🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Gravity Homes & Living – място, специално създадено за хора със сходни ценности и отношение към живота

Виктор Йорданов и Кристиян Симеонов - ръководители на проекта Gravity Homes & Living

Кристиян Симеонов (вляво) и Виктор Йорданов - ръководители на проекта Gravity Homes & Living
Кристиян Симеонов (вляво) и Виктор Йорданов - ръководители на проекта Gravity Homes & Living
Кристиян Симеонов (вляво) и Виктор Йорданов - ръководители на проекта Gravity Homes & Living
Кристиян Симеонов (вляво) и Виктор Йорданов - ръководители на проекта Gravity Homes & Living
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Визитка

Виктор Йорданов и Кристиян Симеонов са ръководители на проекта Gravity homes & living, с основен фокус върху сегмента недвижими имоти и всички real estate проекти, свързани с компанията. Кристиян Симеонов има за цел да разшири портфолиото от недвижими имоти на инвеститора Ocean Investments и да търси нови възможности, които съществуват на пазара.

Виктор Йорданов е стратегически консултант с над 15 години опит, специализиран в изпълнението на високорискови и високобюджетни проекти. Негова цел е да бъде в крак с нововъзникващите глобални тенденции в развитието на недвижимите имоти и да въвежда иновации в проектите на компанията.

Как се роди идеята за жилищен проект с мащабите на Gravity Homes & Living?

Кристиян Симеонов (К.С.): Идеята за Gravity Homes & Living е плод на дългогодишния опит на Ocean Investments в сектора на недвижимите имоти и наблюдението на глобални тенденции към умни и устойчиви жилищни решения. Със зрелостта на пазара и желанието за иновации проектът Gravity Homes & Living е не просто място за живеене, а истинска общност, в която се създават връзки и се споделят идеи, която може да служи като вдъхновяващ наръчник за устойчив живот. Целта ни е да създадем и домове, които отговарят на най-високите стандарти в индустрията, поставяйки началото на нова ера в жилищното строителство.

Виктор Йорданов (В.Й.): Ocean Investments има над 20 години опит в сферата на недвижимите имоти, но главно под формата на пасивни инвестиции. Следим тенденциите през годините, наблюдаваме как се развива секторът с недвижимите имоти и отчитаме една продължителна тенденция - пазарът върви към смарт и устойчиви решения. Затова създадохме смарт домове и място, където водещо ще бъде изграждането на общност от хора със сходни ценности и отношение към живота.

К.С.: Гледаме на Gravity не са само като инвестиционно намерение с добра възвращаемост, но и като възможност за реализация на жилищен комплекс, различен от останалите на пазара.

В.Й.: Искаме да поставим един нов стандарт в сегмент real estate. Гледаме на това в перспектива. Gravity е нашият първи проект в тази област, но със сигурност не е последният.

Разкажете повече за концепцията - колко етапа включва, какви типове имоти ще има, какви удобства и услуги ще предлага на живеещите?

В.Й.: Проектът се развива на площ от 110 декара, от които 19 са застроени, а останалите са предвидени за паркови пространства и зеленина, включително и собствен парк. Gravity представя шест различни типа имоти, разделени в три етапа на строителство. Освен просторни и функционални жилища акцентът е поставен върху богат набор от услуги и удобства.

К.С.: Имотите в Gravity са 6 типа, а самият проект е разделен на 3 фази. Първа фаза вече стартира и имаме реализирани 40% продажби от построеното. Основното в комплекса е, че всеки един имот е с много широки и просторни разпределения на помещенията. В това отношение не правим компромис.

В.Й.: За нас архитектурата и строителството са хардуер, както образно ги наричаме. Там не мога да кажа, че сме измислили нещо много иновативно. Имаме, разбира се, най-висок клас строителни материали, най-високо качество алуминиева дограма. Постарали сме се за всеки детайл, свързан със строителство и архитектура, заложили сме на модернистична визия. Но това, което според нас е важно за хората, които предпочитат да живеят в такъв тип затворени жилищни комплекси, е именно софтуерът на комплекса. Това са услугите и удобствата, които предлага.

К.С.: Голямата ни цел е да създадем една общност от хора със сходни виждания и разбирания за живота. Това са визионери, които знаят какво искат.

В.Й.: Добавената стойност Gravity е именно това - да създадем на тези хора среда и максимален брой удобства като facility management (активен мениджмънт). Това, което масово наблюдаваме на пазара, сред по-голямата част от жилищните комплекси, е оттегляне на инвеститора след продажба на имотите, след което обслужването и поддръжката на комплекса се отдава на външна фирма. Ние ще останем в проекта, като сме разработили концепция на т.нар. активен мениджмънт, който да функционира на принципа на 5-звезден хотел в домашна атмосфера. Ще предложим ежедневни събития за малки и големи, налице е обществена сграда, в която сме проектирали да има всичко необходимо. Предвидили сме рецепция, която ще работи с режим 24/7, co-working пространство, консиерж услуга, детска градина, ресторант, кафене, барбекю, фитнес зона, СПА зона, медицински кабинет, козметичен център и др.

Как финансирате проекта и какви схеми за плащане предвиждате?

К.С.: Проектът се реализира със средства от самофинансиране, като имаме подкрепата на една от водещите банки. В момента банките не финансират проекти с такъв мащаб. В Gravity обаче финансовите институции определено видяха голям потенциал. Като основен наш партньор банката ще предостави специални условия за клиентите ни.

В.Й.: Относно начините на разплащане - имаме стандартна схема на плащане, която е свързана с офертните цени и е условно на 4 вноски. Стремим се да сме гъвкави. Към всеки клиент подхождаме индивидуално и се стараем да предложим персонализирани условия, така че да не нарушаваме финансовата стратегия и инвестиционните намерения на купувача.

Кои са целевите групи купувачи, към които се насочвате?

К.С.: Комплекс Gravity, със своите специфики, е създаден за хора с високи стандарти и ясно изразени предпочитания към качеството на живот, лидери в своите области, които търсят не просто жилище, а дом, който да отговаря на техните очаквания за комфорт, сигурност и общност. Общото между тях е, че имат много високи изисквания, свързани с качеството на строителство и вниманието към всеки детайл. Хора, които държат на средата, за които е важно кой е съседът им.

В.Й.: В Gravity имаме високи критерии и вътрешна система за филтрация, която ни помага да преценим кой клиент е подходящ за тази среда и това общество, което искаме да изградим. И да - имаме върнати оферти и отказани клиенти. Но нещо много важно, за което хората често не си дават сметка, е, че когато се прави инвестиция в такъв комплекс, именно средата, общността и типа хора, които ще живеят там, всъщност вдигат или свалят цената на самия имот и направената инвестиция. Gravity е може би последният имот от такъв мащаб, който може да бъде построен в яката на Витоша планина.

Местността "Камбаните" се очертава като един от най-привлекателните жилищни райони в София. Как виждате тази част на града в перспектива?

В.Й.: Район "Камбаните" е идентифициран като един от най-атрактивните за живеене благодарение на уникалното си местоположение и бъдещите планове за развитие, които ще превърнат тази част на града в още по-привлекателно място за живот. Това е и един от последните терени от такъв мащаб в района. Около Gravity се развиват няколко големи проектa, така че нашият, заедно с останалите в съседство, ще създадат един изцяло нов квартал с около 1000 семейства, които ще живеят там. Това означава, че освен природните дадености и качества, с които районът е характерен, там ще бъде изградена една изцяло нова инфраструктура - улици, алеи, осветление и т.н.

Ако трябва да посочите три неща, които открояват Gravity Homes & Living, кои ще са те?

В.Й.: Едно от основните неща е инвеститорът, който задава визията и концепцията на това да изградим дом, в който нищо да не липсва, с мисъл за хората и водени от желанието да не правим компромис с качеството. Представете си място, което правите за самите себе си. Така подхождаме и ние. Gravity е проект, който правим така, както ние и нашите семейства бихме искали да се чувстваме и в какъвто бихме искали да живеем.

К.С.: Друго, което откроява жилищата в Gravity, е отстоянията между имотите, парковата среда, усещането за уединеност, интимност и лично пространство, сигурността, която сме прoeктирали и предвидили. Залагаме на най-новите и иновативни технологии в решенията за сигурност, които да не се забелязват и да не смущават жителите на комплекса и едновременно с това да отговарят на най-високите нива и стандарти на защита. Не на последно място - просторът на имотите и на самия комплекс - "въздухът" в буквален и в преносен смисъл.

В.Й.: Отличаваме се е и с активния мениджмънт, за който вече споменахме, и, разбира се, хората - общността и средата, която ще изградим около нашия комплекс.

Gravity Homes & Living ли е първата инвестиция в недвижими имоти наOcean Investments?

К.С.: През годините сме имали множество пасивни инвестиции в недвижими имоти, но това е първата от такъв мащаб и вид. Анализирали сме добре текущото състояние на пазара и неговите минуси. Установили сме какво липсва в повечето жилищни комплекси и с Gravity всъщност даваме заявка, че ние сме помислили за всички тези недостатъци с цел да минимизираме максимално неудобствата, които биха могли да се проявят в процеса на живеене.

В.Й.: Знаем къде са плюсовете, минусите и какво можем да подобрим. Смятаме, че това ни дава предимство да избегнем всички тези проблемни точки. Например начинът, по който се обслужват дворовете, къде се разполагат дренажните шахти, цялата методика на снегопочистване и извозване на снега. Или сметопочистването като друга голяма тема и неудобството, когато контейнерите за битов отпадък са твърде далече и респективно твърде близо. Такива детайли ни вълнуват и ежедневно търсим решения как да подобрим това, което предлагаме.

Планирате ли вече друг проект на този пазар?

К.С.: След успеха на Gravity ще дадем зелена светлина и на други два проекта, които са на идейна фаза. За момента са на етап план, но сме фокусирали цялото си внимание върху реализацията на този мащабен проект. Това, което за момента можем да кажем, е, че единият се намира в района на "Цариградско шосе" откъм входа на града.