Застрахователи са отпуснали над 3 млрд. евро заеми на фалиращия имотен гигант Signa

Около 30% от средствата не са обезпечени

Компанията обяви, че се намира в неплатежоспособност в края на ноември
Компанията обяви, че се намира в неплатежоспособност в края на ноември
Компанията обяви, че се намира в неплатежоспособност в края на ноември    ©  Reuters
Компанията обяви, че се намира в неплатежоспособност в края на ноември    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Германските застрахователи, включително Munich Re и Allianz, са натрупали експозиция от над 3 млрд. евро към изпитващата затруднения имотна империя, собственост на милиардера Рене Бенко. Мрежата от фирми в групата Signa на Бенко не само е взела заеми от банки, включително Julius Baer и UniCredit, но също така е разчитала в голяма степен на финансиране от повече от половин дузина застрахователи, според документи, разгледани от Financial Times, и хора, които са запознати с подробностите от първа ръка.

Източниците допълват, че около една трета от тази експозиция не е била обезпечена с никакви гаранции. "За някои застрахователи това ще бъде изключително болезнено", казва един от хората.

Signa Holding, централната компания в групата, която притежава Selfridges в Лондон, сградата Chrysler в Ню Йорк и KaDeWe в Берлин, подаде молба за управление миналия месец. До края на септември компанията е натрупала дългове от 5 млрд. евро, като по-голямата част от тях са от първите девет месеца на тази година.

Бенко не е оповестил общия размер на дълга, натрупан от фирмите в групата Signa, но запознати с групата твърдят, че другите му структури са взели заеми за повече от два пъти по-голяма сума. Акциите на много от компаниите в групата все още се търгуват, но близки до бизнеса хора твърдят, че до дни се очакват нови случаи на несъстоятелност.

Защо са давани подобни суми

Застрахователните компании са отпускали пари на Signa отчасти поради регулаторната и лихвена среда, според човек, запознат със ситуацията. "Силно регулираните банки не бяха в състояние или не желаеха да извършват определени видове транзакции поради техните капиталови изисквания, докато застрахователните групи се давеха в пари по време на ерата на свръхниските лихвени проценти", казва източникът.

Значителна част от дълга на групата е бил осигурен от небанкови финансови компании като базирания в Дортмунд застраховател Signal Iduna - средно голяма компания с 12 млн. клиенти, главно в здравното и животозастраховането. В глобален мащаб компанията е известна и със спонсорството си на германския футболен отбор "Борусия Дортмунд", чийто стадион носи името на застрахователя. Signal Iduna е отпуснала близо 1 млрд. евро на Signa, казаха хора, запознати пряко с въпроса.

Говорител на компанията заяви пред FT, че макар експозицията да е сериозна, притеснения в компанията за момента няма. Причината за това е, че отпуснатите средства са били обезпечени с имоти в най-добрите германски градове.

Основният застрахователен бизнес на Munich Re Ergo е предоставил около 700 млн. евро заеми, докато четвъртата по големина застрахователна група в Германия R+V е отпуснала 500 млн., повече от половината от които не са обезпечени, според документите и хора, запознати с въпроса. Allianz е дала 300 млн. евро заеми на Signa през 2018 г., като парите са били използвани за закупуването на висока сграда в центъра на Берлин, Volkswohl-Bund, среден по размер застраховател, базиран в Дортмунд, е натрупа експозиция от 250 млн. евро.

Германският финансов регулатор BaFin каза пред FT, че наблюдава ситуацията, но добави, че експозицията "в повечето случаи" е незначителна в сравнение с общите активи на отделния застраховател и че не очаква "материална заплаха" за никоя от засегнатите групи.

Какво доведе до ситуацията

Най-рязкото покачване на разходите по заемите в 25-годишната история на еврото доведе до спад на цените на имотите в Германия, където е базирана и голяма част от бизнеса на групата. "Това ще бъде малко грубо събуждане за инвеститорите, тъй като те наистина виждат, че забавянето на паричната политика в крайна сметка ще се появи", каза пред Reuters Анеека Гупта, капиталов стратег в инвестиционния мениджър WisdomTree.

Signa обвини за проблемите си външни фактори, които влияят на нейния бизнес с имоти и натиска върху пазаруването по търговските улици. Компанията обяви неплатежоспособност в края на ноември, като това се случи, след като последните опити за осигуряване на ново финансиране се провалиха.

Свен Карстенсен от имотния консултант bulwiengesa каза, че огромните имоти на Signa в Германия в предимно централни места означават, че нейната несъстоятелност може да остави дълбоки белези в градовете на страната. Групата, която оценява активите си на 27 млрд. евро, се състои от множество дъщерни дружества. JP Morgan оцени задълженията на 13 млрд. евро.

Дълговете на Signa Holding възлизат на около 5 млрд. евро, показват данни на асоциациите за защита на кредиторите KSV1870 и Alpenländischer Kreditorenverband. 42 служители и 273 кредитори са засегнати от процедурата.

Signa беше мажоритарна собственост и се контролираше от Бенко, въпреки че редица други богати лица, включително австрийският индустриалец Ханс Петер Хаселщайнер, имаха по-малки дялове. Очаква се несъстоятелността на холдинговата компания да се разпространи в групата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар