🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Български предприемач в Занзибар започва продажба на над 100 къщи на зелено

Освен това Калоян Георгиев, който построи на острова The Nest, преговаря с инвеститори за проект за курорт 5 звезди

Все още действащият Kinazi Resort, на чието място ще изникне Ankaya Village. На снимката се вижда новият спортен цетър, който е преустроеният бивш ресторант.
Все още действащият Kinazi Resort, на чието място ще изникне Ankaya Village. На снимката се вижда новият спортен цетър, който е преустроеният бивш ресторант.
Все още действащият Kinazi Resort, на чието място ще изникне Ankaya Village. На снимката се вижда новият спортен цетър, който е преустроеният бивш ресторант.    ©  booking.com
Все още действащият Kinazi Resort, на чието място ще изникне Ankaya Village. На снимката се вижда новият спортен цетър, който е преустроеният бивш ресторант.    ©  booking.com
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Калоян Георгиев, който построи 20 къщи в Занзибар, започва продажби на други над 150 и преговаря с инвеститори за проект за курорт 5 звезди.
  • Инвестициите в туризма на африканския остров може да носят и 20% възвръщаемост, като земята поскъпва бързо.
  • По-дългосрочният план на предприемача е да листва на борсата в Дубай фонд със специална инвестиционна цел за покупки на имоти в Занзибар.

Предприемачът Калоян Георгиев, който построи в Занзибар The Nest - селище с двадесетина ваканционни къщи, спортен център и училище за кайт сърф, разширява бизнеса си на танзанийския остров по няколко линии. С уебинар на 7 март открива продажбите на къщи в бъдещото Ankaya Village. Освен това има идеен проект за петзвезден курорт на име Ankaya Villas, инвестицията в който се оценява на над 20 млн. долара. Към курорта по негова информация вече има заявен инвестиционен интерес от фамилни фондове от Близкия изток, с които преговаря. Очакванията са строителството да протече успоредно с това на Ankaya Village. И съществуващото, и двете нови начинания са концентрирани в района на Паже, на източното крайбрежие на Занзибар, който е една от четирите топ туристически дестинации на острова.

Историята започва с пандемията през 2020 г., която заварва Георгиев, семейството му и техни приятели на почивка в Занзибар. Те са принудени да останат на острова половин година. Това им дава възможност да оценяват потенциала му, купуват 10 дка земя от местен човек и започват да строят къщи. Тогава Георгиев, който има дял от компания за дистрибуция на фармацевтични продукти за около 50 пазара в Африка, Европа и Азия, обяви намерения да построи в Занзибар 150 къщи за живеене и отдаване под наем. Сега, три години по-късно, е дошъл и редът им и това е Ankaya Village. Известното забавяне в инвестиционните планове Георгиев обяснява с това, че покупката на земя на топ локации в Занзибар става по-бавно и трудно от очакваното.

Пазарът на земя в Занзибар се развива много бързо. Ако купиш земя и развиваш бизнес, след пет години ще се окаже, че от капитализацията на земята, ще изкараш повече, отколкото си изкарал от бизнеса си, при все че той също печели много.

Калоян Георгиев
Калоян Георгиев

Инвеститор в Занзибар

100 дка в Занзибар

Досега е финализирал покупката (формата за това в Занзибар е наем за до 99 години) и окрупнил около 100 дка около Паже. По-точно казано, купува съществуващи курорти, за да строи на тяхно място, доколкото в тази част на острова свободните земи са дефицит. Ankaya Village например ще бъде разгърнато върху 40 дка на мястото на действащия сега Kinazi Resort - британска инвестиция от преди 30 - 40 години, която по информация от Георгиев е най-старият курорт на източния бряг. Бившият ресторант там вече е преобразуван в спортен център, за който той казва, че е най-големият в Танзания. Теренът 18 декара за Ankaya Villas е купен от френски инвеститори.

И в момента търси да купува земя. Казва, че преговаря за 100 дка в центъра на острова, за да направи там пермакултурна ферма, която да снабдява с продукти селото и курорта. И че заедно с друг потенциален инвеститор опитва да купи терен за голям проект в неразвита засега локация, до която обаче се очаква държавата да прокара път.

