🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БЕХ търси първо заем, после ще го покрива с облигации

Не е ясно откъде холдингът ще осигури инвестицията в рамките на 1 млрд. евро за участието си в "Набуко"

Вече 30 банки са се презентирали за заема, обясни изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов. Срокът на кредита е между 3 и 5 години, което опровергава тезата за бързо рефинансиране с облигации
Вече 30 банки са се презентирали за заема, обясни изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов. Срокът на кредита е между 3 и 5 години, което опровергава тезата за бързо рефинансиране с облигации
Вече 30 банки са се презентирали за заема, обясни изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов. Срокът на кредита е между 3 и 5 години, което опровергава тезата за бързо рефинансиране с облигации    ©  Надежда Чипева
Вече 30 банки са се презентирали за заема, обясни изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов. Срокът на кредита е между 3 и 5 години, което опровергава тезата за бързо рефинансиране с облигации    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на миналата седмица Българският енергиен холдинг (БЕХ) започна процедурата за избор на банка, която да отпусне на държавната мегаструктура заем от 250 млн. евро, като едновременно с това отправи и покана за избор на правен и инвестиционен консултант във връзка с пласирането на облигационна емисия също до 250 млн. евро. Съобщенията за откриването на трите процедури бяха публикувани на интернет страницата на холдинга в деня, в който оттам уточниха, че БЕХ търси назаем не 1 млрд., а 500 млн. лв., както беше коментирал два дни преди това изпълнителният директор Михаил Андонов. Бързата промяна в плановете на БЕХ в рамките на дни вероятно е дошла след съгласуване с Министерство на финансите и министерство на икономиката, което се изчакваше, за да може холдингът да обяви официалното конкурсите. Въпреки че поканите са за отпускане на до 250 млн. евро, се оказа, че с кредита БЕХ ще върне падежиращия през май заем на НЕК от 195 млн. евро за АЕЦ "Белене", а с емисията облигации след това отново ще рефинансира тези средства. В тази връзка министърът на икономиката и енергетиката в оставка Делян Добрев коментира, че "тъй като времето е кратко, за да бъде приключена навреме облигацията, стартираната процедура е за кредит, който кредит впоследствие може да бъде рефинансиран с облигация". "Това е объркването, което се е получило с пресконференцията на БЕХ", посочи той.

Не е ясно обаче при тези условия откъде БЕХ ще осигури инвестицията в рамките на 1 млрд. евро за участието си в газопровода "Набуко", както и финансирането на междусистемните връзки с Гърция и Турция, за които Андонов беше обяснил, че ще дойдат от облигационния заем. 

Покана за кредит

Банките, които желаят да участват в процедурата, трябва да подадат документи за предварителен подбор до 10-ия ден от публикуването на поканата, а до 20-ия (4 април) да подадат офертите си. Те трябва да включват размера на заема, надбавка към 3/6 месечен Euribor, предварителни такси и агентски разходи. Срокът на заема е между 3 и 5 години (което опровергава тезата за бързо рефинансиране с облигации). Ценовата оферта не следва да съдържа каквито и да било условия, уточняват от БЕХ. Ден след крайния срок за подаване ще бъдат отворени и самите предложения.

От съобщението на БЕХ не става ясно в какъв срок те ще бъдат оценявани, а само че срокът на тяхната валидност е 120 дни. Процедурата обаче трябва да приключи максимум в рамките на няколко седмици, тъй като падежът на заема, който трябва да бъде покрит с тези средства, изтича през май. В интервю за "Капитал Daily" Добрев беше коментирал, че средствата трябва да бъдат осигурени най-късно до края  на април, за да не се чака последния момент. Михаил Андонов пък коментира, че вече 30 банки са се презентирали за заема.

Следва и облигационен заем

Облигациите ще са за 250 млн. евро с матуритет от 5 до 7 години, става ясно от публикуваното съобщение на холдинга. Като валути са определени долар или евро. В края на миналата година от ръководството на БЕХ заявиха, че най-вероятно ще емитират в долари заради по-големия интерес в чужбина към доларови активи. Тогава очакванията бяха за доходност между 3.5 и 4.5% за петгодишна облигация. През лятото на миналата година държавата се финансира на външните пазари при доходност от малко над 4.4% за облигации с аналогичен матуритет. Оттогава досега обаче ситуацията се промени - падането на правителството увеличи политическия и икономическия риск в страната. Това няма как да не се отрази и върху отношението на инвеститорите - всъщност то вече е факт - застраховките срещу фалит (CDS) на България се повишиха, доходността по външния дълг - също. Ефектът неизменно ще е и върху доходността по корпоративния дълг. Каква ще е валутата и параметрите ще покаже проучването на пазара.

Във вторник миналата седмица изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов заяви, че не иска да обявява какви са им очакванията. "За да не даваме насоки на банките, които ще участват в офертите за синдикирания заем", заяви той.

Избор на правна кантора

Енергийният холдинг даде 10 дни (реално една работна седмица) за подготовка и кандидатстване на правните кантори, които искат да са консултанти по предстоящата облигационна емисия. Правната кантора трябва да е в една от класациите от групи 1 и 2 на Chambers&Partners,  в последната класация на IFRL 1ООО  или в последната на Legal 500 в частта им за дълговите капиталови пазари във Великобритания. Кандидатите трябва да посочат твърдо възнаграждение, дължимо, при положение че сделката приключи успешно, и задължителна горна граница на разходите. Изисква се и клауза за прекратяване - процент намаление, което кандидатът е склонен да предложи, в случай че емисията е неуспешна или се прекрати. В изискванията са и стандартни параметри като опит в подобни операции. Оферти се приемат до 18 март.

Поемател на емисията

Третата процедура, която обяви БЕХ, е свързана с избор на инвестиционен консултант за емисията облигации. Условията са кандидатите да попадат в глобалния Топ 20 инвестиционните банки по пазарен дял в пласирането на облигации за 12-те месеца до 31 декември 2012 г. според данните на Euroweek или Dealogic, както и да имат опит в сделки на фондовия пазар с финансови инструменти на дружества от енергийния сектор за периода 2010-2012 г. Процедурата е едноетапна, като след подаване на офертите кандидатите ще бъдат класирани по критерия икономически най-изгодна оферта. Срокът за подаване на предложения е десет работни дни след публикуване на поканата, т.е. 21 март.

От изискванията на процедурата се разбира, че облигациите ще се търгуват публично. А това поне ще донесе малко повече прозрачност около държавния мегахолдинг.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар