🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Собственикът на Inditex купува все повече имоти заради спада в цените

Фокусът на групата на Амансио Ортега е поставен върху активи в Северна Америка и Европа

В последния месец фондът обяви придобиването на две сгради на обща стойност над 210 млн. долара
В последния месец фондът обяви придобиването на две сгради на обща стойност над 210 млн. долара
В последния месец фондът обяви придобиването на две сгради на обща стойност над 210 млн. долара    ©  Pexels.com
В последния месец фондът обяви придобиването на две сгради на обща стойност над 210 млн. долара    ©  Pexels.com
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Собственикът на Inditex Амансио Ортега увеличава придобиванията си на недвижими имоти. Той се възползва от сегашния момент на високи лихвени проценти, който де факто стимулира покупките, които се извършват без заеми, съобщава Financial Times.

Инвестиционната му група Pontegadea разширява притежанията си в недвижими имоти чрез стратегията купуване на ниска цена. Испанският фонд, който притежава 59% от Inditex, през изминалата година обяви 10 придобивания на стойност 1.1 млрд. евро, обхващащи логистика, офиси и жилищни имоти.

Фокусът на групата е поставен върху недвижими имоти в Северна Америка и Европа, като причината за това са по-добрите възможности за възвръщаемост. Доброто финансово състояние на фонда, което се дължи предимно на непрестанните дивиденти от Inditex, прави възможно възползването от спада в цените, който се дължи на завишената лихвена обстановка в развития свят.

Изпълнителният директор на Pontegadea Роберто Сибейра заяви пред Financial Times, че групата е наблюдавала "коригиране на цените в Европа в класовете активи" през последните няколко месеца. "Вярваме, че това е добър момент за инвеститори с нисък дълг предвид затягането на кредитните условия, което намалява конкуренцията за потенциални придобивания с разумен размер. В случая на Pontegadea ни се предлагат активи в двустранни процеси и в много случаи извън пазара [преди да бъдат рекламирани публично] - по-специално в логистиката, търговията на дребно, офисите и инфраструктурата", добави той.

Само в последния месец фондът обяви две сериозни инвестиции. Първата е оценена на 113 млн. долара, които бяха дадени за хладилен склад в района на Маями. Втората възлиза на 100 млн. евро за разпределителен център в Нидерландия, използван от британската модна компания Primark. Тези сделки увеличиха портфолиото от имоти до около 20 млрд. евро, които са инвестирани в 11 държави.

Противно на вече доминиращите настроения относно офис сградите Pontegadea остава оптимист за бъдещето им. Те съставляват между 40% и 50% от портфолиото от недвижими имоти. Според компанията някои наематели са променили офис пространството си, но никой не се е опитал да направи съкращения. Единствените имоти на фонда извън Европа и Северна Америка са две търговски сгради в Южна Корея. Фондът не инвестира в проекти за развитие на недвижими имоти, защото те не осигуряват паричен поток от първия ден.

Тази година Pontegadea ще получи около 2.2 млрд. евро дивиденти от акциите си в Inditex, която притежава Zara, както и Massimo Dutti и Bershka. Годишно тя печели още около 900 млн. евро приходи, включително наеми, от своите инвестиции, сред които централи за възобновяема енергия. Фондът реинвестира по-голямата част от тези пари. Малка част от тях се насочва към Ортега и най-близкото му семейство, включително Марта Ортега, неизпълнителен председател на Inditex от 2022 г. Богатството й беше оценено на 80 млн. евро от Forbes миналата година.

Все още няма коментари
Нов коментар