България въвежда безвъзмездно финансиране за ключови инвестиции

Министерствата на финансите и иновациите разработиха Методология за определяне финансова помощ за приоритетни инвестиционни проекти на преработвателите

Методологията въвежда няколко точкови показателя, насочени към по-прозрачна оценка на отделните проекти в преработвателната индустрия
Методологията въвежда няколко точкови показателя, насочени към по-прозрачна оценка на отделните проекти в преработвателната индустрия
Методологията въвежда няколко точкови показателя, насочени към по-прозрачна оценка на отделните проекти в преработвателната индустрия    ©  Георги Кожухаров
Методологията въвежда няколко точкови показателя, насочени към по-прозрачна оценка на отделните проекти в преработвателната индустрия    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гергана Урумова е консултант в "Делойт България", част от екипа "Инвестиции, финансиране, иновации". Гергана подкрепя бизнеса при структурирането на възможности за финансиране чрез анализ на международни и национални програми, данъчни облекчения и допълнителни канали за стимулиране на иновативни инициативи за растеж. Магистър по право и съучредител на "Амнести интернешънъл България".

28%. Толкова е ръстът на преките чуждестранни инвестиции в България през изминалата 2023 г. В същото време 31 инвестиционни проекта на обща стойност почти 3.5 млрд. евро успешно са преминали през заложената в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) процедура по издаване на сертификат за клас инвеститор, целяща изграждането на по-благоприятна бизнес среда и подпомагане на конкурентоспособността. Ориентирана към нарастване на инвестициите в производства и услуги с висока добавена стойност, инвестиционната политика на България се стреми към преодоляване на различията в социално-икономическото развитие по региони чрез създаване на нови високопроизводителни работни места.

Компаниите, предпочели България за инвестиционна дестинация, обичайно биват привлечени от 10-процентния плосък данък, стабилната данъчна перспектива в страната и сравнително конкурентните оперативни разходи. За тези от тях, които насочат своите първоначални инвестиции към България, ЗНИ и Правилникът за неговото прилагане уреждат разнообразни допълнителни насърчителни мерки, от които инвеститорите имат право да се възползват, след успешно кандидатстване за сертифициране.

Видът сертификат, с който инвеститорът би могъл да се сдобие - сертификат Клас А, Б, В или "Приоритетен инвестиционен проект" - зависи от следните два критерия: размер на инвестираната сума в дълготрайни материални и нематериални активи и/или брой на новоназначените служители по съответния проект. В зависимост от сектора, в който се предвижда да бъде извършена инвестицията, са зададени различни нива на прагове за въпросните критерии.

За определяне вида сертификат и обхвата на насърчителните мерки Българската агенция за инвестиции (БАИ) извършва преценка на комбинация от съществени за инвестицията фактори, като ключови измежду тях са сферата на икономическа дейност, регионът на изпълнение на инвестицията и размерът на компанията или групата от компании. Сферата на икономическа дейност следва да е част от законово предефинирани допустими дейности, като приоритетни са икономическите дейности от високотехнологичната производствена индустрия (high-tech manufacturing industries), както и дейностите в сектора на услугите с интензивно знание (knowledge-intensive services) - ИТ, финансови услуги, здравеопазване и други.

Привлекателността на насърчителните мерки се дължи на факта, че едновременно с предоставяната нефинансова подкрепа те осигуряват както пряко, така и непряко финансово подпомагане.

  • Типична форма на пряка финансова подкрепа е възможността на инвеститора да се възползва от пълно възстановяване на извършените от него вноски за социално и здравно осигуряване за всички новоназначени по проекта служители. В зависимост от локацията на бизнеса осигурителната ваканция може да обхване от една до две пълни години.
  • Друга пряка финансова мярка представлява финансирането на професионално обучение на наскоро наети служители по проекти, част от приоритетните икономически сфери. На инвеститора биват предоставени финансови ресурси във връзка с обучение на служители и придобиване на съответна професионална квалификация.
  • Вид непряк финансов стимул се предоставя чрез опцията за финансиране на изграждане на физически инфраструктурни елементи. В най-честия случай то обхваща финансиране на строителни работи по нова или ремонт на повредена пътна публична инфраструктура до границите на парцела, където се планира осъществяване на инвестицията, като средствата биват директно разпределени на инфраструктурния собственик и съответно разходвани.
  • Ценна нефинансова насърчителна мярка е също така възможността за придобиване на земя или ограничени вещни права върху недвижим имот (държавна или общинска собственост) без провеждане на публичен търг.
  • БАИ допълнително оказва и индивидуално административно съдействие на инвеститорите, които имат право на по-кратки срокове за извършване на административни процедури. Съществено приложение мярката намира при необходимостта от разработване или промяна на подробен устройствен план, промяна предназначението на поземлени имоти, издаване на разрешение за строеж и подобни.

