САЩ казаха "Game Over"

След акция на ФБР европейските покер-сайтове доволно протриват ръце

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако има ден, който ще бъде запомнен като черния петък на онлайн покер индустрията, то това е 15 април 2011 г. Тогава ФБР нахлу в офисите на четири от най-големите онлайн покер сайтове в света – PokerStars, Full Tilt Poker, Absolute Poker и UltimateBet и иззе контрола върху щатските им домейни с разширение .com. Формалният мотив на американските власти е, че нито една от тях не би трябвало да предлага услугите си на територията на САЩ, защото там онлайн хазартът на практика е забранен от 2006 г. Срещу 11 души са повдигнати обвинения за организиране на нелегални залагания, пране на пари и банкови измами на стойност милиарди долари. В групата на разследваните попадат някои от основателите на сайтовете и висши мениджъри. В ареста обаче засега попаднаха само трима –  банкерът Джон Кампус и двама посредници в схемите.

Още същият ден достъпът на американски граждани до интернет страниците на компаниите бяха блокирани. Сметките, по които са превеждани печалбите - също. Въпреки това виртуалните покер зали остават отворени за играчи от останалата част на света, но през други домейни. Създателите на сайтовете от своя страна твърдят, че не нарушават закона, тъй като покерът е игра на умения, а не хазарт.

Играеш покер, плащаш за... кучешка храна

Още през 2006 г. САЩ въвежда забрана американски банки да обработват транзакции от и към онлайн хазартни компании. Така на практика  виртуалният покер в "Страната на свободата" беше забранен. Допълнително някои щати имат собствени закони, с които забраняват онлайн хазарта под каквато и да било форма или пък изискват лиценз за подобна дейност.

PokerStars, Full Tilt Poker и Absolute Poker обаче са доста изобретателни в заобикалянето на нормативната уредба. Според ФБР те са маскирали плащанията, като са използвали за посредници сайтове с на пръв поглед съвсем различен предмет на дейност. Така, ако властите решат да проверят банковите транзакции на играещите онлайн, ще открият, че покерджиите са си поръчвали велосипеди, храна за домашните любимци, дори бижута за любимата. Истинското предназначение на парите обаче е било за залози. Когато даден картов оператор като Visa или Mastercard разкривал схемата, покер компаниите са сменяли сайта посредник с друг.

Освен че са заблуждавали банките, хазартните оператори така са подкупвали техни служители, твърдят прокурорите. Затова и един от арестуваните при акцията на ФБР е Джон Кампус, зам.-председател на борда на директорите на SunFirst Bank. Той е обвинен за това, че е поел ангажимент банката му да обработва транзакции на покер сайтове. В замяна компаниите са обещали да придобият поне 30% от финансовата институция срещу 10 млн. долара. Операцията е трябвало да стане чрез двама посредници, единият от които също е сред арестуваните – Чад Ели, собственик на компания за онлайн разплащания. Името на другия остава неназовано. Кампус е поискал 20 хил. долара комисиона, твърди прокуратурата на Манхатън.

Американските власти са замразили общо 76 сметки на покер компаниите. Не е ясно какво ще се случи и с балансите по сметките на играчите. От PokerStars и Full Tilt Poker уверяват своите клиенти, че те могат да бъдат сигурни за парите си, но за много от тях това не е достатъчно успокоение. "Някои хора имат милиони долари по сметките си", твърди професионалният играч Брандън Адамс пред Chicago Tribune.

Българската връзка

В скандала с покер сайтовете има и българска следа. Според публикации на щатски и австралийски медии акцията на ФБР е станала възможна на база на показания, дадени от австралиеца от български произход Даниел Цветков (Daniel Tzvetkoff). Няколко специализирани хазартни сайтове го определят като "мозъкът, който проектира оставането на покер сайтове на американския пазар след забраната от 2006 г.". През април 2009 г. Цветков е арестуван от американските власти в Лас Вегас като съосновател и директор на австралийската фирма за онлайн разплащания Intabill. Обвинен е в нелегална обработка на около 540 млн. долара от онлайн хазартни дейности в САЩ между 2007 г. и 2009 г. Тогава фирмата му е работела със сегашните обвиняеми Pokerstars и Full Tilt Poker и също е използвала при дейността си фиктивни компании.

Американски и австралийски медии предполагат, че тъкмо големите покер сайтове са провокирали ареста на Цветков, защото са имали претенции към него за милиони долари. След задържането му съдът отказва да го пусне под гаранция. Очакванията са, че той може да получи до 75 години лишаване от свобода на база на повдигнатите обвинения. След среща с прокурори обаче той все пак е пуснат под гаранция. Предполага се, че някъде по това време се е съгласил да сътрудничи на американските власти срещу свободата си. В момента никой не знае къде се намират Цветков и семейството му.

Според някои онлайн хазартни оператори зад акцията на ФБР стои и лобито на офлайн собствениците на казина в Лас Вегас. Те непрестанно губят приходи заради виртуалната си конкуренция. Случващото се е изцяло в полза на традиционната хазартна индустрия, тъй като през последните месеци в САЩ беше започнал дебат за легализирането на онлайн залаганията, който сега се очаква да бъде замразен.

Постефектът

Акцията на ФБР ще пренареди пазара на онлайн хазарт в световен мащаб – най-вероятно в полза на европейските сайтове за залози. Всъщност нещо подобно се случи и след въвеждането на забраната от 2006 г. Тогава най-големият играч в САЩ – PartyPoker, се оттегли. Решението на компанията собственик PartyGaming не бе никак леко предвид важността на американския пазар. През 2005 г. общите нетни приходи на дружеството от покер възлизат на 859 млн. долара, а 84% са генерирани в САЩ, се посочва във финансовия му отчет за годината.

