🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата отчете повече зелена енергия, отколкото пресметна секторът

Според изчисления на браншовата асоциацията България не изпълнява европейския минимум за ВЕИ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България не е преизпълнила целите си за дял на възобновяемата енергия спрямо общото енергийно потребление на страната. Това показват данни от доклад, направен от Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ), който е подкрепен от още девет асоциации в бранша. Не такива обаче са данните от първия национален доклад за напредъка на България в използването на възобновяеми източници, изготвен от  Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Според изискванията на ЕК този доклад трябваше да отчете данните за 2009-2010 г., които да покажат къде се намира страната по отношение на крайната цел 16% дял на зелената енергия през 2020 г. Според  него страната ни е преизпълнила междинните цели за използване на ВЕИ за 2012 г. още през 2010-а. Такива бяха и твърденията на премиера Бойко Борисов и ресорния министър Трайчо Трайков, както и причината премиерът да обясни при срещата си с германски инвеститори преди няколко седмици да не очакват подписването на нови договори за изграждане на проекти за зелена енергия в България.

Една тема, различни числа

Според доклада на асоциацията, с който "Капитал Daily" разполага, през 2009 г. в България е използвана 9.36% възобновяема енергия спрямо общото потребление. В доклада на министерството обаче е записано, че този дял е 11%. Разлика има и по отношение на данните за 2010 г., тъй като според асоциацията българите са използвали 10.64% срещу 12.6% на министерството. Ако се вземе средната стойност за 2009-2010 г., както изисква европейската директива, пък се оказва, че въпросният дял е 9.86%, което определено не означава преизпълнение на целите. Според тях за 2011-2012 г. страната ни трябва да има 10.72% дял на зелената енергия. Данните на асоциацията в никакъв случай не показват сериозно изоставане, но това не оправдава и управляващите в изказванията им за преизпълнение на целите, което в крайна сметка диктува и политиката в този сектор.

Защо има разминаване

Според асоциацията разминаването идва най-вече от данните, използвани за енергията от биомаса. В този раздел от доклада на министерството са използвани данни от Националния статистически институт (НСИ), които показват общото количество използвани дърва за огрев. Според директивата обаче от значение са само тези, които са били планирани за тази цел. Костадинка Тодорова, която е бивш ръководител на дирекцията за енергийна ефективност и опазване на околната среда в МИЕТ, обясни, че данните на НСИ не правят такава разлика, откъдето идва и една от грешките.

Велизар Киряков, председател на АПЕЕ, коментира за "Капитал Daily", че те са използвали данните от годишния доклад на Изпълнителната агенция по горите, който са получили чрез Закона за достъп до обществена информация. Освен това данните на двата доклада се разминават и по отчетените количества вятърна, слънчева и водна енергия, като най-фрапираща е разликата при вятърната (виж таблицата). Според Киряков причината за тази разлика идва от начина на изчисляване на министерството.

Костадинка Тодорова пък посочи, че при първоначалното публикуване на доклада на сайта на министерството е имало и други очевидни грешки, които по-късно са били поправени. Не е ясно обаче кой от вариантите е заминал за Брюксел. Реално докладът на министерството беше изготвен за много кратък срок, което също може да е причина за грешките. В началото на декември "Капитал Daily" писа, че конкурсът за избор на консултант, който да изготви доклада, е бил прекратен, без да бъде избран такъв. Малко по-късно ресорният зам.-министър Делян Добрев обясни, че министерството е наело двама външни консултанти да изготвят доклада.

Нови мощности

В района на Североизточна България могат да бъдат изградени над 2000 мегавата вятърни паркове, а след реконструкция на мрежата в региона Варна-Добрич ще могат да бъдат присъединени 2100 мегавата нови мощности. Това е записано в първия Национален доклад за напредъка на България в насърчаването и използването на енергията от възобновяеми източници, изготвен от министерството на икономиката и енергетиката. За да осигури разширението, реконструкцията и модернизацията на преносната мрежа в Североизточна България, НЕК планира да изгради редица нови електропроводни линии до 2016 г. Общата стойност на инвестициите в реконструкцията на високоволтовата мрежа е приблизително 250 млн. лева, се посочва в доклада. Дейности по разширение на мрежата в Североизточна България са били извършвани и през 2009–2010 г. Изградени са електропроводна линия 110 kV и самостоятелна линия до вятърен парк "Калиакра уинд пауър". Според доклада на министерството към настоящия момент няма друго тясно място в електропреносната мрежа, което да налага ограничаване на генериращите мощности от възобновяеми източници.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 5
    • + 3

    "този раздел от доклада на министерството са използвани данни от Националния статистически институт (НСИ), които показват общото количество използвани дърва за огрев. Според директивата обаче от значение са само тези, които са били планирани за тази цел. "

    >>> Може ли някой да ми разтълкува горе цитираното съждение, защото явно съм твърде тъп за подобен възвишен интелектуален стил?

    Между другото, учудва ме, че такива изпечени професионални мошеници, каквито са днешните инвеститори във ВЕИ, се пазарят за някаква разлика от 1 %-пункт. Аз очаквах, най-малкото заради професионалната чест на Измамника, да изкарат количеството на третина на подадените данни и разбира се, да поискат 6-7 пъти завишение на изкупните цени, за да "се оправи положението". Но после се сетих, че от фронтален сблъсък повечето са преминали на партизанска тактика - дупки в закона, за които другите късно да се светнат. Примерно, тихомълком запазените раздути тарифи за "малки мощности", "инсталации върху покрив" и "високоефективен добив". Изобщо, казва Инвеститорът, "Е тфффа адвокатче за тфффа го храним, ъ каже как ъ се изкараме малки, ефективни и на покрив. Ако требе, на 100 булстата че разфърляме проекта, ама че наглАсиме галимацията, хъ-хъ-хъ, ъ му еба майката........."

    Нередност?
  • 2
    finland avatar :-|
    Finland
    • - 1
    • + 4

    Не знам ВЕЦ броят ли се, но ПАВЕЦ Чаира винаги може да навакса :)

    Нередност?
  • 3
    voteme avatar :-|
    voteme
    • - 1
    • + 4

    май стъкмистиката на трайчо лъсна.
    Кои са двамата външни консултанти, които са изготвили доклада?

    Нередност?
Нов коментар