Бюлетин | Покаяние в "Малинова долина"; Проект с 67 къщи в Банкя; Цените в София по квартали

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Пред вас е петият "брой" на специализирания бюлетин за недвижими имоти на "Капитал". Ще публикуваме съдържанието му като статия на capital.bg за лимитиран период от време. Ако искате да го получавате на мейла си, можете да се абонирате с един клик тук.

Дългогодишният кмет на район "Студентски" Петко Горанов се покайва: "Допуснахме да стартираме строителството в "Малинова долина", без да е изградена инфраструктурата, а трябваше първо поне 30% от нея да е готова", казва той в интервю за радио "Фокус". Не изключва себе си от "обхвата за тази грешка". Резултатът от нея е, че сега новодомците в района газят кал, за да стигнат до входовете на жилищата си, и това няма да се промени по-рано от пет-шест години.

Строителният бизнес "като един много бързо развиващ се агресивен сектор на нашата икономика навлезе много стремително в района". Ние искахме "да се покажем добри към него, защото произвежда продукт, създава заетост и плаща данъци, но това стана за сметка на новодомците в "Малинова долина", обяснява Горанов. Отбелязва, че тези проблеми са характерни за повечето нови квартали, възникващи на голи територии, но при различен подход е можело те да бъдат избегнати, макар че никъде в страната това не се е случило.

При преизбирането му наскоро е поел ангажименти в края на мандата "нещата да изглеждат доста по-различно", но на практика в момента няма "никакви условия да обещае нищо". "Нямам вълшебна пръчица, нямам бюджет, но се надявам при новото политическо съставителство на Столичната община на районите да бъде делегиран бюджет", за да можем да планираме и обещаваме година по година до края на мандата, казва той.

Известно е, че "Малинова долина" (бившите Драгалевски ливади) е от най-горещите строителни площадки в София и България. Предприемачите масово се насочиха към района, тъй като в един период ЗУТ не позволяваше да се строи, ако земята за улиците не е отчуждена (после това отпадна). В онзи момент "Малинова долина" имаше (и още има) план по чл. 16, който вече беше направил отчуждаването, и нещата изглеждаха оптимистично.

Дълъг е явно пътят между общински улици на хартия и общински улици на асфалт. И е странно колко грешки трябва да се направят, за да се осъзнае нещо близко до нормалната логика и отдавна известно на теория: Верният подход е първо общината да построи инфраструктурата, а после предприемачите - сградите. Отделен е въпросът колко време след като се промени мисленето, ще се промени и практиката, и дали.

Пак по темата: Средната офертна цена в "Малинова долина" през октомври-ноември е 1486 евро на кв.м и нараства минимално спрямо същия период на миналата година, сочат данни на Ocenime.bg, каквито занапред ще публикуваме всеки месец. За октомври-ноември - в края на бюлетина.

Интервюто на Петко Горанов пред радио "Фокус" може да чуете тук. За "Малинова долина" - 2:54 - 7:24 мин.

НОВИ ПРОЕКТИ

Най-големият жилищен проект в Банкя предвижда 67 къщи




Bankya Hill Residence е върху 36 декара и къщите ще са между 170 и 230 кв.м, по около 2000 евро на кв.м. Строителството на къщи в този софийски район доскоро не беше активно, но проектите се увеличават.

НОВИНИ

Защо цените на жилищата отново се покачват въпреки по-високите лихви. The Economist посочва три основни фактора за това, но изразява съмнение дали ще продължи дълго. Факторите са нарасналото значение на дома след пандемията, кредитите с фиксирани лихви и относително доброто финансово състояние на домакинствата.

Европейският ипотечен пазар е напът да отчете най-бавния си темп на растеж от десетилетие насам, пише Financial Times. EY очаква кредитирането в европейските банки да се повиши със скромните 2.1% през 2023 г., което е спад от 14-годишен връх от 5% миналата година. Предвижда се през 2025 г. той да нарасне с 3.3%, а през 2026 г. - с 3.2%.

Германски застрахователи, включително Munich Re и Allianz, са отпуснали над 3 млрд. евро заеми на фалиращия австрийски имотен гигант Signa, собственост на милиардера Рене Бенко. Около 30% от средствата не са обезпечени според документи, разгледани от Financial Times.

В България: Идеята данъчните оценки на имотите да могат да се актуализират отпадна в парламента. Не беше приет и текстът, предвиждащ размерът на данък сгради да може да се определя спрямо населеното място, зоната в него и вида на имота.

НАХОДКИ

Три планински оферти от Bulgarian Properties

Мезонет в комплекса Borovets Gardens, който е с южно изложение, на 400 м от началната станция на лифта и се предлага за 99 хил. евро;

Обзаведена вила в затворен комплекс в близост до "Пирин Голф и Кънтри Клуб", на 5 км от Разлог и на 12 км от Банско;

Автентична и напълно реновирана къща в с. Ловнидол, близо до Габрово, Севлиево и Дряново, за 85 хил. евро

СТРОИТЕЛНИ РАЗРЕШЕНИЯ

"Диамант 3" на "Артекс" е най-големият проект в София през ноември

"Диамант 3" на "Артекс" в район "Изгрев" е най-големият проект в София, получил строително разрешение през ноември. Неговата РЗП е 44.3 хил. кв.м. На второ място е смесена сграда с жилища, офиси, хотел и търговски площи с 27.7 хил. кв.м РЗП във "Витоша ВЕЦ Симеоново" на "Франсис Трейд" - дружество на Самир Франсис. В кв. "Овча купел 2" е третата най-голяма разрешена сграда, която комбинира жилища и офиси и е с РЗП 17 хил. кв.м. Възложители са "Алини инвест", "Амалия резиденс", "Бамелис инвест", четири дружества "Аоста", "Шелдон инвестмънтс" и група физически лица.

През изминалия месец в София са влезли в сила 112 разрешения за сгради с жилища, чиято обща РЗП е 311.4 хил. кв.м. В "Лозенец" са разрешени 69.6 хил. кв.м жилища, във "Витоша" - 44.9 хил. кв.м, в "Студентски" - 31.2 хил. кв.м. На второ място по РЗП всъщност е "Изгрев" с 46.1 хил. кв.м, които идват основно от небезизвестният "Диамант 3". "Овча Купел" минава на пета позиция с 30.8 хил. кв.м. В тези квартали е концентрирана 71% от общата разрешена РЗП в София през ноември. Осем района са без разрешения.

Все още няма коментари
Нов коментар