Безвъзмездни финансови средства за приоритетни инвестиционни проекти

За разлика от общия случай на сертифициране със сертификати Клас А и Б, сертификатите за приоритетни инвестиционни проекти са насочени към проекти с определена териториална значимост. Сертификатите за приоритетни инвестиционни проекти биват връчени на инвеститори, чиито широкомащабни проекти оказват значително въздействие върху националното социално-икономическо развитие или развитието на определени региони в страната. С оглед тяхното осезаемо положително икономическо влияние специални допълнителни насърчителни мерки, в това число отпускане на парични безвъзмездни средства (грантове), са предвидени за инвеститорите, получили сертификат "Приоритетен инвестиционен проект".

В зависимост от региона на изпълнение на инвестиционния проект всеки инвеститор, развиващ приоритетен инвестиционен проект, може да се възползва от максимален интензитет на безвъзмездна финансова помощ до 60% за инвестиции в дейности в производствената (преработваща) промишленост (виж кодове C10-С33.2 съгласно КИД 2008).

В случаите, при които инвестициите попадат в секторите на образованието и научноизследователската и развойната дейност, независимо от региона, на инвеститора се предлага до 50% максимален интензитет на помощта.

В последните седмици Министерството на иновациите и растежа официално одобри съвместно разработената с Министерство на финансите Методология за определяне размера на безвъзмездната финансова помощ за приоритетните инвестиционни проекти в преработващата промишленост.Нейна основна цел е обективното класиране на кандидатстващите проекти в съответствие с техния принос за икономиката и регионите. Комплексната методология предвижда многокомпонентна преценка и подробен индивидуален анализ, въвеждайки няколко точкови показателя, насочени към по-прозрачна оценка на отделните проекти:

  • Степен на развитие на икономическия район, в който се изпълнява инвестицията - най-голям брой точки се присъждат на проекти в най-слабо развитите райони (Северозападен, Северен централен и Южен централен район), с цел стимулиране на инвестициите в тях и намаляване на регионалните неравенства.
  • Ценност на работните места - с повече точки се насърчават не само проекти, които способстват за преодоляване на безработицата в определени райони, но и такива, които създават по-голям от минимално изискуемия за сертифициране брой работни места.
  • Ниво на добавена стойност на икономическата дейност - изчислява се въз основа средната добавена стойност на един зает в преработващата промишленост и дава повече точки на проекти в сектори с по-висока добавена стойност на един зает.
  • Фискален ефект - на база прогнозни данни се насърчават проекти с по-голям очакван фискален ефект.
  • Експортна ориентираност на производството - по-голям брой точки се присъждат на проекти с по-висок дял на приходите от износ от всички приходи.
  • Стимулиране на високотехнологичните, средно високотехнологичните и средно нискотехнологичните производства - съгласно класацията на Евростат NACE REV2 допълнителни точки се присъждат за гореспоменатите дейности, като най-високо биват оценени инвестиции в производства на лекарствени продукти, компютърна и комуникационна и авиационно-космическа техника.
  • Интеграция в глобалните вериги на стойността - показателят насърчава проекти с доказано участие в производства с добре развита международна мрежа, благоприятстващи трансфера на ноу-хау и технологии.
  • Нова дейност/нова инвестиция - преимущество получават инвестициите в нови дейности и производства пред тези, свързани с разширяване или диверсификация на дейността.
  • Принос към Зеления преход - с по-голям брой точки се насърчават проекти, които предвиждат инвестиции във ВЕИ, енергийна ефективност и ESG.

С помощта на изведените в Методологията формули и критерии за оценка както настоящите, така и потенциалните инвеститори в преработващата индустрия разполагат с опцията да изчислят сами размера на безвъзмездна финансова помощ, който следва да очакват при кандидатстване.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар