Жилищата в България поскъпват десет пъти по-бързо, отколкото в ЕС

Двигател са по-ниските лихви в страната и търсенето на защита от инфлацията, но и тук темповете започват да се забавят

В основата на ръста са старите жилища, които поскъпват с 12% на годишна база, докато при новите повишението е едва около 5%.
В основата на ръста са старите жилища, които поскъпват с 12% на годишна база, докато при новите повишението е едва около 5%.
В основата на ръста са старите жилища, които поскъпват с 12% на годишна база, докато при новите повишението е едва около 5%.    ©  Надежда Чипева
В основата на ръста са старите жилища, които поскъпват с 12% на годишна база, докато при новите повишението е едва около 5%.    ©  Надежда Чипева
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

В началото на тази година цените на жилищата в България са продължили да се покачват с бързи темпове, докато цялостно в Европейския съюз пазарът рязко набива спирачки. През месеците от януари до март жилищата в страната са поскъпнали с близо 10% на годишна база, показват данни на Евростат. В ЕС ръстът продължава да се топи и пада под 1%. Макар в България инерцията също да затихва след отчетените рекордни ръстове в средата на миналата година, темповете на покачване тук остават сред най-високите в Европа.

Под натиска на високите лихви цените на жилищата в ЕС обаче отчитат втори пореден спад на тримесечна база, този път с 0.7%, след 1.4% предишния период. Сред най-силно засегнатите са водещи пазари като Германия и Франция, а също Люксембург, Финландия, Австрия и др. Междувременно в сравнение с края на миналата година цените в България са се повишили с 1.6%. Европейската централна банка наскоро предупреди, че високите лихви по ипотеките правят жилищата все по-недостъпни и непривлекателни за инвеститорите и е възможен "хаотичен спад" на цените. Като най-застрашени от такова развитие се посочват балтийските страни, Испания и Португалия, където заемите с плаващи лихви са с най-голям дял.

През първото тримесечие и наемите в България изпреварват по ръст тези в ЕС. На годишна база у нас те се повишават със 7.6% според данните на Евростат, докато средно в съюза - с малко под 3%. Наемите като цяло се движат по-плавно в сравнение с цените на жилищата.

Какво поддържа ръста в България

Една от основните причини за все още горещия местен пазар вероятно са по-ниските лихви по кредитите в България в сравнение с тези в еврозоната. Малко повече от година след като ЕЦБ започна да затяга паричната си политика, разходите по заемите в страните, използващи единната валута, рязко се покачиха. Към март средният лихвен процент по кредитите за покупка на жилище в еврозоната е 3.4% и е с близо 2 пр. пункта нагоре спрямо предходната година.

В България, чиято централна банка почти е лишена от възможности за маневри в паричната политика, лихвите като цяло следват тенденцията в еврозоната, но с известно закъснение. Така цената на заемите у нас се оказа сред най-ниските в Европа, а кредитната активност продължава да бумти и през първите месеци на тази година.

Още един фактор е високата инфлация, която през последните две години изяжда стойността на парите. В опит да защитят спестяванията си мнозина търсят убежище в недвижими активи като жилищата. За това допринасят и особеностите на местния пазар - в България делът на живеещите в собствен дом вместо под наем е доста над средния за ЕС.

Продължаващият ръст на цените вероятно се подклажда и от високия номинален ръст на доходите през последната година. Освен това цените на имотите в България са едни от най-ниските в ЕС и има тенденция на догонване.

Строителните компании от своя страна пък не са склонни да свалят цените, след като разходите им за материали и труд скочиха през последната година. Статистиката обаче показва, че в основата на поскъпването тук са старите жилища. Техните цени се покачват с 12% спрямо година по-рано. Междувременно при новите поскъпването се забавя до около 5%.

Броят на сделките с имоти у нас намаля за поредно тримесечие в началото на годината - с 9% според данни от Агенцията по вписванията. Отслабващата активност засега, изглежда, не е успяла да смъкне цените, а само да започне да забавя техния ръст. Местни анализатори обаче виждат признаци, че цените на имотния пазар вече се насочват към плато.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    carmello avatar :-?
    carmello
    • - 1
    • + 4

    последно ловене на шарани, скоро ще има пак плач и скърцане със зъби като 2010-та

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 3

    За 10 години сме намалели с милион. Близо 1/3 от жилищата в т.нар. столица са празни - според официални данни. Каква чудесна идея да вземеш 30-35 годишна ипотека за нещо с 15% общи части вкарани в цената, гонеща 3000 евра кв/м като сметнете всичко. Как ще плачат някои хора...

    Нередност?
  • 3
    ekp351157130 avatar :-|
    ekp351157130
    • + 1

    Прокредит почнаха с кампания за ипотечни кредити без такси за кандидатства, кредитоспособност и т.н. Явно желаещите за кредит са изчезнали и се опитват да намерят по този начин.

    Нередност?
  • 4
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov

    Лихвите по кредите се вдигат агресивно .Подчертавам агресивно в цял свят ,и най-лошото е че заради упоритата инфлация Централните банки ще са принудени да разбият икономиката в стената ,за съжаление ,тогава ще има висока безработица ,и спад в доходите на хората кито днес пеят и си свиркат и теглят кредити без мисъл ,замислете се само какъв огромен балон надуха банките в България чрез кредитрането ,лесния евтин УЖ кредит наду цените на имотите с над 40-50% буквално за 12 месеца от Ковид ,2020 година до 2022 година и дори и в момента процеса продължава ,у нас имотната и банкова мафия забавиха нарочно доколкото могат процеса за да се излужат повече хора да теглят кредити и да нахранят строителите с тези безумни цени

    Нередност?
  • 5
    xfu16763627741163132 avatar :-|
    Vasil Stoychev

    До коментар [#4] от "Nikolai Kavrakov":

    Би трябвало да има корекция при цените на НИ, обаче:

    1. Значителна част от т.нар "празни жилища" са на емигранти в чужбина, които планират един ден да се върнат у нас (познавам няколко ).
    2. На практика няма алтернатива за инвестиция на значителна сума пари в следващата година. Борсите вероятно ще са надолу, златото спря да расте, биткойн и подобни са на път или да ги забранят или да ги направят толкова трудни за търговия, че да не са достъпни за обикновенния човек.
    3. Не се лъжете по приказките как инфлацията била изчезнала - при материалите и труда инфлацията си я има и цените продължават бавно да вървят нагоре, ерго, новото строителство ще държи цени.
    4. Поради липса на работна ръка заплатите у нас ще продължат да вървят нагоре. Съотношението е 3/2 - на трима пенсионирани влизат двама работници на пазара на труда. Друг е въпроса тия двамата колко са подготвени да работят и имат ли желание въобще за това. Вносът на работна ръка от чужбина не може да реши проблема, тъй като в много сектори се изисква добро владеене на български език и съответна диплома.
    5. Увеличението на заплатите подобрява покупателната способност на младите въпреки инфлацията.

    Не съм брокер и това не е съвет за инвестиция в НИ .

    Нередност?
Нов коментар