Целта на Ocean Investments е подобряване на екосистемата и качеството на живот в България

Атанас Симеонов, основател и собственик на инвестиционната компания

Атанас Симеонов, основател и собственик на инвестиционната компания Ocean Investments
Атанас Симеонов, основател и собственик на инвестиционната компания Ocean Investments
Атанас Симеонов, основател и собственик на инвестиционната компания Ocean Investments
Атанас Симеонов, основател и собственик на инвестиционната компания Ocean Investments
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Атанас Симеонов е добре познат предприемач, инвеститор и посланик на грижата за здравето със солиден опит в бизнеса и стремеж да допринесе за положителна промяна на стартъп екосистемата в България. Чрез инвестиционния холдинг - Ocean Investments, той насочва фокуса си в инвестиции и развитие на стартъп идеи и компании в бизнес направления: киберсигурнст, здравни технологии и недвижими имоти.

Целта на Ocean Investments е промяна на екосистемата и качеството на живот в България посредством партньорство с останалите фондове, инвестиционни компании, асоциации и участници в нея.

Мисията на Ocean Investments е да идентифицира и подкрепя смелите предприемачи със силни идеи, като им помогне да реализират визията си и плановете им за растеж.

Портфолиото на OCEAN INVESTMENTS включва три основни области, доста различни на пръв поглед - киберсигурност, здравни технологии и недвижими имоти. Защо се концентрирате именно в тях, какво ги свързва в общата ви бизнес политика?

Логиката е, че макар да оперираме в три много различни области, те са свързани в две посоки. От една страна, разчитаме на своята експертност и дългогодишен опит в сферата на сигурността, а от друга - имаме интерес да надградим и натрупаме нови знания и в трите области. Ocean Investments инвестира в недвижими имоти повече от 20 години, но досега това бяха по-скоро пасивни инвестиции. Амбициите ни са да се реализираме като активни инвеститори и вече стартираме такъв проект в София. Киберсигурността, от своя страна, за нас е естественото продължение по вертикалата - от 7 години развиваме тази ниша, като разчитаме на опита си в сигурността. В групата ни има две кибер компании и продължаваме да търсим варианти за следващи инвестиции. По вертикалата health care и health tech има много предизвикателства, които ни мотивират да действаме. Здравеопазването в България в момента е по-скоро бизнес, ориентиран изцяло към печалба за сметка на болния. Като предприемач аз търся решения, които да променят бизнес модела в интерес на хората.

Казвате, че след натрупания си 30-годишен опит в бизнеса, искате в следващите 30 години да правите "бизнес с кауза", с който да трансформирате бъдещето. Какво означава това? Коя е вашата кауза?

Нашата кауза е да променим тенденцията, която поставя България на челни позиции по смъртност в света. Или поне да работим активно в тази посока, защото едва ли бихме се справили сами. Докато продължителността на живота в Европа се вдигна с 10 години, за България статистиката е трагична. Като предприемачи сме наясно, че за да работи един бизнес модел, той трябва да е икономически ефективен, но за нас е важно той да гарантира и здравето на хората. Сегашният модел по-скоро ги изключва от процеса и отключва възможности единствено за добри печалби за участниците на пазара.

На тема киберсигурност винаги сме смятали, че основна ценност на хората е да се чувстват сигурни и свободни, а не повлияни от страха. В момента киберпрестъпността е в пъти по-голяма, засяга много повече хора и е за много по-големи суми от физическата престъпност. Всичко, което правим заедно с компаниите, с които работим, е да се грижим за нашите клиенти, като подпомагаме всячески стартъп екосистемата, институциите, включително участваме в обучения, във всякакъв вид разследвания, за да предотвратяваме такъв вид явления.

В недвижимите имоти, макар и да е странно да се говори за кауза, също има потенциал. В Ocean Investments не ги разглеждаме само като построяване на сгради, а и като грижа за средата, за хората, които ги ползват. Тук каузата е проектите да са максимално съобразени с екологията, да променят средата в България от гледна точка на качество, визия, концепция за начин на живот. След ковид все повече се ориентираме към баланса между работа, здраве и свободно време, които трябва да са вплетени като концепция в проектите.

