Бюлетин: Данъците върху имотите ще се качват, какво да се прави с празните апартаменти

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

В момента четете втория "брой" на специализирания бюлетин за недвижими имоти на "Капитал". Ще публикуваме съдържанието му като статия на capital.bg за лимитиран период от време. Ако искате да го получавате на мейла си, можете да се абонирате с един клик тук.

Ако нещо е способно да обърне пазара на имоти в България, това е евентуално увеличаване на данъците върху имотите, коментира наскоро експерт по пазара. Вероятно има предвид, че това би подтикнало мнозина да започнат да отдават под наем празните си апартаменти, а някои собственици - и да продадат третия, четвъртия или N-тия си имот. Ръстът на предлагането потиска цените.

Дали промените в данъчните оценки на имотите, които предлагат правителството и Националното сдружение на общините (НСОРБ), ще имат чак такъв ефект все още е рано да се каже. Сега те са на сайта на парламента и се очаква да бъдат гледани в комисия на първо четене. Тоест, неясно e ще ги приемат ли, кога, в какъв вид и как ще сработят на практика.

Очакванията обаче са, че станат ли факт, данък сгради и такса смет в много общини ще се повишат. В някои - с до 30%, по-вероятно от началото на 2025 г. Промените ще повлияят и на таксите при изповядване на сделки.

Вносителите предлагат размерът на данък сгради да може да се диференцира от общините по населени места, по зони в тях или по вид на имотите. А също и общините да могат да променят данъчните оценки на жилищата на всеки две години в зависимост от състоянието на пазара на имоти, измерено от статистиката.

Повече за предложението четете тук

Някои местни данъци и такси ще се увеличат в следващите години. Първо, защото са много ниски и това няма да е вечно – в страната масово хора плащат повече за годишна винетка, отколкото данък върху имота си. И второ, защото структурата на държавните финанси е сбъркана…

Петър Ганев
Петър Ганев

Институт за пазарна икономика

МНЕНИЯ

Арх. Явор Панев: Необходима е политика за необитаемите жилища

Над 30% от жилищата в София на практика са необитавани - придобити са само с инвестиционна цел. Това трябва да се промени с държавна и общинска политика, казва арх. Явор Панев, един от ръководителите на организацията "Оптимистас", която се занимава със стратегии за развитие на градската среда, в интервю пред "Дневник". Те са предимно в южните квартали на София преди и след Околовръстното и ще бъдат празни гета в бъдеще. Този проблем в Барселона се решава с интересна политика. Там, ако се констатира, че две години едно жилище не е обитаемо, то може да бъде прехвърлено с договор за 10 години към жилищния фонд на общината и тя да разполага с него.

Пълния текст на интервюто може да видите тук.

НОВИ ПРОЕКТИ

Град в града до село Лозен за 300 млн. лв.

Хелмут Ланг, изпълнителният директор на германската Lindner Group, разказва за новия голям проект на групата в България: с къщи, училище и тех парк.

Okol Lake Park: Модерното село на "Маркан"

Напредва проектът върху 3 хил. декара между София и Боровец, в който се очаква да бъдат вложени около 300 млн. евро, включително частните инвестиции в къщи.

FPI City Tower е готова в груб строеж

Новата сграда на "Феърплей интернешънъл" до паметника "Левски" трябва да е готова през 2025 г. На партера ще има магазини, между етаж 2 и 6 - офиси, а жилищата ще са от 7 до 13 етаж. От наеми се очакват над 2 млн. евро годишни приходи. Възможно е инвеститорът да запази жилищата и да ги отдава под наем.

Повече за предистория тук.

"Видеолукс" започна да строи ритейл парк в София

Той ще се намира върху 30 дка на "Околовръстно шосе", в съседство със Sofia Ring Mall и IKEA и ще бъде с разгъната площ 50 хил. кв.м. Там ще бъдат и офисите на холдинга, ще има заведения и безплатен паркинг с 650 места. Ритейл парковете на "Видеолукс" са под бранда Holiday Park.

НОВИНИ

Близко до "Химимпорт" дружество купи "Гранд хотел Варна" за 33.1 млн. евро

Black Sea Property (BSP) обяви, че е придобила 98.27% от "Гранд хотел Варна" за 28.05 млн. евро, за да разшири присъствието си по Черноморието. Освен това компанията е инвестирала 4.5 млн. евро в местния партньор "Литъръл инвест" (Littoral Invest), получавайки 99.4% дял от компанията, се казва в съобщение на BSP до Лондонската фондова борса. "Литъръл инвест" е използвало средствата, за да купи 16.23% в "Гранд хотел Варна" заедно с BSP. Общо Black Sea Property е събрала 33.1 млн. евро за придобиването на хотела. "Литъръл инвест" е едноличен собственик на "Лазурен бряг 91" с активи, които включват крайбрежни имоти и паметници на културата във Варна. Продавач на "Гранд хотел Варна" е българската компания "ГХВ-Долфинс".