"В Занзибар има неща за купуване и неща за правене. Една от причините да ми е фокус е финансова, но по-съществената е начинът на живот там", казва Георгиев. Известни са плановете му да направи международно средище за обмяна на идеи между хора, които са IT номади и кайтсърфисти. Сегашните туристи в The Nest описва като много шарени по националност. Доминират хората с европейски произход - скандинавци, италианци, германци, французи. Напоследък има засилен интерес и от американци и канадци, също предимно с европейски корени, които се изнасят от държавите си, купуват имоти на различни места и живеят номадски. Досега са промотирали Ankaya Village основно сред посетителите си, но от четвъртък започват продажби и за външна публика на международния пазар.

Селището Ankaya

Проектът Ankayа Village, който излиза за продажба сега, представлява терен, разделен на 172 парцела, от които в първия етап влизат 112. Цените на земята варират между между 200 и 1000 долара на кв.м, в зависимост от отдалечеността от океана, като най-малкият възможен парцел за купуване е 100 кв.м. Цените на единичния парцел са между 20 хил. и 200 хил. долара. Инвеститорът поема ангажимента да построи къщите, като предлага базови модели, които купувачите имат свобода да адаптират според личните си предпочитания. Най-евтините къщи са по 100 хил. долара, среден клас са около 300 хил. долара, а за най-скъпите няма лимит. "Искаме да стане тип село - всяка къща да е различна и това, което да ги обединява, да са интересите на хората към спорта и активния начин на живот и тропическият аутфит", обяснява Георгиев. Математиката на проекта засега определя като неясна, защото не се знае кой колко парцела ще иска да купи и обедини и каква къща ще прави върху тях. "Какво ще е Ankaya Villas зависи от хората. Опитваме се да създадем хубава атмосфера и да направим някакви пари", казва той.

Схемата за плащане е разработена. След старта на продажбите кандидат-купувачите могат да капарират парцели с по 1000 долара единия. До месец трябва да подпишат договор за покупка на земята и да се плати половината от цената й. След това купувачът има шест месеца, в които да работи с архитект, определен от инвеститора, за да оформи индивидуалния си проект. Ако по някаква причина реши, може да се откаже на четвъртия месец. Авансът ще му бъде върнат, след като бъдат приспаднат 7 хил. долара за труда на проектантите. Ако продължи, на шестия месец трябва да доплати за земята. После започва да изплаща къщата си на вноски, разпределени по различните етапи на строителството. Тази година е отделена за проектиране. Намеренията са строителството да започне в началото на 2025 г., като едновременно се изграждат всички къщи от съответния етап. Строителството ще се ръководи и контролира от инвеститора, който вече има екип за целта, а освен това ще ползва услугите на подизпълнители - местни, турски или китайски компании. Той ще менажира и къщите, когато се отдават под наем на туристи. Обещаваната доходност от тази дейност е минимум 20% годишно спрямо размера на инвестицията.

Колко точно ще са къщите все още не се знае, защото не е ясно кой колко парцела ще иска да купи и обедини.

За купувачите има две основни ограничения. Щом са придобили парцел, задължително трябва да строят. И се очаква да проектират така, че максимално да опазват дърветата от старата джунгла. Ако се налага сеч, тя трябва да е след разрешение на инвеститора.

Фонд за имоти

В дългосрочните планове на Калоян Георгиев е да създаде борсов фонд (АДСИЦ/REIT) с цел инвестиция в имоти на Занзибар. Обяснява, че в момента там "липсва институционализиран подход към придобиване на имоти. Има хора, които купуват и продават, но няма фондове със специална инвестиционна цел". В същото време вижда голям потенциал на острова, доколкото в международния туризъм го подреждат в една редица с Малдиви, Сейшели и Мавриций, които обаче са много по-развити като курортни дестинации и той ги догонва. В момента доходността от капиталови инвестиции в Занзибар по негова оценка е около 20%, като за сравнение в Европа тя е средно 3.5%, в Германия - 2%, но заради високите данъци на практика е негативна, в Дубай е 7-8%.

