🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Град в града до село Лозен за 300 млн. лв.

Изпълнителният директор на германската Lindner Хелмут Ланг разказва за новия голям проект на групата в България: с къщи, училище и тех парк

Хелмут Ланг    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Визитка

Хелмут Ланг е изпълнителен директор на германската Lindner Group. Той е част от екипа на семейната група на германската фамилия Линднер от над две десетилетия и отговаря за международното развитие на бизнеса. В България Lindner Group е позната с проектите си "Бизнес парк София" и "Резиденшъл парк София".

През 2019 г. започна и изграждането на "Резиденшъл парк Лозен", разположен на 17 км от София, между землищата на Лозен и Герман. В крайния си етап жилищният комплекс от затворен тип ще включва около 600 къщи.

Комплексът е част от по-мащабен проект - "Лозен парк", на близо 300 дка, който включва и вече изграждащия се "Лозен тех парк" - комплекс от офисни сгради с допълващи търговски площи, като целта на групата е развитието на научно-технологичeн парк. В общия проект е предвидено и изграждането на т.нар. "Кампус Лозен парк" - център за образование и неформално обучение, свързано с култура, изкуство, езици и спорт.

Разговаряме с Хелмут Ланг след първата копка на "Кампус Лозен парк", за който групата получи сертификат за инвестиция клас А.

Разкажете малко повече за "Кампус Лозен парк" - защо избрахте да го построите тук и какви са очакванията ви за развитието му и цялата концепция зад него?

Знаете, че преди години изградихме "Бизнес парка" в София. Продължихме с "Резиденшъл парк", чийто последен блок беше продаден преди дни. От известно време започнахме да развиваме и проекта "Лозен парк", който включва три планирани елемента. Първият е жилищният комплекс, където хората ще могат да живеят в контролирана среда, каквато имаме и в другия жилищен парк. Но към това искаме да добавим и два други елемента. Единият е т.нар. "Кампус Лозен парк", чиято първа копка направихме през октомври. А другият, който изграждаме едновременно с това, е т.нар. "Лозен тех парк". Идеята е накрая да имаме един своеобразен град извън града със сгради със сравнително високо качество, какъвто е нашият стил, т.е. къщите според мен са с добро качество, не суперлуксозни, но с много добро качество и на все пак разумна цена.

Същото очакваме и от другите елементи като кампуса, който на първия етап включва училище, т.е. образователен център. На следваща стъпка ще бъдат добавени и спортни съоръжения. И след това ще бъдат включени и културни съоръжения - ще има места, където хората могат да се срещат, театри, ще се провеждат изложби и т.н. Всичко това ще е на разположение на хората в жилищния комплекс, но също така и на външни хора.

И след това като следваща стъпка имаме технологичния парк, който също ще бъде доста уникален проект, защото искаме да го направим в стил, подобен на този на кампуса на Google. Това означава, че ще изградим офиси, в които искаме да настаним най-вече технологични компании - от такива, които ще извършват в него развойната си дейност, през IT компании до т.нар. IT номади, които обикалят от място на място в коуъркинг пространства. Но идеята е, че всички тези компании са взаимосвързани - затова и говорим за концепция от типа кампус. Искаме да имаме пространства за съвместна работа, където хората в тех парка да могат да се събират, и хубави места навън между тези пространства, където да могат да се срещат. Тоест идеята е да има добра комуникация между тези компании. И също така да има условия за инвестиции в стартиращи фирми. В Германия например имаме много добра стартъп среда и искаме да стимулираме нещо подобно тук. Ние самите като група също инвестираме в стартиращи компании - главно в такива, чиято дейност може по някакъв начин да се свърже с основния ни бизнес, т.е. строителството. Обмисляме да правим подобни неща и тук.

Имате ли проекти за подобни градове извън града в други страни, където групата присъства?

Досега нямаме нищо подобно на технопарк. Имаме собствена R&D дейност, част от която искаме да пренесем тук. Но това е първият ни такъв проект.

А защо избрахте да го направите в България?

Защото знаем, че в България хората са добре образовани - имате много "умни глави", ако мога така да ги нарека. Добри сте с езиците - много хора говорят английски или дори немски, което е друг важен фактор. И освен това средата тук е такава, че хората искат да започнат дейност, да направят нещо, което може би не е дотолкова валидно за Германия.

Кога ще бъде завършен целият проект?