Партнирате си със стартиращи предприемачи. Какви промени очаквате в бизнес средата в следващите десетилетия?

Работим с много стартиращи компании, с част от тях си партнираме, за други сме ментори, на трети осигуряваме полезни контакти. Българската предприемаческа бизнес среда се промени позитивно през последните 10 години. Истината е, че стартъп екосистемата е много по-зряла, има множество организации, институции, фондове, които подпомагат бизнеса. Ние сме само малка част от това явление. Развитието на предприемачеството в България за мен е кауза, имали сме традиции в това отношение, макар и с прекъсвания. Още в началото на миналия век българи са се реализирали на глобално ниво. Смятам, че тази тенденция е възродена и се случва с нормални бели бизнеси, които работят по цял свят. Много бих се радвал след 10 години България да може да се похвали с бизнес университет на световно ниво, какъвто все още липсва. Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към СУ е пример как може да стане това и да се превърне в един от водещите изследователски и образователни центрове в света. Науката и образованието са изключително важни, за да се постигне всичко, което искаме.

Цифровият преход в икономиката е сред най-важните приоритети, които ЕС обяви. Смятате ли, че с вашите инвестиции в кибер компании освен цифрово развитие можете да дадете на бизнеса и цифрово спокойствие?

Призивът за цифровизация е важен лозунг навсякъде по света и трудна задача на практика. Нашите компании работят в няколко държави в ЕС, САЩ и други държави. Най-бавно се случват нещата в Европа. Може би най-важната задача е ограмотяването на хората и компаниите, защото проблемът се осъзнава, едва когато настъпи инцидент. Работата ни е да превеждаме на разбираем език сложната терминология, за да може бизнесът да разбере какви са ползите и рисковете. В цял свят се създават регулации, но ние се опитваме да убедим компаниите в практическата полза от тях. Поради спецификата си обаче тези услуги все още са много скъпи и не всеки може да си ги позволи.

Сред "океана" от здравни инвеститори какво ново предлагате вие в здравния сектор? В кои здравни технологии предвиждате инвестиции, как те ще променят здравната ни система и здравето на хората?

Възвръщаемостта е водеща за инвеститорите и здравният сектор винаги е с добри показатели, но за нас това не е приоритет. Не са много компаниите, които се вълнуват от здравето на хората. Така е не само в България, макар да сме на първи позиции в негативен план. В Ocean Investments сме силно фокусирани върху намирането на работещо решение за България, което да обърне модела - да се печели, като се инвестира в грижа за здравето и превенция на болестите, а не от болничното лечение и лекарствата. Когато измислим правилната формула, когато се види, че тя работи, тогава може да започне промяната.

Как изглежда "цифровото и зелено бъдеще" на недвижимите имоти, което вие обявявате за своя цел? Ще направи ли то по-устойчив света около нас и по-удобен живота на хората?

Недвижимите имоти са трудни за дигитализиране, защото тяхната същност е по-скоро физическа, но с технологиите могат да се направят някои неща. Първото е да се управлява имота по по-ефективен начин, хармоничен с природата, от друга страна - да се подобри качеството на живот на пребиваващите в сградите, като се внедрят например технологии за енергоспестяване, за производство на енергия чрез фотоволтаични системи и т.н. Това обаче оскъпява първоначалните инвестиции и затова подобни проекти засега не са много популярни.

Опишете в представите си OCEAN INVESTMENTS след 30 години?

Тридесет години са сериозен хоризонт. Първо се надявам да сме живи и здрави и да функционираме поне толкова добре, колкото сега. Ще работим с моя екип да сбъднем тези каузи, за които говорихме. Да повлечем крак и други да ни последват. Да сме все така устойчиви и базирани в България и основно тук да променяме средата към по-добро.