Печалбите от бизнес на острова са добри, но не могат да догонят капиталовите печалби от инвестиция в земя, тъй като цените на имотите сега се вдигат много бързо, казва той. Като в същото време си дава сметка, че ситуацията, в която може да се купува сравнително евтино, е временна и едва ли ще продължи повече от 10 години, докато се достигне до нивата на развитите места. "Това е причината да вярвам, че точно сега е моментът за фонд с цел инвестиции в земи", казва той. Създаването на REIT обаче отнема време и изисква история, и за да може да се действа бързо, като начало Георгиев смята да създаде частно инвестиционно дружество с "приятели на приятели". Когато вече имат история, ще мислят и за създаване на фонд, който да набира публични средства чрез листване на фондовата борса в Дубай. Емирството, както обяснява той, е хъб за инвеститорите в Африка. С тази цел - създаването на история, и Zanzi Island Ventures Limited, компанията - майка на занзибарския проект, е регистрирана в Дубай. Заради интереса към Ankaya Village от САЩ и Канада са процес на отваряне на дружество и във Вашингтон. Търговският екип - Life Style Capital, е базиран в Лондон.

Бънджито на Африка

"Във всеки бизнес има корелации между риска и печалбата. Но има и ситуации, в които рискът е много по-нисък от хипотетичната печалба. При спортовете например така е с бънджито - вдигаш много адреналин с малко риск. Има и места, които са като бънджито. Африка генерално е рискова, но Танзания се води спокойна. Откакто е създадена през 1964 г., там не е имало революция, бунтове, национализации и пр. Сега има времеви прозорец, в който можеш да купиш евтино и да направиш голяма печалба, но хората постепенно осъзнават, че това място струва повече, и цените растат", казва Калоян Георгиев.

Според него без излишен шум в Танзания се работи върху концепцията Занзибар да се превърне в нещо като Хонконг, Сингапур или Дубай за Централна Африка - развита територия, която да служи като база за бизнеси, които оперират на близкия и бързо развиващ се пазар на Централна Африка. Като пример дава новоизградения град Фумба таун. И проекти като The Domino Tower (70-етажна спираловидна кула върху изкуствен остров, втората най-висока в Африка). Ако бъде направена, цените на имотите наоколо "ще избухнат", казва той.

Питомното среща дивото в курорта Ankaya

"Източното крайбрежие на Занзибар, чиято крайбрежна ивица представлява дълбоки ивици пясъчни дюни с гори от кокосови палми, е обдухвано от почти перманентен равномерен източен бриз от Индийския океан. На около 3 км от брега има плитчина с естествен бариерен риф, която не допуска до брега големите океански вълни. Това прави мястото изключително привлекателно за любителите на уинд- и кайтсърфинга, а основното население на това крайбрежие в момента са хора от 20 до 50 години, заредени с авантюристичен дух." Така проф. арх. Георгий Станишев описва в сп. "Градът" локацията на новия проект за комплекс Ankaya. Той е разработен от арх. Станишев и неговото "Проспектум студио" заедно с Tower 151 Architects на арх. Ендрю Йоман и с консултанта по хотели Хенинг Крипендорф.

Заданието на инвеститора беше да се изгради селищен комплекс от апартаменти, пентхауси и самостоятелни еднофамилни къщи от висока категория, който да може да се развива на стъпки, обяснява арх. Станишев. Като обслужващи дейности към него да има фитнес и йога пространства, медицински център, лоби барове и ресторант на бреговата ивица.

Мастер планирането е било подчинено на темата "дюни и лагуни", става ясно от текста. Тъй като границата на парцела с морето е ограничена, архитектите я "удължават", като проектират изкуствена силно нагъната лагуна във вътрешността на терена. Самият ландшафт е повдигнат с триметрови дюни и това позволява всяка от близо 30-те самостоятелни вили да имат достъп до водата, като терасите им надвисват над нея на височина между 3 и 7 метра.

В дъното на парцела (най-отдалечената част от морето) близо до входа за комплекса е разположена апартаментна сграда, дълга 120 м, чиито помещения са отворени към хоризонта и океана, обяснява арх. Станишев.

Проектът е направен така, че в зависимост от търсенето да предложи между 40 и 70 жилища с площ от 35 до 130 кв.м и между три и шест пентхауса по между 130 и 250 кв.м. Към всяко жилище има външна озеленена тераса. Сред тропическата им растителност под небето са изнесени и баните на тези жилища.

Триетажната апартаментна сграда е повдигната на 7 м над терена чрез серия наклонени колони, които симулират стволовете на палмите в околните горички. Това позволява още от входа на комплекса да се вижда морето. Лобито и общите пространства са оставени отворени, тъй като температурите в Занзибар са между 25 и 33 градуса по Целзий.

Други интересни специфики на проекта са, че архитектите са успели да запазят над 60% от дивите палми на терена. Затворили са корените на отделни групи дървета в сухи цилиндри, подаващи се над водата на лагуната като острови. Освен това са проектирани специални шахти - т.нар. wind catchers, които чрез вятъра създават коминен ефект. Известни са от традиционните жилища в Иран и Ирак и чрез тях помещенията се охлаждат без електрическа енергия.

Предвижда се по-голямата част от повърхността на сградите да бъде облицована с дърво. Вилите напомнят африкански конусовидни тръстикови хижи с дървени решетки. А при апартаментите препратката е към подвижните арабски решетки "машрабия", които затрудняват погледа отвън навътре и позволяват на въздуха да преминава.

Арх. Станишев обяснява също, че при интериорните решения за пръв път в практиката си са използвали и възможностите на AI програмата от ново поколение Midjourney. Задачата й е била да съчетае висок клас европейски минимализъм с дървени материали и продукцията на местните традиционни занаяти. В момента са завършени мастерпланът и идейният проект на Ankaya Villas. Обратно към началото на текста

Да купиш земя в Занзибар

В Занзибар земя всъщност не се продава, а се отдава под наем за 99 години (три по 33 години). Съществена разлика от това да си собственик на практика няма - плащаш наем вместо данъци върху земята, обяснява Калоян Георгиев. Местната Land Commission (Комисия по земята) издава държавен сертификат за собственост на земята - т.нар. land lease, който се прехвърля чрез договор. Договорите се вписват във въпросната Land Commission, като нотариуси няма. Професионални брокери на имоти в познатия ни смисъл няма - по-скоро отделни хора посредничат при сделките. Рискове има най-вече ако купувачите не извършат добре предварителното си проучване, т.нар. дю дилиджънс. Освен това според най-новите закони на страната чужденецът като физическо лице в Занзибар сам не може да купи нищо. Но може да го направи през фирма, в която мажоритарен собственик задължително трябва да е местен партньор. Чужденецът би могъл да купи и директно, ако е под шапката на някой, определен като инвеститор клас А от местната агенция за чуждестранни инвестиции (ZIPA). Купувачите на къщи в комплекса Ankaya например ще бъдат третирани от местното законодателство като съинвеститори, които имат право да купят в рамките на този кондоминиум. Целта на тези политики е да бъдат подтикнати чуждестранните инвеститори да инвестират повече капитал в местната икономика.

Обратно към началото на текста
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mesambria avatar :-|
    mesambria
    • - 2
    • + 6

    И в Занзибар обичат бетона!

    Нередност?
  • 3
    lpt1538034286580763 avatar :-|
    Цветан Ефтимов
    • - 4
    • + 4

    Къде са местните "Зелени"?? Капитал, пишете им бързо!

    Нередност?
  • 4
    sqw avatar :-|
    sqw
    • + 7

    Занзибар - новата пералня на потомствените комунисти.

    Нередност?
  • 5
    ivaylo_kolev avatar :-|
    Evo K
    • - 3
    • + 3

    за софийските парвенюта

    Нередност?
  • 8
    inikolaev avatar :-|
    inikolaev
    • - 1
    • + 2

    Защо не коментирате нещо съдържателно, а само тъпотии?

    Нередност?
Нов коментар