"Линднер" започна да строи "Резиденшъл парк Лозен"

Германската компания ще инвестира 300 млн. лева в комплекс от къщи върху 230 дка до София

Първата копка на "Резиденшъл парк Лозен", жилищен комплекс от къщи, в който Lindner Group ще инвестира 300 млн. лева, беше направена на 25 юни
Първата копка на "Резиденшъл парк Лозен", жилищен комплекс от къщи, в който Lindner Group ще инвестира 300 млн. лева, беше направена на 25 юни
Първата копка на "Резиденшъл парк Лозен", жилищен комплекс от къщи, в който Lindner Group ще инвестира 300 млн. лева, беше направена на 25 юни    ©  Цветелина Белутова
Първата копка на "Резиденшъл парк Лозен", жилищен комплекс от къщи, в който Lindner Group ще инвестира 300 млн. лева, беше направена на 25 юни    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Германската компания "Линдер" започна да строи "Резиденшъл парк Лозен" - мащабен жилищен комплекс от затворен тип до София. На първия етап инвеститорът предвижда да вложи 80 млн. лева изграждането на 136 еднофамилни, двуфамилни и редови къщи, обществена зона с училище, детска градина, офис сграда с магазини и спортна зала. Главен изпълнител на проекта е "Линднер България", а проектирането е направено от "Иво Петров Архитекти". Теренът за първия етап е 77 дка в землището на с. Лозен, на границата със землището на с. Герман. Очаква се строителството да продължи три години и първата фаза да бъде завършена през 2022 г.

Обща инвестиция от 300 млн. лева

В цялостен вид комплексът ще заеме плoщ oт нaд 230 дка, a paзгънaтaтa зacтpoeнa плoщ ще e нaд 80 000 кв.м. Зacтpoявaнeтo e ниско, дo тpи eтaжa. Компанията разполага с общо 300 дка в района. Очаква се цялостната инвестиция на "Линднер" в "Резиденшъл парк Лозен" да достигне 300 млн. лева. Или както каза вицепремиерът Томислав Дончев на церемонията по първата копка: "Това е ново село, квартал или градче". При строителството и експлоатацията на новия проект ще се създадат около 500 работни места.

Жилищните единици на етап 1 вече са договорени 90%, съобщи Георги Ранчев, управител на "Линднер имобилиен мениджмънт" и на "Резиденшъл парк Лозен". По информация от сътрудниците му цените тръгват от 200 000 евро за редовите къщи и достигат до 700 000 евро за най-големите.

Инвеститорът е изкупил терените до Лозен в периода 2005-2009 година. Попитан защо строителството започва едва сега, Георги Ранчев уточни, че сега икономическата ситуация в България е много по-стабилна. Освен това сред градските хора вече се наблюдава търсене на малки къщи в периферията на града и в близост до природата. А и са на финалната права на проекта за "Резиденшъл парк София".

Lindner идва в България през 1993 г. и до момента е вложила 0.5 млрд. лева в икономиката на страната, което я прави един от най-големите инвеститори в страната, каза главният изпълнителен директор на Lindner Group Хелмут Ланг. Компанията е завършила няколко знакови проекта. В "Бизнес парк София" в момента имат офиси над 160 международни и български компании с над 12 000 служители. А "Резиденшъл парк София" е място за живеене на над 2000 души и семейства.

Хелмут Ланг обяви и друг нов проект на инвеститора - индустриална сграда за производство на фасадни елементи в Русе. Възложител на проекта е "Линднер риъл естейт БГ", а е изготвен от "Туш студио".

"България има нужда от още инвестиции"

"В България се правят инвестиции. България има безспорна нужда от още инвестиции - публични и частни, български и чуждестранни, в градска инфраструктура, във фабрики, в машинно оборудване, в жилища", каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Според президента на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Тим Курт "решението на Lindner Group за нова инвестиция в България е ясен знак, че бизнес средата в страната е стабилна". Той цитира последната анкета на ГБИТК, според която 88% от компаниите членове на камарата заявяват желанието си да инвестират отново в България.

На церемонията присъстваха също Вероника Линднер, председател на Надзорния съвет на Lindner, съдружник и член на фамилията, доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столичната община, и Хубертус Клинк, ръководител на икономическия отдел на посолството на Германия.

Директна връзка с Околовръстното шосе

Кметът на Лозен отсъстваше по уважителни причини. Кметът на Герман Маргарита Станкова коментира, че макар проектът да е на територията на Лозен, частично ползва и инфраструктурата на Герман. Теренът е на пътя за манастира в Герман, като, за да стигне до Околовръстното шосе, а после и до "Цариградско шосе", първо минава през Герман, където и без друго стават тапи. Това е една от петте улици в що-годе прилично състояние от общо 35-те улици в Герман, каза Маргарита Станкова и добави, че има уверения на инвеститора, че ще ползва пътя като основен временно и ако има повреди, ще бъдат коригирани.

В регулацията е предвидена пътна отсечка от около 200 м директно от "Резиденшъл парк Лозен" до Околовръстното шосе, за която ангажимент ще има инвеститорът. За да започне изграждането й, е необходимо да бъде довършена липсващата отсечка от Южната дъга на Околовръстното между "Бизнес парк София" и детелината на автомагистрала "Тракия". Вече стана известно, че финансирането й е осигурено от републиканския бюджет, изграждането ще започне в края на тази година и трябва да завърши до 2021 г.

Все още няма коментари
Нов коментар