Вече строим жилищната зона, която в крайния си етап ще включва 600 къщи или може би дори малко повече. Изграждането е на три фази, като в момента сме на първата, т.е. едва започваме, така да се каже. Училището, на което сега направихме първата копка, ще бъде завършено в края на 2025 г. Едновременно с това започват и другите начинания - вече строим първата офис сграда от тех парка, която в момента е на етап груб строеж. Тоест всичко ще се случва донякъде едновременно - училището, спортните съоръжения, първите офис сгради за тех парка. Но нека отбележа, че самият технологичен парк ще бъде продължаващ проект без фиксиран край и точно определен брой сгради - когато има необходимост, ще строим офис или каквато друга сграда е необходима. Така че това може да продължи, ако искаме, и десет години. В някакъв момент може да ни свърши мястото, но бихме обмислили и закупуването на допълнителни площи. Всичко зависи от това как ще се развият нещата.

Каква е инвестицията в проекта?

Общата инвестиция за целия проект "Лозен парк" ще е над 300 млн. лв., с което общите ни инвестиции в България достигат над 600 млн. лв.

И казахте, че първата фаза от "Резиденшъл парк Лозен" вече е завършена?

Не напълно. Разпродаден е 95%, но строителството не е изцяло завършено. Но е почти завършено. След това ще изградим втора фаза и след това - трета.

Комплексът "Кампус Лозен парк" ще включва две сгради - образователен комплекс от училище и детска градина плюс сграда за спортове на закрито, както и спортни съоръжения на открито.

Доколкото разбрах, вече си партнирате с образователни институции в България?

Училището се управлява от "Увекинд". А освен това имаме и меморандум за сътрудничество с УНСС и УАСГ за тех парка.

А водили ли сте предварителни разговори с фирми, които потенциално биха могли да влязат в технопарка като наематели?

Да, мисля, че екипът ни тук вече говори с различни компании, но всичко е на много ранен етап.

Все пак какъв би бил профилът на тези компании?

Трябва да са технологични компания, предоставящи интересни технически услуги или продукти.

Кампусът е получил сертификат за инвеститор клас А...

Да, ще получим и за тех парка.

Каква държавна подкрепа се предвижда?

Това е проблемът, ако трябва да бъда много честен... Дарили сме част от нашия парцел на държавата или на града, но при условие че те развият подходяща инфраструктура на тази земя, която сме им дарили. И се надяваме, че това ще напредне достатъчно бързо, което невинаги се случва. Като имате тези сертификати за инвестиция клас А, поне имате някаква гаранция за бърза писта. Дали ще стане - не знам, да видим.

Става дума само за довеждащата инфраструктура или и за улиците в самия комплекс?

Не, вътрешните улици са наша работа - трябва да ги развием и го правим. Това е в нашите ръце, затова става бързо. Но имаме нужда например от пътища до комплекса и говорим за пряк път до Околовръстното, което би било много добре, защото това много ще съкрати пътя от парка до Околовръстното - не е нужно да обикаляте дълго, можете да отидете директно на Околовръстното.

А включва ли това и връзката с доставчици на комунални услуги?

Ако е необходимо, да. Имаме собствена канализация, но и тя в крайна сметка трябва да се свърже с общинската. Това също са неща, които очевидно трябва да бъдат направени от публичните власти. Да се надяваме. Досега винаги сме го получавали при останалите проекти, но невинаги е бързо.

Предполагам и многото турбуленции в политическата власт тук забавят нещата.

Забавя ги съществено, да.

Но, от друга страна, разработването на подобни големи проекти наистина показва, че имате някаква дългосрочна надежда за страната.

Да, разбира се. Направих първата си стъпка на българска земя преди 30 години. Тогава България излезе от Източния блок и ситуацията беше напълно различна. Мога да кажа, че през всичките тези 30 години нещата никога не са били лесни, но винаги сме се чувствали в безопасност, достатъчно добре третирани. Никога не е имало голям проблем, винаги сме били добре дошли. И това е важно. Затова сме тук от 30 години.

Разкажете малко повече за инвестициите в стартъпи, които правите в Германия?

Знаете, че като група сме предимно строителна компания, макар да имаме и други дейности - например малка хотелска дейност, но строителството е основното. Също така сме семейна компания - и семействата трябва да реинвестират парите, които са спечелили от голямата група. И част от това е, че инвестираме в други, стартиращи фирми, предимно такива, които по някакъв начин са свързани с нашия основен бизнес. Например наскоро инвестирахме в стартираща компания, която изобрети много креативен начин за отпечатване на LED светлини върху всякакви повърхности, което е наистина зашеметяващо. Това има връзка с нашите продукти, защото ние също бихме могли да отпечатаме нашите таванни или стенни панели директно с LED светлини. Тоест не е пряко нашият бизнес, но е някак свързано - в такива стартиращи фирми инвестираме. За нас това е чисто капиталова инвестиция, не се ангажираме силно в дейността на компаниите.

