🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Планът за парк "Странджа" може да бъде приет след 20 години чакане

Община Царево не съдейства на изработващите плана, липсата на документа отваря вратата за безразборно строителство

   ©  Марияна Ахрянова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица служебният министър на околната среда и водите Асен Личев опита да възкреси работата по Плана за управление на Природен парк "Странджа". Поне пет правителства - още от времето на кабинета "Сакскуборгготски" до днешно време, така и не успяха да завършат процедурата и да приемат важния документ - липсата на план отваря вратата за безразборно строителство в иначе апетитните зони край Южното Черноморие. В границите на "Странджа" се намира една от малкото все още незастроени части от българското Черноморие - от Царево до Резово. На територията на парка се намират дивите плажове "Липите" и "Листи", както и защитената местности "Силистар", "Велека" и "Устие на р. Велека". В парк "Странджа" има десетки редки растителни и животински видове.

Причината за буксуването на документа, който е изработен от Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ), е липса на съдействие от община Царево, при която се бави и приемането на общ устройствен план и съответно - ясен регламент за това къде може да се строи.

Сега е назначена работна среща за обсъждане на предложенията и възможностите за финализиране на проекта в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Все пак не е ясно дали и как точно ще бъде завършен планът или пък ще бъде изготвен нов, кой ще го изпълнява и как ще се финансира.

Хронология на отпора

"Планът за управление бе разработен в периода 1999 - 2003 г. Поради възраженията на общините Малко Търново и Царево той бе връщан, преработван и последно депозиран в МОСВ през септември 2006 г. и оттогава до днес не е насрочвана дата за разглеждането му", пише на официалния сайт на парка.

Фондация "Биоразнообразие" преработва няколко пъти плана, но той така и не е приет. От 2005 г. насам финансиране за тази работа няма и фондацията я извършва безвъзмездно.

Община Царево не съдейства достатъчно и с нужната информация за новото застрояване по крайбрежието например, казва Петко Цветков от "Биоразнообразие" пред "Капитал" в началото на 2020 г.

Представители на БФБ споделиха миналата година пред "Капитал", че според тях целта на общината е първо да бъде приет общият устройствен план на Царево и впоследствие към него да се напасне планът за управление на парка, а не обратното - ОУП на Царево да се съобрази със специфичните норми за парка, които планът за управлението му ще наложи (които би трябвало да имат предимство, тъй като се изискват по Закона за защитените територии). И ОУП на Царево обаче е на трупчета засега.

Освен общините забавяне в процедурата е причинявал и Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ, който години наред не го е обсъждал. Министерството на околната среда и водите дори е загубило дело за бездействие, което фондация "Биоразнообразие" завежда.

В началото на 2020 г. от Българската фондация "Биоразнообразие", която от години работи по проекта, заявиха че са на път да преустановят работата и паркът да остане без регулация на дейностите в него. Сега МОСВ ще трябва да избере дали да работи с БФБ, или да обяви нова поръчка за нов план. Всичко това обаче ще отнеме години.

Преди две години "Капитал" опита да разбере какво е правил въпросния съвет, но без успех. Екоминистерството, тогава управлявано от Нено Димов (министър на околната среда в третия кабинет на ГЕРБ в коалиция с "Обединени патриоти"), изпрати документи с ужасно качество само и само да прикрие как е работил съветът по въпросния план за управление.

Ценното късче земя

През годините в местността има редица скандали за вреда върху околната среда и защитени видове. Например през 2019 г. плажът "Листи" стана снимачна площадка за ново риалити шоу - "Игри на волята", дело на продуцентската компания "Олд скул" на Николай Тупарев и "Нова телевизия". Тогава снимачните екипи бяха прокарали пътища през гората въпреки забраната за това.