Софийската "Тобо груп" строи жилища в Руанда и планира комплекс в Сърбия

Георги Шопов, председателят на асоциацията на строителните предприемачи, изгражда комплекс от 100 жилища и търговски център в столицата на африканската държава

Проектът на "Тобо груп" в Кигали е на български архитекти и е адаптиран от местни специалисти
Проектът на "Тобо груп" в Кигали е на български архитекти и е адаптиран от местни специалисти
Проектът на "Тобо груп" в Кигали е на български архитекти и е адаптиран от местни специалисти
Проектът на "Тобо груп" в Кигали е на български архитекти и е адаптиран от местни специалисти
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Очакваната инвестиция на "Тобо груп" в Руанда е 25 млн. лева - в земя, проектиране и строителство, като проектът ще се дофинансира от продажби на зелено.
  • В България строителното разрешение отнема между 4 и 8 години, в след тригодишна подготовка за Руанда получаването му отне две седмици, обяснява Георги Шопов.
  • Компанията работи за строително разрешение в Белград и продължава да развива софийските си проекти.

Апартаменти за продажба в столицата на Руанда - Кигали, от европейска компания с 30-годишен опит. Това съобщава Facebook страницата на латиница на българската група от тридесетина строителни компании "Тобо груп". Собственикът им Георги Шопов е и председател на Националната асоциация на строителните предприемачи в България.

Новината, че "Тобо груп" строи комплекс от 100 жилища и търговска сграда на три нива, беше съобщена от Георги Шопов и в предаването "ИмоТиТе" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Капиталът търси най-доброто място за своята реализация. Понеже в България стана изключително трудно да се прави жилищно строителство заради огромната административна тежест, протестите и напрежението, решихме да инвестираме част от нашия капитал извън България", каза Георги Шопов за "Капитал". Той добави, че освен в Руанда "Тобо груп" е купила терен и в Белград, Сърбия, но там са в начален етап.

С 25 млн. лева в Руанда

В Кигали компанията вече е на етап груб строеж и планира да завърши проекта около 14 хил. кв.м РЗП след година и половина, по информация на Шопов. В България "Тобо груп" работи основно в жилищното строителство. Оказало се обаче, че в Руанда има потребност от търговски площи, така че ще построят там и неголям търговски център с около 1700 кв.м РЗП. Той ще е тип пасаж (аркада с магазини) на три нива.

Очакванията са инвестицията да бъде около 25 млн. лева, обяснява Георги Шопов. Компанията е инвестирала в закупуване на терен, направата на проект и част от строителната стойност. За останалото очаква приходи от продажби на зелено. Освен инвеститор, собственик на терена, проектант и строител компанията е и продавач. В Руанда по-малко се купува на зелено и повече при завършена сграда, но банковата система работи доста добре и има възможности за банково кредитиране, казва той.

За строителството ще използват местна работна ръка, като трудът е доста по-евтин, отколкото в България. Ръководителят на проекта е българин. Първоначалният проект на сградите също е правен от български архитекти, като после е доработван от руандийски. Работят с местен адвокат и счетоводител.

Цената в Руанда - над 1000 евро за квадрат

Според анонса Tobo Rwanda предлага имоти с "отлично местоположение на най-добрата цена в града, с банково финансиране и най-добър график на плащане и на най-добро качество от европейска компания". Като предимство се посочва и че "Тобо груп" е проектант на сградата, което позволява вътрешни преустройства според нуждите на клиента.

Апартаментите са с шест различни размера между 98 и 190 кв.м. Продажните им цени са обявени в долари, като евровата равностойност е от 109 хил. до 213 хил. евро. Предлагат се и гаражи между 18 и 22 кв.м, чиито оферти са на равностойност от 20 хил. до 24 хил. евро.

Справка в сайта vibe.rw показва действително по-високи офертни нива на жилища в Кигали от други предприемачи. Цените се движат от около равностойността на 100 - 120 хил. евро за марки апартаменти и такива в строеж, през около 190 хил. евро за жилища 120 - 130 кв.м до 240 хил. евро за четиристайни апартаменти.

Как се строи в Руанда

"Това не е Африка от преди 50 години. Имат университети, архитекти, инженери и геодезисти. Администрацията работи изключително добре. Когато отидеш с пари, имаш точна и ясна цял, нещата се случват. Не е необходимо някой да те води за ръката", казва Шопов.

Той обясни, че в Руанда има изградена държавна система, която оценява инвестиционното намерение, подкрепено с техническите и финансовите параметри на проекта. Проектът се разглежда от публична институция, която определя каква ще е ползата за държавата и обществото, колко работни места ще се създадат, какви данъци ще влязат в хазната, и едва тогава "светкавично" издава разрешителното.

Процедурата от входирането на проекта до получаването на разрешение за строеж в Кигали по негова информация отнела две седмици. Промените в кадастъра и регулацията, както и строителното разрешение били издадени по електронен път. "Не ми се е наложило един път да отида в общината - не познавам нито кмета на района, нито главния архитект. Има сериозен екип, който проверява техническата част на проекта. В рамките на няколко седмици имаше забележки и след отстраняването им беше издадено строително разрешение", разказва Шопов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Проектите в чужбина, освен че се самофинансират, защото има продажби и на зелено, носят и печалба.

Георги Шопов
Георги Шопов

собственик на компаниите в "Тобо груп"

Защо точно Руанда

Шопов твърди, че са се насочили към Руанда на база на търговско проучване, без да имат познати или препоръки. Разглеждали са и други африкански държави, но тази централноафриканска страна стояла най-добре политически и икономически на континента и била нещо като африканската Швейцария.

"Направихме си съответното проучване, което показва, че населението е много младо. Там средната възраст е под 24 години. А когато имаш младо население, всичко върви нагоре, защото и потреблението, и производството се развиват много добре. Брутният вътрешен продукт на Руанда е два пъти по-малък от този на България, но икономиката годишно нараства с 20%", обясни той.

Направили и оценка по редица индиректни показатели. По полетите на летището в Кигали се ориентирали за стокообмена и икономическото развитие на страната. По нивото на автомобилния парк преценили стандарта на живот. Най-важното нещо, което наклонило везните обаче, бил фактът, че компания като Volkswagen е направила завод там. "Подобни големи компании правят много сериозни проучвания, преди да инвестират някъде - дали страната е стабилна политически, дали се развива икономически, какво е нивото на работната ръка", каза той. Изводът бил, че в Руанда има платежоспособно население, няма добър сграден фонд и затова жилищата - продуктът, който продават, имат пазар там.

Доколкото му е известно, няма български опит в строителството в Централна и Южна Африка. По времето на социализма българските строители са работили в северната част на континента - Либия, Тунис, Мароко, но сега позициите там са загубени, каза той.

На този етап не търсят още терени в Кигали.

При търсене в интернет за цените в руандийската столица излизат статии, които описват голям ръст на терените след 2018 г., който саботира намеренията за достъпни жилища в страната.

Сръбският проект

Ако излизането си на африканския пазар "Тобо груп" подготвяли три години, то по навлизането на сръбския работят от десет години. Вече имат терен във Вишничка баня, който Шопов определя като скъп дипломатически квартал на Белград. Все още обаче нямат строително разрешение за там. Намеренията са там да бъде изграден затворен жилищен комплекс с около 14 хил. кв.м РЗП по проект на сръбски архитекти.

Административната тежест и в Сърбия е много по-малка от тази в България, и там много по-бързо и лесно се случват нещата, обяснява Георги Шопов. Разрешението за строителство е по-скъпо, защото се дължи и комунална такса. С тези пари обаче общината изгражда цялата довеждаща техническа и транспортна инфраструктура, която е голям проблем пред инвеститорите в България.

А българските кооперации

Георги Шопов очаква задграничната експанзия да се отрази положително на българските проекти на "Тобо груп". "Проектите в чужбина, освен че се самофинансират, защото има продажби и на зелено, носят и печалба", поясни той.

В София в момента компанията довършва четири кооперации с обща РЗП около 40 хил. кв.м и започва да строи още три с около 30 хил. кв.м РЗП. Обектите са в столичните райони "Овча купел" и "Люлин". "Изваждането на строителните разрешения, по които сега започваме да работим, ни е отнело четири, седем и осем години. Вие можете ли да си позволите да чакате осем години това да се случи и да плащате заплати в това време", каза Шопов. Изобщо определя цялата нормативна и устройствена база като предполагаща бавен и труден процес.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • + 2

    Много е неприятен този Шопов.
    И сградите му са грозни.
    Но явно работи с размах. Дано и данъците, които плаща отговарят на размаха му.

    Нередност?
  • 3
    western_ avatar :-|
    western_

    трудно мога да си представя, че някой, който строи толкова грозни сгради е председател на асоциацията. Сградите са вероятно най-противните, с архитектура от 90те години.

    Нередност?
  • 4
    shtekman avatar :-|
    shtek

    Брутният вътрешен продукт на Руанда е два пъти по-малък от този на България, но икономиката годишно нараства с 20%. Капитал не можеше ли да направите една бележка след цитата, че това просто не е вярон

    Нередност?
Нов коментар