Адам Нойман иска да купи закъсалата WeWork 5 години след изгонването си

Бизнесменът твърди, че има подкрепата на хедж фонда Third Point

Независимо дали с участието на Льоб или не, WeWork няма интерес към сделката
Независимо дали с участието на Льоб или не, WeWork няма интерес към сделката
Независимо дали с участието на Льоб или не, WeWork няма интерес към сделката    ©  Reuters
Независимо дали с участието на Льоб или не, WeWork няма интерес към сделката    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Бившият изпълнителен директор на WeWork Адам Нойман иска да купи изпадналата във фалит компания пет години след като беше изгонен от ръководния пост, съобщава The New York Times. Това става ясно от писмо, което е било изпратено до адвокатите на компанията за споделени офиси от новата компания на Нойман - Flow Global, която извършва дейности в сферата на недвижимите имоти.

Според бившия директор последните няколко месеца са преминали в опити за закупуване на бизнеса чрез Flow Global, като е бил обмислян и вариант за осигуряване на финансиране, което би позволило на WeWork да продължи дейността си, съобщава изданието. Важна част от писмото на Нойман е, че в него се твърди, че хедж фондът на Даниел Льоб Third Point ще поеме част от финансирането по сделката. Макар на пръв поглед това да изглежда като логична стъпка, тъй като предпочитаната стратегия на Льоб е да купува именно изпаднали в затруднения компании, говорител на фонда заяви пред Reuters, че са проведени "само предварителни разговори" с Нойман и неговата компания за имоти Flow и не са поети никакви финансови ангажименти.

WeWork няма интерес към сделката

Независимо дали с участието на Льоб или не, WeWork няма интерес към сделката. "Пишем, за да изразим нашето безпокойство от липсата на ангажираност на WeWork дори да предостави информация на моите клиенти в това, което е предназначено да бъде транзакция с максимална стойност за всички заинтересовани страни", пише адвокатът на Нойман Алекс Спиро.

Според говорител на компанията за споделени офис пространства обаче това се дължи на желанието на управлението да направи компанията самоиздържаща се, като евентуална промяна на собствеността не би помогнала в постигането на тази цел. "Продължаваме да вярваме, че работата, която вършим в момента - справяне с нашите неустойчиви разходи за наеми и преструктуриране на нашия бизнес, ще гарантира, че WeWork е най-добре позиционирана като независима, ценна, финансово силна и устойчива компания дълго в бъдещето", каза компанията в изявление.

В писмото на Нойман също така се твърди, че това не е първият път, в който той бива игнориран от бившия си работодател. В писмото се отбелязва, че WeWork е изключила Нойман, когато той се е опитал да "уреди до 1 млрд. долара финансиране за стабилизиране на WeWork през октомври 2022 г.". Тогавашният главен изпълнителен директор на компанията, Сандип Матрани, "затвори този процес без обяснение", докато "участниците буквално бяха във въздуха".

Писмото не уточнява колко всъщност биха платили Нойман и партньорите му, за да получат WeWork, но се посочва, че са "готови да представят подробно предложение" за закупуване на WeWork или неговите активи. Шансовете подобна договорка да бъде постигната обаче са минимални, като поведението на представителите на WeWork е красноречиво.

Тревожността на ръководителите на WeWork относно започване на работа с Нойман е разбираема. Под негово ръководство компанията се превърна в най-високо оценения стартъп в Америка, като това доведе и до редица призиви за листване на фондовата борса в Ню Йорк. Тези подтиквания прераснаха в конкретен план, който се провали на финала именно благодарение на решенията на Нойман. Това доведе до милиарди долари загуба и фактически е началото на процеса, който до доведе до това WeWork да подаде документи за фалит през ноември миналата година.

Подкрепената от SoftBank компания натрупа загуби по дългосрочните си задължения за наем, тъй като повече хора започнаха да работят от вкъщи по време на пандемията и търсенето на офис площи намаля. Малко преди WeWork да подаде молба за банкрут, Нойман каза в изявление, че той може да спаси компанията. "Вярвам, че с правилната стратегия и екип реорганизацията ще позволи на WeWork да излезе успешно", заяви тогава той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар