🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се размрази стоманата

Пазарът на метали дава първи признаци на излизане от кризата

Пещите ще горят отново, но през следващата година. 
Пещите ще горят отново, но през следващата година. 
Пещите ще горят отново, но през следващата година.     ©  Надежда Чипева
Пещите ще горят отново, но през следващата година.     ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от знаците за началото на икономическата криза беше зимният сън на тежката индустрия през миналата година. Тогава "Стомана" - Перник, пускаше работниците си принудително в отпуск, а комините на "Кремиковци" не пушеха.

По-малко от година след това обаче първите признаци, че най-лошото е отминало, вече съществуват. Продажбите на метални изделия вече са 50% от тези през миналата година (която беше много добра за бизнеса независимо от края й), а търговията със скрап достигна 70% от стойностите през 2008 г. Според бранша окончателното трайно връщане на нивата от 2008 г. ще стане в началото или средата на 2010 г., когато се възстанови търсенето на европейските пазари.

Защо се връща търсенето?

Данните на Българската асоциация на металургичната индустрия показват, че през третото тримесечие индустрията се е представила добре. "Стомана" е възстановила нивата на производство на течна стомана от 2008 г., а металургичният комбинат "Кремиковци" е увеличил продукцията от валцувани черни метали (виж таблиците). Според асоциацията обаче все още не може да се говори за трайна тенденция на ръст, тъй като само продажбите на вътрешния пазар са се увеличили.

Основен индикатор за сектора е увеличаването на покупките на скрап за производството. Още от март тенденцията е те да се покачват. "Пазарът на скрап се е възстановил на около 70-80% в сравнение с оборотите от миналата година, имаме поръчки и за износ", коментира Борислав Малинов, председател на съвета на директорите на една от най-големите фирми за търговия с метални отпадъци "Норд холдинг".

По думите на Йоана Кехлибарова, директор за България на Corrus, шестият в света производител на стомана и метални изделия, собственост на индийската Tata Steel, от май-юни поръчките на метали са се увеличили. "Възобнови се производството на елементи на ишлеме за машиностроенето и транспорта. Пазарът очаква старта на инфраструктурните проекти", коментира тя. По думите й през последните месеци голяма част от търговците са успели да се освободят от продукцията, купена на високи цени през 2008 г. и в голяма част от случаите това не е станало на загуба.

Принос за оживлението в сектора донякъде има и отпушеното кредитиране от банките. "Те преразгледаха финансирането на фирмите, занимаващи се с използване на метали. Страхът от кризата се преодолява и фирмите започнаха да се връщат към нормалните работни нива", смята Методи Игнатов, изпълнителен директор на Кльокнер Металснаб.

Изпълнителният директор на "Стомана" - Перник, Антон Петров все още е предпазлив в оптимистичните прогнози. "Достигнахме нивата на производство от миналата година, но смятам, че в момента пазарът е изкривен – продават се натрупаните преди количества, има сезонно търсене заради оживлението в някои сектори на строителството и машиностроенето", отбелязва той.

Слънцето изгрява от запад

Прогнозата на Георги Николов, финансов директор на "Тисен - Круп Юпитер Стомана" е, че истинско раздвижване на производството ще има едва когато започнат големите поръчки от фирмите от Западна Европа. Според него в България се продава около 30% от произведената стомана и 5-10% от металните продукти. "Вътрешният пазар все още заема малък дял и не оказва съществено влияние върху големите производители. Секторът е изключително експортно ориентиран", отбелязва Николов. Прогнозите на компанията са, че предприятията ще си върнат предишните обеми след края на зимата.

"Добрите резултати през септември и октомври все още не са устойчив тренд. Проблемите не са приключили, но са към края си", коментира Антон Петров. Според него няма как да се изпреварят процесите на възстановяване на икономиката в Западна Европа и поръчките на търговските партньори.

Нови измами

Освен от нелегалните пунктове за събиране на скрап и леярни металургичният сектор вече страда и от множество фиктивни износители. Това обявиха представители на големи предприятия от сектора, в които са инвестирани германски и австрийски капитали – "Тисен - Круп", "Кльокнер Металснаб" и "Хелиос център". Става въпрос за фиктивен износ на готова продукция, предимно към Гърция и Румъния.

Схемата започва с покупка от производителя на стока, която би трябвало да отпътува към държава - членка на ЕС. В такъв случай контрол на митниците върху това дали тя е напуснала границата няма, тъй като става въпрос за вътреобщностна търговия. Според закона за ДДС, компанията продавач би трябвало да събере налога от предприятието получател в чужбина. Тъй като стоката така и не влиза в съответната държава, а остава да се продава в България, и то на по-ниски цени заради спестения ДДС, металургичните компании не могат да си възстановят данъка. Освен това се оказва, че собствената им стока се продава в България на по-ниски цени. Самите фирми пък са обект на множество проверки от данъчните служители само защото са предоставили стоката си на съответните търговци.

"Оказва се, че в момента може да се регистрира фирма за търговия с метали в апартамент, тя да предостави напълно легални договори за износ в чужбина, да получи стоката и след това да изчезне", разказват от потърпевшите компании.

Те настояват за по-тясно сътрудничество с данъчните и митническите власти, тъй като държавата също е ощетена от пиратската търговия с метали. Компаниите смятат, че трябва да се създаде регистър на работещите в сектора, и предлагат митниците да проверяват дали камионите с готова продукция наистина напускат България.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Нешко
    • + 1

    Дори камионът да напусне, на другия ден може да се върне пълен. Т.е. това не е критерий. По-важна е репутацията на партньора. Купих си през интернет стока за 15 хиляди евро от Германия и още на другия ден ми звънят, че ДДС-номерът ми не излиза в европейската база данни. Оказа се, че в тях е грешката. Но тази проверка е задължителна дори за малки суми - при съмнение за фиктивен износ поне при разследване можеш да си вържеш гащите, че продажбата не е фиктивна

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Pancho de Villa
    • + 1

    Надявам се търсенето на скрап да има благотворно въздействие върху броя на събиращите ръжда бракми на трупчета по софийските сокаци. Под "благотворно" имам предвид намаляване. Защо Стомана Перник сама не спонсорира такава акция: "извозване на свои разноски"? Държавата на свой ред трябва да осигури надеждна охрана, задължително въоръжена с огнестрелно оръжие. Не мога да ви опиша какви небръснати диваци ще наскачат с колове и железа в ръцете, когато видят паяк да им вдига трошката, заедно с празните щайги и зимни гуми вътре.

    Нередност?
Нов коментар