🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трето поредно тримесечие покупките на имоти в България намаляват

За страната спадът е 9%, а в първите шест града е между 8% за Пловдив и 25% за Стара Загора. В София е 12%

Службата по вписванията в Несебър (на снимката Созопол), където е петият най-голям пазар в страната, все още е с ръст, но затихващ.
Службата по вписванията в Несебър (на снимката Созопол), където е петият най-голям пазар в страната, все още е с ръст, но затихващ.
Службата по вписванията в Несебър (на снимката Созопол), където е петият най-голям пазар в страната, все още е с ръст, но затихващ.    ©  Цветелина Белутова
Службата по вписванията в Несебър (на снимката Созопол), където е петият най-голям пазар в страната, все още е с ръст, но затихващ.    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • През януари - март пазарът се върна малко над нивото си от началото на 2021 г.
  • Активността в шестте големи града продължава да намалява, но по-овладяно в сравнение с края на 2022 г.
  • Несебър, който вече е седми по значимост пазар, все още запазва минимален ръст.

Точно 44 461 са изповяданите покупки на сгради, идеални части от сгради и земи в цялата страна през първото тримесечие на 2023 г. по данни на Агенцията по вписванията (АВ). Това е 9% по-малко в сравнение с периода януари - март на 2022 г., който беше силен и в страната се наблюдаваше ръст 10.8%. Така за трето поредно тримесечие броят на покупките на имоти намалява, което затвърждава тенденцията за охлаждане на имотния пазар в България. Все пак спадът за първите три месеца на тази година е по-нисък от този през октомври - декември на 2022 г. (10.4%), но по-висок от този през третото тримесечие (7.3%), когато тенденцията започна да се обръща.

Намаляват сделките във всеки от шестте най-големи града от 8% за Пловдив до 25% за Стара Загора. В София спадът е 12%.

В 66% от службите по вписванията (СВ) в страната се наблюдава спад, който е най-голям в тази в Етрополе (37%). С най-голям ръст за първото тримесечие е тази в Ивайловград (143%). И при двете става въпрос за малък брой покупки на тримесечие, при който едва 10 - 20 сделки повече или по-малко правят голямата разлика.

Покупките в големите шест намаляват

И при шестте най-големи града в страната се наблюдава спад в броя на покупките на годишна база. За второ подред тримесечие той е най-голям в Стара Загора (25%). Най-нисък е в Пловдив (8%) и Бургас (9%). Във Варна е 19%, а в София и в Русе - 12%. Брокери от различни агенции коментират, че през януари и особено през февруари активността на пазара е била слаба, но през март се е почувствало съществено оживление.

През първото тримесечие на 2021 и 2022 г. делът на покупките, изповядани в службите по вписвания в шестте най-големи града, е бил 37% от всички в страната. През януари - март тази година той пада до 35%, което говори, че търговията с имоти в останалата част на страната все още е активна.

През първото тримесечие на 2022 г. единствено службата по вписванията в Града под тепетата е регистрирала отрицателна стойност (3%) на годишна база. В останалите пет големи града ръстът беше от 8.4% в Русе до цели 34.6% във Варна. В София беше 8.8%, а в Стара Загора и Бургас - съответно 9.1% и 18%.

В сравнение периода октомври - декември на 2022 г. отливът от покупки на имоти намалява своята сила в пет от шестте големи града в България. В София той бе 17.3% при 12% сега, а в Пловдив от 16.2% пада двойно до 8%. В Бургас сега е 9% при 11.3% три месеца по-рано. Службата в Русе е отбелязала 14.5% спад през последната четвърт на миналата година, а сега 12%. Дори Стара Загора, макар и с малко, пада от незавидните 28.7% до 25% за периода януари - март 2023 г. Варна е службата по вписванията от тези в шестте най-големи града в страната, която не само не бележи подобрение, но затъва двойно и повече. От 8.5% през октомври - декември на миналата година пада до 19% сега, и то като е записала ръст с 34% година по-рано.

По-сложна е картинката при сравнение на сегашния спад с този от третото тримесечие на 2022 г., когато започна захлаждането на пазара. Като цяло за страната през периода юли - септември 2022 г. отрицателната стойност спрямо същия период на предходната година е 7.2% - под сегашните 9 процента. При шестте големи града се оформят две групи - на подобряващи резултата си и на устремени към дъното. В първата попадат София (от 15.2% на сегашните 12%), Пловдив (от 10% на 8%) и Бургас (14.1% на 9% сега). В другата са Варна с 8.4% преди две тримесечия и 19% сега, Стара Загора от 20.9% на 25% и Русе, скачащ от 3.3% на 12%.

Феноменът Несебър затихва

Службата по вписванията в Несебър за поредно тримесечие е с ръст в броя на покупко-продажбите. В нея се изповядват сделките от Равда, Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас и Обзор. За първото тримесечие на 2022 г. тя постигна феноменалните 104.6%, а през второто и третото подемът постепенно намаляваше до съответно 87.6% и 21%. В края на годината растежът почти спря, като службата в Несебър отчете ръст едва 3.4% спрямо последното тримесечие на 2021 г. Сега през първото тримесечие на 2023 г. се наблюдава отново подем, но съвсем скромен - 6%.

По брой сделки обаче Несебър стабилно заема пета позиция след четирите най-големи града на страната, като изпреварва Стара Загора и Русе.

Според брокерите съответно в Несебър и Слънчев бряг Елена Тончева ("Явлена") и Стилиян Георгиев (Bulgarian properties) от октомври миналата година и през първите три месеца на тази се наблюдава спад в търсенето на имоти от страна на клиентите и съответно в броя на сключените сделки. Тончева разказва, че банкери и нотариуси от района, през които са минавали големият брой сделки през първите девет месеца на 2022 г., казват, че в момента е пълно затишие и при тях. По думите ѝ в самия край на март се е наблюдавало раздвижване. Според Георгиев в началото на тази година е имало изповядвания на сделки, сключени през миналата година, и това е възможно да изкриви статистиката на АВ, като покаже ръст.

Лек спад и при ипотеките

През първото тримесечие на тази година броят на сключените ипотеки в страната намалява с 3.2% до 9916 в сравнение със същия период на предходната година. От тях 2009 са законови, а договорните са 7907. Първите намаляват с 18.7%, а другите се увеличават с 1.7%.

Изключение от общата тенденция са Бургас и Русе, където се наблюдава минимално увеличение на сделките с ипотечен кредит - съответно с 0.4% и 0.7%. Лек спад има в София (0.8%), Пловдив (1.7%) и Стара Загора (3.7), докато във Варна той е по-сериозен - 17.6%.

Делът на сделките с ипотека през първото тримесечие е 22% от всички сделки - колкото е бил и през същия период на 2021 г. В началото на миналата година той беше намалял леко до 21% в полза на покупките със собствени средства. От всички тях 65% се сключват в шестте големи града на страната.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vuk21919061 avatar :-|
    vuk21919061
    • - 6
    • + 2

    Прост български народ

    Нередност?
  • 2
    carmello avatar :-|
    carmello
    • - 1
    • + 6

    трудна за следене статия, цитират се безкрайни проценти, без да е ясно от какво....

    за щастие като се погледне таблицата с броя сделки стават ясни нещата

    нещата са сериозно надолу, каквито и мантри да пеят брокерите

    Нередност?
  • 3
    stq011168455 avatar :-|
    Ionian
    • + 5

    До коментар [#1] от "vuk21919061":

    Може би трябва да си развиете тезата, иначе коментарът Ви е просто обида.

    Нередност?
Нов коментар