🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БЕХ получи подинвестиционен рейтинг от Fitch

Агенцията оценява като слабост, че дружествата от БЕХ държат парите си в една-единствена банка

Енергийният холдинг търси средства за погасяване на ядрения заем на НЕК
Енергийният холдинг търси средства за погасяване на ядрения заем на НЕК
Енергийният холдинг търси средства за погасяване на ядрения заем на НЕК    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Енергийният холдинг търси средства за погасяване на ядрения заем на НЕК    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международната агенция Fitch присъди кредитен рейтинг BB+ със стабилна перспектива на Българския енергиен холдинг. Така дружеството, което притежава 44% от мощностите за производство на електроенергия в страната, 27% от електропреносната мрежа, 18% от газовата и 13% от производството на въглища чрез осем от държавните енергийни дружества в България, получи една степен по-нисък рейтинг от този, присъден на държавата - BBB-. България прекрати договора си с агенцията преди години, но тя продължава да определя оценка на страната.

Енергийният холдинг се нуждае от рейтинг, тъй като трябва да осигури  средства за погасяване на ядрения заем, взет за АЕЦ "Белене" от НЕК. Единият вариант е емитиране на облигации в чужбина. В случая рейтингът на компанията е най-високото подинвестиционно ниво, докато този на държавата пък е най-ниското инвестиционно (оценките от S&P и Moody's са с едно ниво по-високи).

При определяно на рейтинга на БЕХ Fitch e отчела доминиращото положение на холдинга на пазара на газ и електроенергия в България, това че той е 100% собственост на държавата и има нейната силна подкрепа. Kaто положителни страни са отчетени и участията на холдинга в стратегически проекти като газопроводите "Набуко", "Южен поток" и междусистемната връзка с Гърция.

Слабостите

Рейтингът също така отразява слабостите на българската регулаторна рамка и плановете за увеличение на капиталовите разходи през периода 2013 - 2015 г. Освен това регулираните цени, които осигуряват видимост на паричните потоци, не са задоволителни по отношение на  инвестициите на холдинга.

В допълнение по-високите разходи в едногодишния регулаторен период в сравнение с определените цени може да доведе до много по-ниски парични потоци за БЕХ. Според анализ на Fitch именно това се е случило през периода 2011 - 2012 г. заради бума на възобновяема енергия, чиито тарифи създават допълнителни разходи за БЕХ. 

От агенцията отчитат и по-ниската цена на природния газ, която потребителите в България плащат в сравнение с тази, която "Булгаргаз" плаща на доставчика "Газпром". От Fitch все пак отбелязват, че тази ситуация се подобрява в края на 2012 г., когато БЕХ предоговори цената на природен газ, доставян от Русия, с което постигна 20% намаление на цената.

Като слабост за ликвидността на средствата на БЕХ от Fitch отбелязват слабата диверсификация на паричните средства, от които 87% към края на септември 2012 г. се държат в една-единствена банка. В случая става въпрос за Корпоративна търговска банка 

Закъснение

Причината за изготвянето на кредитен рейтинг на БЕХ е намерението на холдинга да емитира облигации на международните пазари, което официално стана ясно през септември 2012 г. Става въпрос за 250 млн. евро за срок от 5 години, с които БЕХ цели да помогне на дъщерното си дружество НЕК да погаси остатъка от 195 млн. евро от заема, който дължи на банков консорциум, воден от BNP Paribas, взет за проекта "Белене".

Очакванията на БЕХ обаче бяха рейтингът да бъде получен  още през декември, а в началото на следващата година да бъдат пласирани облигациите, тъй като падежът на заема е в края на май.  В случая рейтингът е важен, защото той дава сигнал за риска, който носи компанията, което пък е знак за инвеститорите каква доходност да искат по облигациите.

Колкото по-нисък е рейтингът, толкова по-висока би била лихвата по тях и обратно. Заради забавянето обаче е възможно БЕХ да използва и друга възможност за намиране на средствата - чрез нов синдикиран заем. Преди дни министърът на енергетиката Делян Добрев коментира, че ще бъдат стартирани и двете процедури.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 4
    • + 4

    Предвид ситуацията 'крачка напред,две назад' с която се характеризира сектора и цялостната икономическа политика на страната ни, то рейтингът е приличен.

    Колко време е нужно да се сетим,че е нужна политика подобна на ЧЕЗ. Албанската електропреносна мрежа е свободна, македонските енергийни активи ведно с гръцките са на пазара. Просто е нужен мениджърски капацитет, политическа воля и чувство за самосъхранение.

    Нередност?
  • 2
    bzm avatar :-P
    bzm
    • - 4
    • + 4

    Една единствена,но правилната банка!

    Нередност?
Нов коментар