🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проба с грешка

Държавата и големите компании пренареждат бизнеса на медицинските лаборатории

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Възрастен мъж с инсулт на 85 години трябва да си провери... половите хормони. Дете на 10 години има салмонела, потвърдена само от една от трите лаборатории, в които е тествано. Това са само два примера за проблемите при медицинските изследвания, от които пряко зависят диагнозите на всеки. Лабораториите обаче са и бизнес с оборот от над 100 млн. лв., от които около 35 млн. лв. идват от здравната каса.

Именно публичните пари заплашват да задълбочат проблемите в сектора. По инициатива на компании от бранша финансовото министерство и здравната каса предлагат да намалят цените на най-популярните изследвания от началото на 2011 г. Спестените пари пък ще се използват за специализирани тестове, неплащани досега от касата. Според собственици на частни лаборатории обаче това ще доведе до фалит на малките, изкупуването им от големите и намаляване на конкуренцията на пазара.

Диференциално броене

Органът към финансовото министерство, който определя цените, по които здравната каса плаща лекарства и услуги, е изпратил на националните консултанти предложение цената на най-масовите кръвни изследвания - хемоглобин, бели и червени кръвни телца и др., да падне от 1.43 лв. на 77 стотинки на бройка. В отговор лекарите смятат, че цената не трябва да бъде по-ниска от един лев.

Лабораторните доктори твърдят, че идеята за намалението е инспирирана от големите софийски лаборатории (виж Кои са големите), които имат клонове в провинцията. Заради икономиите от мащаба при цена под лев те няма да са на загуба. Това обаче не важи за по-малките на пазара, което означава, че приемането й ще доведе или до затваряне на лаборатории, или до изкупуването им от лидерите в сектора. Самите собственици на големите лаборатории пък отричат.

Недяло Калъчев, който е собственик на една от големите компании - "Цибалаб", обяснява, че финансовото министерство е определило цените на база на швейцарските (като е взело предвид паритета на покупателната способност) и германските (които са два до три пъти по-ниски, отколкото тези в България). "Общата тенденция в ЕС е такава - най-масовите изследвания се плащат малко, а скъпите - повече, и здравните каси покриват пълната гама необходими тестове. Не аплодирам предложението, но просто е ясно, че така ще стане", коментира той. Според изчисленията му и в момента лабораториите получават достатъчно, за да могат да печелят. "Ако си бутикова лаборатория, която прави 20 изследвания на ден, е по-добре да работиш частно, а не да искаш пари от здравната каса", смята Калъчев.

По данни на НЗОК тя плаща всяка година около 35 млн. лева на лабораториите, като предвижда догодина да увеличи средствата с 10 млн. лв. Отделно от това 20% от цената на всяка клинична пътека би трябвало да отиват за изследвания, които се правят в лабораториите на самите болници. Обикновено това не се случва, тъй като парите не стигат за качествени тестове и лекарите изпращат пациентите да се изследват в частни центрове. Така често за пълна точност се налага пациентите да си плащат сами тестове, които институцията не покрива. Такъв е случаят с хормоните на щитовидната жлеза например, за които НЗОК плаща едва половината от нужните изследвания, а за останалите пациентът трябва да си доплати.

"Вместо да се прави специализирано изследване за хламидии, здравната каса плаща изследване, което е под себестойността на теста и никой не го прави. Има и недоразумения с обратен знак - пациентите с вирусен хепатит лежат в болница по клинична пътека, за която НЗОК плаща 700 лв., и то само за изследване на кръв, което струва 170 лв. и би могло спокойно да се направи извън болницата", отбелязва Недялко Калъчев.

Това се случва най-често в по-платежоспособните райони, най-вече в столицата. Според изчисленията на един от лабораторните лекари - д-р Георги Тодоров, собственик на "Прималаб" - Русе, 53% от изследванията в София се плащат от здравната каса, а 47% от частните пациенти. В големите градове като Варна, Пловдив и Бургас се оказва, че 62% от парите са от здравната каса, а 37% са от частни пациенти. В по-малките градове съотношението е 70% и нагоре, платени от касата. Средният годишен оборот на една лаборатория е около 200 хил. лв., а печалбата след данъци е около 6%, според изчисленията на собствениците.

Висока утайка

Липсата на пари обаче не е единственият проблем в сектора. Съмнението за качеството на работа са толкова чести, че понякога лекари и пациенти се принуждават да правят изследвания поне по два пъти, за да са сигурни в резултатите. "Пазарът наистина се нуждае от отсяване, но не на база финанси, а на база кой работи качествено и кой не. В момента намаляването на цените не е икономически целесъобразно и ще доведе до масови фалити", смята доц. Бушка Захариева, собственик на "Бодимед".

Според д-р Галина Цонева, собственик на "Армилабор" съществува една порочна практика - лекарите да получават от лабораториите процент от стойността на направлението или изследването, за което са пратили пациент. "Този процент при някои колеги достига 20-30%", казва тя. В резултат се оказва, че пациентите или здравната каса плащат за ненужни изследвания, а понякога и за неизвършени изследвания. Именно тази практика е и сред най-силните доводи в полза на намаляване на цените от страна на НЗОК. По думите на д-р Галина Цонева, ако здравната каса смята, че някой може да си дели 30% от цената на изследванията, тя е в правото си да намали цената.

Освен лаборатории с лоши резултати (обикновено те са в малки поликлиники, със старо оборудване, и без пари за качествени реактиви), съществуват и откровени фалшификати. "Лекарите обикновено не вярват на лабораториите, с които си делят парите и когато искат качествено изследване, пращат пациента в друга лаборатория. От техните разкази научаваме кой къде и как прави изследванията", коментира Евгения Карова, собственик на лаборатория "Ескулап". "И аз питам колеги защо пращат пациенти при мен, след като си делят пари с друга лаборатория. Искам точни резултати, отговарят ми. Тази практика трябва да спре", казва д-р Цонева.

По думите на Бушка Захариева качествената работа най-лесно може да се засече не от контрола (виж карето), а от фирмите, които продават реактиви и консумативи. "Когато се купуват реактиви и контроли за 20 изследвания, а се правят 100, означава или че изследванията не са направени и става въпрос за търговия с направления, или че не са направени качествено, което е опасно за всички", казва тя.

Контролно измерване

Въпросът е, че лабораториите, които наистина работят качествено и не са част от верига, ще бъдат силно затруднени да продължат да го правят при намаление на цените, които ще са на нива по-ниски от 2001 г. Самите разценки на НЗОК не са пипани от 2003 г., и то при положение, че цената на всички останали компоненти за работа на лабораторията - консумативи, заплати, ток, се е вдигнала. Според д-р Тодоров при отпадането на множество лаборатории големите няма да успеят да покрият територията на цялата страна и ще започне разнасяне на биологичен материал, което нито ще доведе до качествено изследване, нито ще бъде полезно за пациентите, тъй като в повечето случаи изследванията са спешни. Освен това според лабораторните лекари кръвни продукти не могат да пътуват по-далеч от 60 км, независимо дали са замразени, тъй като това се отразява на качеството на пробата. Затова през следващите седмици лабораторните лекари ще трябва да докажат себестойността на всяко изследване, за да убедят здравната каса и финансовото министерство кое колко струва.

Ако цените бъдат намалени и част от лабораториите вече не могат да съществуват, наистина има възможност някои от големите да ги купят. "Бихме предложили форми на франчайз, по подобен начин работим и сега - ако колегите се съгласят да работят с нашето ноу-хау, евентуално с наши тестове и апаратура", казва Недялко Калъчев.

"Аз съм съгласна с идеята на Недялко Калъчев, че трябва да има консолидация в сектора, но не съм съгласна това да става, като се лобира да се намалят цените за изследванията. Това не е моралният начин, това е принуда. Да, има много лаборатории, които не бива да работят - но това трябва да стане, като се докаже, че те не могат да работят качествено и така да бъдат затворени", коментира Бушка Захариева. По думите й за окрупняване в сектора се говори отдавна и явно му е дошло времето. Като цяло обаче интересът на чужди инвеститори за покупка на лаборатории не е голям.

Бъдещето на лабораториите изглежда като изследване с неясни резултати. Възможно е финансистите да са прави и един тест да струва 70 стотинки. Възможно е и да има фалит на лаборатории и уедряване на бизнеса. Секторът отдавна се нуждае от отсяване на онези, които работят качествено и другите, които не го правят. Системата обаче е толкова затворена и корумпирана, че външният поглед и контролът просто липсва. А в случая качеството е жизненоважно.

Кои са големите?

Големите вериги лаборатории в София, които имат свои клонове или договори за сътрудничество с лаборатории в някои от големите градове в България, са четири. Една от тях е създадената през 1996 г. "Цибалаб", собственост на д-р Недялко Калъчев, който беше депутат от "Новото време" по време на управлението на НДСВ. Лабораторията, която има пунктове в София и договори за работа с лечебни заведения в провинцията има 5.3 млн. приходи през 2009 г. и печалба от 805 хил. лв. "Бодимед" е другата голяма столична лаборатория, която има свои клонове в Пловдив, Варна и др. е с приходи от 2.127 млн. лв. и печалба от 159 хил. лв. през 2009 г. От 2007 г. "Бодимед" е част от германската лабораторна верига Limbach &Coll Heidelberg. Третата голяма столична лаборатория е "Кандиларов" - с приходи от 1.2 млн. лв. през 2009 г. Като много посещавана се сочи и лаборатория "Рамус", последният й отчет в Търговския регистър е отпреди 3 години, когато тя е имала приходи от 680 хил. лв. В Пловдив една от големите лаборатории е "Зинлаб", с приходи от 1.1 млн. лв. А във Варна като много посещавани се сочат три лаборатории - "Ситилаб", "Статуслаб", която е част от германска верига, и "Лаборекспрес".

Кой контролира контрольорите?

Контролът върху качеството на изследванията в лабораториите се извършва от "Българско дружество за осигуряване на качеството в медицинската лаборатория" (което е сдружение с нестопанска цел в частна полза). За да работи, всяка една лаборатория плаща годишно около 2000 лв. такса за контрол. Той се извършва, като в лабораторията се праща проба и тя трябва да я анализира и върне. Ако се отклонява от общите изследвания, проверяващите уведомяват здравната каса да прекрати договора с нея или не й издават сертификат. Дружеството, което контролира качеството, е учредено от преподаватели в Медицинския университет и кръгът просто е затворен. Така едни и същи хора дават дипломи на лабораторните лекари, които специализират при тях и им плащат за контрол. Същите контрольори са национални консултанти и определят медицинските стандарти и цените, по които се работи. Освен това почти всеки от тях по някакъв начин е свързан с определена лаборатория или доставчик на материали. Според доц. Бушка Захариева, за да има яснота в сектора, трябва да има повече от един контролен орган, който да е независим.
В България има общо около 800 лаборатории (заедно с тези в болниците). Само лекар с лабораторна специалност има право да завежда лабораторията и да отчита резултатите. Лекарите с такава специалност обаче са около 330. Затова се получава така, че почти всеки лекар е завеждащ в една лаборатория (своята собствена, в поликлиника или болница) и се води на работа в още 2-3. На практика резултатите се отчитат от лаборантите и биолозите в лабораторията, които обаче нито имат право да работят като лекари, нито да са управители на лабораторията, нито да поемат отговорност за резултатите.

За да сключи договор със здравната каса, всяка болница трябва да има лаборатория - нещо, което е напълно ненужно. Оттам е нужен и специализирания доктор. Затова и в момента тече търговия на хора с такива дипломи, като в различни части на страната има предложения за около 1500-1600 лева месечно плащане за понякога фиктивно назначение, разказват лекари, на които това е предлагано.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 19

    Всичките тези проблеми (икономии, ценови натиск, качество за сметка на цена, и обратното: ненужни услуги, включени в цената) ги има във всеки друг сектор. Колкото и да го мисли държавата, няма какво да предлжи. Най-добре е невидимата ръка по А. Смит да си свърши своята работа. За целта НЗОК не трявба да покрива по-евтините изследвания (минава се на кешово плащане), а за по-скъпите да има известно самоучастие на пациента. Със спестените пари се намаляват здравните вноски на всички. Само така пациентите ще имат интереса да съобразяват, дали да плащат по 2 пъти за евтиното, или 1 път за доказаното, или дали някой лекар търгува на дребно и т.н.. Има достатъчно потребителски форуми, където тези нередности се разобличават, много преди държавните инспектори изобщо да са разбрали.

    Нередност?
  • 2
    merankol avatar :-|
    Stoyan Tonev Dimitrov
    • - 1
    • + 20

    Очевидно се опитват да ни цакат. Кой брои 1 лв за изследване за пари. Аз съм диабетик и дневно давам около 7-10 лв за тест ленти(мамка им на Рош и другите, цената им сигурно е 10 пъти по ниска). Повечето изследвания които ни се налага да правим са сигурно над 10 лв. Та като поевтинят евтините и оскъпят скъпите, ние сме на загуба като добавим и намалялата конкуренция сме още повече на загуба. Здравеопазването е МАФИЯ, навсякъде по света. Ако мога да сравня здравеопазването с ИТ-то, въпреки че пак щеше да ги има същите суперкомпютри за корпорациите, домащният интернет щеше да е със 33Кбит скорост а компютърите ни в къщи Правец 16 и то на цена 1000$

    Нередност?
  • 3
    stenk avatar :-|
    Stanimir Kosev
    • - 7
    • + 8

    То щото IP-то не е мафия :-)
    Нормално ли е примерно Майкросфт да те цакат толкова за пустия му Уиндоус ?
    Нормално ли тия хлапаци да трупат милиарди само за броени години продавайки единствено добри идеи ?

    Нередност?
  • 4
    stenk avatar :-|
    Stanimir Kosev
    • + 5

    IT-то имах предвид разбира се ;-)

    Нередност?
  • 5
    berbenkov avatar :-(
    berbenkov
    • - 2
    • + 12

    Една грешна проба
    може да те прати в гроба!

    Нередност?
  • 6
    mitaka41 avatar :-|
    mitaka41
    • + 14

    Примерът с 85 годишния пациент за определяне на половите хормони е неподходящ. Очевидно неосведомеността на тези които са писали това е явна. Но неосведомостта е присъща и на нашите доктори. Тестотерона е изключително важен хормон и не влияе само върху възпроизводството. Тъй като прекурсор на тестостерона е холестерола, пониженото производство на тестостерон води до повишен холестерол. тестостерона влияе на почти всички жизнени функции на човека. На Запад съществуват изчерпателни панели за тестване, поне веднъж годишно на всички мъже, за да е човек сигурен че е здрав. В тези панели влиза тестостерона, както и много други биомаркери, които у нас не се правят.По-евтино е да се прави пълен тест, а не човек да се разболее и да се харчат много повече средства.Сбърканата (и мисля съзнателно) система на здравеопазването преценява и заплаща на болниците в зависимост от преминалите болни. Според мен първостепенната задача на здравеопазването е не допуска хората да се разболяват и да заплаща на тези от които зависи това, вкл. и на болниците не по броя на заболялите, а обратно. Защото ако е обратно, както е сега, все едно да заплаща на пожарникаря, в зависимост от броя на угасените пожари или на гробаря в зависимост от това колко гроба е изкопал

    Нередност?
  • 7
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 1

    Проблема е същия като дофинансирането на лекарствата. Финансира се ненужното, а не се финансира нужното. Пример: НЗОК плаща 30 лева за изследване за мононуклеоза по метод, който открива заболяването в едва 30% от случаите. Истинското изследване, което дава положителен резултат в поне 95% от случаите, струва 70 лева и си го плащаш от джоба. Доста печеливша ниша, като се вземе предвид, че децата боледуват по-често - хем НЗОК се отчита, хем и лабораторията има какво да яде.

    Нередност?
  • 8
    gogotod avatar :-|
    gogotod
    • + 1

    Не са засегнати обаче два важни въпроса: Новите тестове които се предвижда да се внедрят ще могат да се правят само от Калъчев и компания, така с намалените цени като фалират малките икономията му от обема става още по-голяма а новите тестове става олигопол.
    Да не говорим че преноса на Биологичен материал от Кърджали или Шумен във София е подигравка

    Нередност?
  • 9
    kipe avatar :-|
    kipe
    • + 1

    Данните са неточни. Изследване на пълна кръвна картина, което здравната каса плаща, в момента е 1.70 лв. Като се намали на 77 ст. - това е намаление с повече от 60%. Ако се вземе за база 1.43 лв. - при намаление до 77 ст. - намалението е с около 40%.
    Т.нар. Големи лаборартории също плащат на насочващите лекари и то най-високи проценти. Също така, за тях се говори, че получават кашони с направления, които отчитат без да извършват - т.е. без никакъв разход, имат приход от касата.
    При такива цени ще се унищожат не само малките, а и средните лаборатирии, които се опитват да работят по правилата и качествено, т.е. създават се моно-или би-поли.
    А гледната точка на пациентите? Евтините изследвания (ПКК, холестерол, глюкоза и др. биохимични) се налага да се правят на всички от бебето до стареца при това многократно, т.е. те правят големия "оборот". За повечето здравни проблеми те са напълно достатъчни за определяне на лечението. Т.е. всички ще сме ощетени от невъзможността да си направим тези ежедневни изследвания. Когато на някого се налага високо специализирано изследване, което по принцип се случва много по-рядко, той може да си доплати, така както си доплащаме за пломбите при зъболекаря (това го правим всички). Най-важното за лабораториите е да се възстанов доверието на хората, че наистина им извършваме изследванията, консултираме ги като лабораторни лекари и носим отговорността за качеството на резултата, който предаваме. Но това няма да се получи като се намалят цените на НЗОК, напротив ниските цени ще ни принуждават да правим икономии и компромиси.

    Нередност?
  • 10
    merankol avatar :-|
    Stoyan Tonev Dimitrov

    До коментар [#4] от "stenk":

    stenk, ползвай Linux и отворен софтуер. За най-често срещаните usecase-ове върши перфектна работа, да не говорим за сървърни приложения където е по-добър от комерсиалния или ако не е на 70%-90% от възможностите на софтуер който иначе ще ти струва милиони, примерно Oracle.

    Нередност?
Нов коментар