🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поколението, което отново направи място на природата

"Камбаните Резиденшъл парк" предлага жилища сред зелени площи и спокойна атмосфера

Поколението, което отново направи място на природата
Поколението, което отново направи място на природата
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Следващото десетилетие обещава динамика, на каквато може би дори не сме свикнали, а навлизането на AI в ежедневието ни загатва за трансформация не само на технологичния, а на целия свят. Изкуственият интелект обаче не идва сам, а с цяло ново поколение работна сила. Изследвания посочват, че между 2020 и 2030 година се очаква над милиард души от поколение Z да обновят трудовия пазар, докато над 600 млн. бейби бумъри (родени между 1946 и 1964 г.) го напускат.

Основна роля в следващите години обаче ще имат властващите на трудовия пазар милениали, които държат най-голям дял работна сила, а това от своя страна ще ги определи като основни действащи на имотния пазар.

Близост и до града, и до природата

Нарастващата значимост и особеностите на родените между 1981 и 1996 г. ще определят новите тенденции в различните икономически сектори, които ще трябва да се адаптират според новите нужди. Милениал поколението се отличава с особена себеоценка, заради която често са му приписвани нарцистични черти, но пък има силно изразено отношение по темите за човешките права и опазването на околната среда.

Именно заради тези нагласи в комплект с безпрецедентните събития като епидемията от ковид-19, желанието за повече "навън" и по-малко "вътре", промяната на трудовия пазар, който позволи home office и осигури свобода на действие, хората отново избраха да се върнат сред природата. В търсене на баланс, напускане на хаоса и състояния с модерни термини като "бърнаут" едно цяло поколение се пренастрои да прекара следващия етап от своя живот в умерено темпо, разнообразие и близост и до града, и до природата.

За да отговори на тези нужди, целият имотен пазар започна да се трансформира, а в страната навлязоха, макар и обичайно закъснели, тенденции, които разширяват границите на града и ги преобразяват в затворени, тихи и спокойни комплекси, в които се формират сплотени общества от хора със сходни интереси, ценности и разбирания за света. В България тези специфики навлизат по-плавно, но няма съмнения, че промяната вече настъпи. Очаквано София е първият град, който започва да оформя своята периферия като подходящо място за живот за млади семейства.

Уют плюс природосъобразен начин на живот

Изявен пример за комплекс от ново поколение, изграждан с особено отношение към заобикалящата природа и пейзаж и целящ да привлече хора именно с тези ценности, е "Камбаните Резиденшъл парк". В основите на проекта стои дългогодишният опит на чуждестранния инвеститор Елиезер Егоси, който вече 20 години променя имотния пазар у нас като пионер в изграждането на мол културата в България. Заедно със своя партньор и директор проект Петко Лозанов изграждат "България мол", а след него управляват ключови жилищни комплекси от висок клас в страната и еднофамилни къщи "Зограф 63" в кв. "Драгалевци".

Обединени от обща визия и солиден опит зад гърба, двамата отново се впускат в изграждането на жилищен комплекс, като "Камбаните Резиденшъл парк" обещава да покрие всички изисквания на съвременните млади семейства, които търсят уют и природосъобразен начин на живот.

Топли цветове и естествени материали

Освен огромната квадратура запазени зелени площи в комплекса се обръща особено внимание и на интериора на къщите. Спокойната атмосфера се изгражда от топлите цветове и естествени материали, с които се строи, както и от големите остъклени пространства с видимост към вътрешния двор и навлизането на естествена светлина.

Минимализъм и естествени материали са водещите определения от човек, който за първи път види вътрешното оформление на пространствата. В синхрон с пъстрата заобикаляща среда "Камбаните Резиденшъл парк" се превърна в пример за качество и отношение в съвременното жилищно строителство.

На територията на комплекса е планирано да бъдат изградени детски площадки, спортни игрища и зона за барбекю. Освен това ще бъде осигурена 24-часова охрана за по-голяма сигурност. В първата част на проекта са включени 40 000 кв.м, в обхвата на които ще бъдат разположени открит фитнес, алея за тичане с дължина над 2 км и кучешки парк. Комплексът използва енергията на слънцето в съчетание с висок клас топлоизолационни системи, за да се изградят жилища с ниско потребление на енергия и ниско отражение върху въглеродния отпечатък.

"Полагаме огромни усилия, за да създадем жилища от ново поколение, които да откликват на всички съвременни нужди на младите. Вярваме, че идва време за нова трансформация на мисленето и отношението ни към заобикалящия свят и околната среда. Стремежът ни да допринесем за облагородяването на външните площи, както и да осигурим спокойна и защитена среда за живот е безкомпромисен. Бъдещите поколения го изискват, природата го изисква и ние го искаме", споделя Петко Лозанов.

Зад мащабния проект застава Банка ДСК, която ще финансира цялостното изграждане на жилищния комплекс. Банката дава възможност клиентите на "Камбаните Резиденшъл парк" да използват преференциални условия за ипотечни кредити при закупуването на имоти в него. Пред потенциалните купувачи обаче това не е единствена възможност за гъвкавост и преференциални условия, тъй като инвеститорът предлага индивидуални разплащателни планове, с което затвърждава своя имидж на верен партньор както в строителството, така и в сферата на финансирането.