Европейският ипотечен пазар е с най-бавен ръст от 10 години

Високите лихвени проценти и по-слабият икономически растеж са главните причини за състоянието на пазара

EY предвижда, че ипотечният пазар в Европа ще нарасне с 3.3% през 2025 г. и с 3.2% през 2026 г.
EY предвижда, че ипотечният пазар в Европа ще нарасне с 3.3% през 2025 г. и с 3.2% през 2026 г.
EY предвижда, че ипотечният пазар в Европа ще нарасне с 3.3% през 2025 г. и с 3.2% през 2026 г.    ©  Reuters
EY предвижда, че ипотечният пазар в Европа ще нарасне с 3.3% през 2025 г. и с 3.2% през 2026 г.    ©  Reuters
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Европейският ипотечен пазар е на път да отчете най-бавния си темп на растеж от десетилетие насам, пише Financial Times. Според анализатори от консултантската компания EY по-ниският икономически растеж и по-високите разходи за заеми оказват влияние върху търсенето на кредити. Падащите цени на жилищата в еврозоната също са фактор за прогнозите на EY. Според тях ипотечният пазар ще нарасне едва с 1.5% тази година и 2.4% през 2024 г. За сравнение - през миналата година беше отчетено покачване с 4.9%, като дори тогава това беше смятан за сравнително нисък резултат.

"Жилищният пазар понася най-големия удар", каза пред FT Омар Али, управляващ партньор на EY за финансови услуги за Европа, Близкия изток, Индия и Африка. "За домакинствата в цяла Европа високите разходи за живот и заеми означават, че по-малко хора купуват жилища, което значи, че ипотечното кредитиране пада до най-ниското ниво от десетилетие", допълни той.

EY предвижда, че ипотечният пазар в Европа ще нарасне с 3.3% през 2025 г. и с 3.2% през 2026 г. В по-общ план се очаква кредитирането в европейските банки да се повиши със скромните 2.1% през 2023 г., което е спад от 14-годишен връх от 5% миналата година.

Свиване на банковото кредитиране

Банковото кредитиране в еврозоната пък се свива тази година, след като Европейската централна банка направи 10 последователни увеличения на лихвените проценти. От септември ЕЦБ поддържа лихвите на 4% и инвеститорите прогнозират, че е малко вероятно намаляването да започне преди втората половина на следващата година.

Жилищният пазар в Обединеното кралство започна да се възстановява, след като цените и продажбите паднаха през лятото, но еврозоната изостава още повече в цикъла на лихвените проценти.

Годишният доклад на EY за прогнозата за кредитирането на европейските банки, който беше публикуван в понеделник, посочи тежко засегнатите жилищни пазари в еврозоната, като в най-сериозно положение се намира Германия. "През тази година, тъй като лихвените проценти и геополитическото напрежение се повишиха, европейската икономика - и банките, които я подкрепят - бяха изпитани до нови граници", каза Найджъл Моден, ръководител на банковия сектор и капиталовите пазари на EY за EMEIA.

Но добави, че капиталовите буфери, които европейските банки са изградили през последните 15 години, означават, че те са много по-добре подготвени за забавяне на ипотечния пазар, отколкото след световната финансова криза.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар