерството на туризма по никакъв начин не ни е уведомило за решението и аргументите си за него. Информацията научаваме от медии и социални мрежи", гласи становището.

Екопроектът "Велека"

Морски плаж "Устие на река Велека" попада в територията на Природен парк "Странджа", в границите на "Натура 2000", и също така е част от едноименната защитена местност.

Проектът "Велека" започва през сезон 2017. Стъпва на екологично и социално отговорния бизнес модел. "Включени са много партньори, приятели и съмишленици. Хора с опит в алтернативния туризъм, социалните дейности, доброволческата дейност в екологични инициативи, планинско и водно спасяване", обясняват от компанията. Закупуват се продукти основно от български производители, а мястото е свободно от пластмаса.



"Основната ни цел е да постигнем баланс между опазването на природата и използването на нейните ресурси", казват от компанията. Поставените пътеки отклоняват преминаването на потока от посетители встрани от дюните. Ограничени са моторните превозни средства на плажа. Работи се по програми, целящи повишаване информираността на туристите за личната отговорност на всеки един към околната среда. Екипът съвместно с доброволци организира и участва в почиствания на труднодостъпни места от пластмасови и други отпадъци в местност "Папийско дере" (на пътя между с. Варвара и гр. Ахтопол), местност "Заставата" (морския бряг между гр. Ахтопол и с. Синеморец), плажовете "Липите" и "Листи" (община Царево) и други.

Ежегодно съвместно с Водноспасителната служба на БЧК - Бургас, на плаж "Велека" се провежда обучение за ученици от Царево и Ахтопол, като над 350 деца вече са преминали през курса "Приятел на водата" - програма за превенция на водния травматизъм за деца и младежи. Там се провежда и фестивалът на хвърчилата и джаза - "Велека кайт и джаз фест", с медийното партньорство на Jazz FM радио.

Всяка година се реализират кампании като "Виж какво пропускаш", която насърчава четенето в свободно време. Тази година кампанията ще бъде посветена на превенцията на пътните инциденти с колоездачи - "Пази колоездача".
Все още няма коментари
Нов коментар