В същото време конкуренти като PokerStars и Full Tilt Poker прецениха, че си струва да поемат риска да останат на американска земя, като същевременно предприеха някои мерки срещу евентуално наказателно преследване. Например PokerStars отложи плановете си за излизане на първично публично предлагане на акции, а Excapsa Software, която е бивш собственик на UltimateBet.com, напусна борсата в Лондон и продаде покер проекта си на Tokwiro Enterprises. Последната притежава и сайта Absolute Poker. Повечето компании, които бяха активни в САЩ, бързо се изтеглиха от страната и се насочиха към по-приветливи данъчни дестинации, които освен това гарантират анонимност на акционерите им. Така PokerStars се пренасочи към офшорната зона остров Ман, откъдето получава и лиценз за дейността си. Tiltware LLC, притежател на бранда Full Tilt Poker, се премести в Ирландия, но има лиценз за онлайн хазартен оператор от Коста Рика. Tokwiro Enterprises пък е регистрирана в Канада.

Благодарение на тези мерки, както и на трикове от схемата на Даниел Цветков, онлайн хазартните оператори успяха да се задържат на американския пазар и да изместят световния лидер PartyPoker. През 2009 г. приходите на PokerStars от целия свят вече са 1.4 млрд. долара, а тези на Full Tilt Poker – 500 млн. долара, твърди списание Forbes. Само в САЩ двата покер сайта заедно контролират 70% от пазара. Според оценката на списанието приходите от онлайн хазарт в САЩ възлизат на поне 1.4 млрд. долара. През същата година постъпленията на PartyPoker са спаднали драстично до едва 197 млн. долара.

Време за разплата

След акцията на ФБР покер сайтовете, които трупаха печалби от американския пазар, изпаднаха в безтегловност. Освен че загубиха голяма част от клиентите си отвъд Атлантика, в момента ги изоставят и играчи от останалите части на света, които се опасяват за парите си. Компаниите губят и стратегически партньорства с фирми от други сектори, както и с офлайн хазартни компании и медии, твърди специализираното издание eGaming Review.

В същото време европейските сайтове за залози потриват доволно ръце и вече реагират с агресивен маркетинг. Например ChiliPoker, част от мрежата на iPoker, посрещна т. нар. черен петък за интернет покера с бонус от 200% при нова регистрация. Други като 888Poker увеличават количеството на награди за играчите. Европейските сайтове, които са партньори на разследваните компании (т. нар. аffiliate), са затрупвани от примамливи оферти да пренасочват посетителите си към покер оператори на Стария континент, се посочва в репортаж на eGaming Review. Те ги изкушават с много висок дял от приходите на привлечен клиент, който може да достигне до 60%. Обикновено комисионата е около 30% от таксите на покер сайтовете.

Пазарът също реагира. Акциите на европейските сайтове за онлайн покер, които конкурират затворените от ФБР интернет зали, отбелязаха значителен ръст при отварянето на Лондонската фондова борса в началото на седмицата. Стойността на акциите на Bwin.party (новата компания, която се създаде след сливането на PartyGaming и Bwin), Sportingbet и 888 Holdings скочи с до 39%.

Това обаче е само началото на играта на сайтовете, организиращи хазартни игри. В момента едва ли някой би искал да се обзаложи на това как сагата ще се развие оттук нататък. По данни на Pokerscout към момента PokerStars и Full Tilt Poker все още привличат над 50% от хората, залагащи реални пари. Отделно в САЩ продължават да оперират стотици малки сайтове, които предлагат покер забавления. Така че няма гаранция, че акцията на ФБР ще спре онлайн хазарта в САЩ. А и до момента сайтовете и техните клиенти вече доказаха, че са достатъчно изобретателни в заобикалянето на каквито и да било забрани.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    iwonow avatar :-P
    iwonow
    • - 1
    • + 11

    Мафията не си дава кокала лесно - Лас Вегас , Рино и Атлантик сити да хлопнат кепенците ли ? Да, да ...:)))

    Нередност?
  • 2
    stenk avatar :-|
    Stanimir Kosev
    • + 11

    Да бе , то щото мафията пасти яде и няма дял в онлайн покера ;-)))

    Нередност?
  • 3
    radoslav_avramov avatar :-|
    radoslav_avramov
    • - 2
    • + 3

    Интересно защо у нас тези сайтове се рекламират като "ххх не е сайт за залагания", т.е. по този начин може би се опитват предварително да се предпазят от проверки, а май трябва някой да се намеси. Никак не ми харесва идеята моят син/дъщеря някой ден да почне да цъка по тези сайтове.

    Нередност?
  • 4
    kilgore avatar :-?
    kilgore
    • + 7

    Някой може ли да ми разясни защо онлайн хазартът е забранен, а офлайн хазартът не?!?

    Нередност?
  • 5
    angelan avatar :-|
    one4all
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#4] от "kilgore": Да сте виждали зад някоя ролетка или покер маса дете на 12-13 години.? А привлечени от лъскави обещания тези деца скрити зад анонимността на мрежата се регистрират с данните на мама и тати и ползвайки данните от кредитните им карти пълнят сметките на "страхотните" сайтове.

    Нередност?
  • 6
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 6

    @4 - освен това, в лас вегас, невада, си има комисия по хазарта, която издава лицензите - и контролира всичко. например на ротативките си пише "98% от залозите се раздават обратно като печалба" - и това се контролира. на някой онлайн сайт знаеш ли 98% ли е, или 28?
    но най-важната причина, то е ясно, е че като са онлайн и извън държавата, тя (държавата) не може да им събира данъци. затова държавите искат физически казина, с проверки и ревизии, и контрол.

    Нередност?
  • 7
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 1
    • + 2

    аз съм за забрана на рекламата на хазарт.

    Нередност?
Нов коментар