🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Кремиковци": Сага с мистериозен купувач без хепи енд

Шуменска фирма пожела металургичния комбинат, но без да внесе депозит. Така че пак няма сделка.

Георги Манчев (в средата) се появи на търга, но не купи "Кремиковци".
Георги Манчев (в средата) се появи на търга, но не купи "Кремиковци".
Георги Манчев (в средата) се появи на търга, но не купи "Кремиковци".    ©  Георги Кожухаров
Георги Манчев (в средата) се появи на търга, но не купи "Кремиковци".    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази история започва с очукан джип Rover, който пристига в софийския квартал "Кремиковци". От него слизат двама мъже с каскети. Те се запътват към административната сграда на едноименния фалирал металургичен комбинат, за да се включат в търга, който трябва да определи неговото бъдеще. Единият човек се представя за собственик на шуменска фирма, която поне на хартия е готова да купи бившата гордост на българското стоманолеене. Сумата, която "предлага", е астрономическа - близо 400 млн. лева. Изненадващо обаче се оказва, че шуменската фирма не е внесла депозит. Не помага и разпечатка на мейл с разширение @abv.bg, който би трябвало да служи като доказателство от банка... В резюме: фалиралият комбинат още си няма нов собственик, въпреки че за няколко минути имаше мистериозен кандидат.

Третият опит

"Кремиковци" се продава вече за трети път, като днес стартовата цена беше снижена на 395 млн. лв. При първите два опита залата на търга остана празна. Днес в нея влезе Георги Манчев, едноличен собственик и управител на дружеството с ограничена отговорност "Виктори Комерс" от град Шумен.

Манчев подаде документи, с които заявява, че фирмата предлага 396 млн. лв. за предлаганите активи. За да бъде допуснат до участие, всеки кандидат трябва да внесе депозит (наричан задатък за участие) в размер на 10% от началната цена, т.е. 39.5 млн. лв. Сметката, която синдикът е открил, е в Българската банка за развитие (ББР).

Коя е "Росбанк"

"Росбанк" е сред десетте най-големи руски банки по активи. Създадена е през 1993 г. като част от групата на олигарсите Михаил Прохоров и Владимир Потанин. В момента мажоритарен акционер е френският гигант Societe Generale с дял от 74.9%. Към 1 декември 2010 г. собственият капитал на банката е 44.1 млрд. рубли (1.1 млрд. евро), а общите активи са 807 млрд. рубли (20 млрд. евро). Пазарната й капитализация е 3.6 млрд. евро.

Депозит по мейл

Доказването на задатъка затрудни Манчев, но предвид факта, че срокът все още не бе изтекъл, синдикът реши да изчака няколко минути. През това време в залата, в която бяха само синдикът, юристът на дружеството и няколко журналисти, започна да се пълни. Появиха се директорите на комбината, които също любопитстваха кой ли ще е новият собственик. Един от тях, пожелал да остане неназован, остана скептичен и изрази съмнение в легитимността на кандидата. Той заяви, че това може да е опит за опорочаване на процедурата.

В този момент в залата се появи 60-годишен мъж, който предаде на Манчев лист хартия, който на свой ред беше връчен на синдика Банков. Листът се оказа разпечатка от мейл и в него се твърди, че руската "Росбанк" (виж карето) е превела към ББР 20.256 млн. евро, което покрива изискванията за депозит.

Преди обаче от самата Българска банка за развитие да потвърдят или отрекат подобна трансакция, Георги Манчев заяви, че се оттегля от процедурата. Причината била, че ББР не била приела парите. "SWIFT-ът беше отхвърлен, иначе от 8 сутринта се опитваме да преведем парите", обясни той на излизане от залата. По-късно от ББР отрекоха да са получавали каквито и да е суми по сметката на "Кремиковци".

Манчев беше лаконичен в изявленията си: самоопредели се за представител на руска финансова група, която имала инвестиции в Европейския съюз, но не пожела да каже нейното име или проекти. Иначе дружеството му "Виктори Комерс" е регистриано с предмет "отглеждане на животни" и е с място на дейността с. Каменяк, Шуменска област. Последният предаден финансов отчет в Търговския регистър е за 2009 г. и представлява празни бланки на баланс и отчет за приходите и разходите. Година по-рано са отчетени разходи от 5 хил. лева, нула приходи и съответно загуба от 5 хил. лева.

Излиза че или дружеството е отбелязало невиждан ръст на печалбите през последните няколко месеци, за да може да си позволи да внася оферти за милиони, или целият този театър е бил само за запознаване с обстановката.

Така че за кредиторите на "Кремиковци" днес нищо не се промени. Може би само очакванията да си съберат вземанията са се намалили поне с още няколко процента. За гражданите на столицата също няма новина - още не е ясно дали на площадката на комбината отново ще има производството (дано да е чисто) или дали ще се обособи складова зона. При предстоящото понижение на цената може да се очаква най-сетне да се появи купувач и до месеци столичани ще получат отговор на този въпрос.

Борсов фурор

Търговията с акциите на "Кремиковци" традиционно е една от мистериите на Българската фондова борса и реакцията на новината за продажбата на активите на комбината беше поредно доказателство за това. В последните месеци сделки с книжата на дружеството се сключват на цени между 5 и 20 ст. за брой, въпреки че "Кремиковци" е в несъстоятелност, а собственият му капитал е отрицателен - минус 886 млн. лв. Това означава, че задълженията на компанията към кредитори и доставчици (над 3 млрд. лв.) надвишават балансовата стойност на активите й с толкова. Ако собствеността на "Кремиковци се разпродаде, първо се удовлетворят кредиторите с обезпечения, после държавата, след това останалите кредитори и чак след това, ако остане нещо, се разпределя между акционерите. Така, колкото и да е ниска цената на книжата, които през 2007 се оценяваха и на 40 лв., срещу нея практически не стои нищо, освен ако активите не се продадат в пъти по-скъпо от "предложените" 396  млн. лв. Въпреки това обаче, след като излезе информацията за появилия се купувач на търга, котировките на "Кремиковци" скочиха от 7.5 ст. на нива 15-20 ст. А на закриващия аукцион за деня се прехвърлиха и 3900 акции по 30.1 ст., като така скокът за деня достигна впечатляващите 301%. За нещастие на продавачите обаче поради малкия изтъргуван обем печалбата им не надвишава общо 1500 лв.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 5

    Кредиторите на Кремиковци вече пиха студена вода, кой се облажил, облажил, мандалото хлопна......

    Нередност?
  • 2
    valeri_dob avatar :-|
    valeri_dob
    • - 4
    • + 1

    ПОследно-Минчев,Манчев или Малчев е?

    Нередност?
  • 3
    ivg avatar :-P
    IVG
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "valeri_dob":

    Нема значение не го е купил :)

    Нередност?
  • 4
    kons avatar :-|
    Viscount Ganyo
    • - 2
    • + 2

    Хубав репортаж. Дали КФН ще се сезира за манипулация на цената на акциите? Не че е big deal, но ей така, за принципа.

    Нередност?
Нов коментар