За предисторията четете тук

Нов играч при класическите наеми. С по-ниска комисиона от брокерите. Flat Manager, лидерът при краткосрочните наеми през Airbnb и Booking, навлиза и в дългосрочните с flatimo

Интересът към втория етап от санирането е критично нисък. Причината главно е 20-процентното съфинансиране от страна на собствениците

WeWork подаде молба за фалит на фона на свиване на пазара на офиси. Обещаващият преди време стартъп не успя да се спаси от комбинираните ефекти от скъпите договори за наем и слабите нива на заетост с навлизането на хибридната работа.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

ЕКСПЕРТИЗА

Съотношението "цена/наем на жилищата", което e често използван индикатор за подцененост/ надцененост на жилищата, продължи да надвишава значително (с 32.5%) дългосрочната си (историческа) средна стойност през второто тримесечие на 2023 г. Това посочват от БНБ в тримесечното издание "Икономически преглед", публикувано на 30 октомври. Според анализаторите това показва, че домакинствата не купуват жилища с идеята да печелят от наеми. По скоро ги води очакването, че цените ще растат и биха спечелили от бъдеща продажба, а също и че в тях могат да съхранят стойност в условията на отрицателни реални лихви по депозитите.

През второто тримесечие на 2023 г. индексът на цените на жилищата (ИЦЖ) се повишава с 10.7% на годишна база (при 9.5% предходното тримесечие). Ръст има и в шестте големи града, но най-вече за Варна, Пловдив и София, отбелязват от БНБ. Техният макро иконометричен модел, обаче показва по-слабо отклонение (5.9%) на текущите жилищни цени от дългосрочното им равновесно ниво. Причината е, че самата равновесна цена на жилищата се е вдигнала, благодарение на ръста на доходите и реално отрицателните лихви по жилищни кредити, казват от банката.

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА

Четирима нови мениджъри в Бизнес парк София

Бизнес парк София обяви нови попълнения в екипа си. Константин Павлов е новият главен финансов директор на дружеството. Йордан Кръстев е назначен за главен търговски и управляващ директор, Петър Кунзов за главен юрисконсулт, а Екатерина Радева - ръководител на отдел "Специални проекти и ESG инициативи".

НАХОДКИ

Три луксозни жилища от Realistimo.bg

Тристаен апартамент в центъра на София за 395 хил. евро, къща в Горна баня за 1.4 млн. евро, тристайно жилище в Несебър за 370 хил. евро. Тези оферти избрахме от предлагането на Realistimo.bg - платформа, която се позиционира с това, че държи на коректните брокери и публикува само реални оферти. Сегашните предложени са от специалната секция за луксозни имоти на сайта.

СТРОИТЕЛНИ РАЗРЕШЕНИЯ

Строителните разрешения през октомври са предимно в четири столични района

Четиридесет и осем строителни разрешения за жилищни сгради с обща РЗП от 102.8 хил. кв.м са издадени/влезли в сила в София през октомври, според регистъра на НАГ. От тази площ 77% е в четири софийски района - "Студентски" и "Витоша" с по 24.9 хил. кв.м РЗП, "Овча купел" - със 17.8 хил. кв.м и "Лозенец" - с 12.4 хил. кв.м. В 11 софийски района няма нито едно разрешително, вписано в регистъра през октомври.

Най-големите разрешения са две. Многофамилният жилищен комплекс "Драгалевци резидънъс" (15.9 хил. кв. метра РЗП) e с инвеститор "Бългериън билдинг къмпани" на Венцислав Петров Марков. Разрешението за жилищна сграда с 15.3 хил. кв.м в "Овча купел" е на "Джи Би Строй", чиито собственик според Търговския регистър е Живко Тодоров Атанасов през дружеството му "Ментейн". Като лице за контакт е посочен Самир Франсис.

Освен това е разрешена и сграда с 11.9 хил. кв.м РЗП на група физически лица и на Петър Яков и сина му Георги чрез дружествата им "Елегант резидънс" 2 и 3. През август двамата са получили разрешение и за още 6.3 хил. кв.м на съседен терен, издадено на дружеството им "Елегант бутик" и други физически лица. В "Лозенец" - "Витоша ВЕЦ Симеоново" са разрешени две сгради с по 5 хил. и 5.9 хил. кв.м РЗП.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ekp351157130 avatar :-?
    ekp351157130
    • + 4

    Продължава да се говори, че 30% от жилищата в София са необитаеми. Те не са необитаеми, а са необитавани. Необитаеми означава, че не могат да се обитават, защото не предлагат условия за това. Едно жилище може да е обитаемо, но да не е обитавано, но може да е необитаемо, тогава задължително е и необитавано. Не става 1/3 от жилищата в София да не стават човек да живее в тях.

    Нередност?
  • 3
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 2

    Неграмотни типове. Не са необитаеми!

    Нередност?
Нов коментар