И колко голямо е портфолиото ви?

Инвестирали сме в около 30 - 40 компании. За парите не съм много сигурен, тъй като са различни суми за всяка от тях, но общият портфейл трябва да е около 30 млн. евро.

И казвате, че планирате евентуално да направите нещо подобно и тук?

Да, това би могло да се впише добре в тази инвестиция в технологичния парк. И ако има интересни стартъпи, ще сме щастливи да го обмислим.

Мислите ли да направите подобни технологични паркове в други страни?

В момента не. Искаме да се придържаме към България, защото тук имаме опит. Не разработваме подобен проект нито в Германия, нито където и да било другаде. Започнахме в България преди много време, защото видяхме добра възможност, тогава и площите бяха сравнително евтини, а и смятахме, че страната е сравнително стабилна. Не правим нещо в този размер никъде другаде. И мисля, че ще се придържаме към това в обозримо бъдеще. Подобен проект имаме и в Албания в момента, в Тирана, но там е много по-трудно, отколкото тук.

Споменахте за технологичния парк, че това, което искате да направите, е нещо подобно като концепция на кампуса на Google - с офиси сред природата.

Да, крайната идея на този т.нар. град извън града, "Лозен парк", е хората, които живеят там, да имат наистина висококачествени жилища и висококачествени услуги около тях - училища, офиси, ако са необходими, тех парк и т.н. Тоест говорим за пространство, което е в почти всеки аспект самодостатъчно и при това с високо качество - като град, който, ако не искате, не трябва да напускате. Така че това е крайната концепция. Като не говорим за базови неща като наличието на магазини, от които да си купите храна, но и за технологични офиси от висок клас, много добро образование, много добри спортни съоръжения и изобщо всичко с много високо качество - не преувеличено, а висок стандарт на напълно разумна цена, ефективно и рентабилно, без да е прекалено изискано.

Тези т.нар. офиси сред природата - дали това е нова тенденция за компаниите за офис сгради?

Определено. Това имам предвид и като говоря за "град в града" - да сте извън оригиналния град, в случая София, в приятна среда. Вземете например вече изградения "Резиденшъл парк София" - той е един много хубав и зелен квартал сред природата. "Лозен парк" е дори още по-близо до природата - от една страна, сте направо в планината. А както видяхме, офис средата се променя след коронавируса и хората все повече работят от вкъщи или искат офисът им да бъде близо до мястото, където живеят. Това може да се изпълни много добре от "Лозен парк" - от една страна, сте сред природата, но от друга страна, лесно можете или да работите дистанционно, без да е нужно да ходите в града, или, което е още по-добре, ако фирмите имат офиси в тех парка, хората могат да живеят до него.

А какво да правим с всички офис сгради, които внезапно се оказват празни?

Добър въпрос, на който нямам отговор. Не мисля, че нещата ще останат по този начин в такава степен, в каквато са в момента. Мисля, че някои компании ще обърнат курса. Скоро прочетох, че една от най-големите германски компании вече е дала ясна насока "край с домашния офис" и връщат хората обратно. Така че мисля, че половината от всички хора, които сега работят дистанционно, ще останат в този режим, но другата половина ще бъдат върнати обратно в офисите. Трябва да видим докъде ще стигнем.

Смятате ли, че някои от старите офиси могат да бъдат преустроени, за да отговарят на по-актуални нужди?

Някои от тях да. Вероятно co-working пространствата са едно от решенията. Ние самите го правим в част от офисите ни на други пазари, тъй като осъзнахме, че отдаването им под наем като офис площи е все по-трудно. За останалите трябва да видите дали можете по някакъв начин да ги превърнете в нещо различно, т.е. напълно да смените предназначението - в краен случай да ги превърнете в апартаменти например.

Интервюто взе Мария Иванова

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev

    Минавам покрай тях за Лозенския манастир. Наистина ли са разпродадени на 95%? Това са блокове, нагъсто направени, маскирани като къщи (с долепени стени). Боядисани в кофти якри цветове, тип Индия :-) Дворче малко- в което едно барекю не може запалиш, щото комшиите са на .. 5 м. и им миришеш. Дървета няма (място няма), в един кл. Искър има 20 пъти повече дървета и зеленина. Та?

    Нередност?
  • 3
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 1

    На път за Германския манастир, извинявам се за грешката.

    Нередност?
  • 4
    trendoffice avatar :-|
    Trendoffice
    • + 2

    До коментар [#3] от "guentchovelev":
    Но е добър рекламен текст, качествено направено интервю, което веднага предизвиква интерес :)

    Нередност?
Нов коментар