🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Enel и E.ON разпродават активи

Енергийните гиганти се нуждаят от средства, за да намалят дълговете си и да разширят позициите си в развиващите се пазари

В средата на миналата година E.ON продаде бизнеса си в България на чешкото дружество Energo-pro
В средата на миналата година E.ON продаде бизнеса си в България на чешкото дружество Energo-pro
В средата на миналата година E.ON продаде бизнеса си в България на чешкото дружество Energo-pro    ©  Надежда Чипева
В средата на миналата година E.ON продаде бизнеса си в България на чешкото дружество Energo-pro    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Две от най-големите ютилити компании в Европа – италианската Enel и германската E.ON, обявиха, че предприемат разпродажби на активи, за да подобрят балансите си на фона на отслабеното потребление на електроенергия в региона, дължащо се на цялостното забавяне на икономиката. Нетната печалба на Enel е спаднала със 795 до 865 млн. евро през миналата година спрямо 4.1 млрд. за 2011 г., като компанията не очаква възстановяване до тези нива преди 2017 г. Печалбата преди данъци и амортизация е спаднала с 4.9% до 16.7 млрд. евро, като също не се очаква подобрение през следващите пет години. След обявяване на резултатите акциите на компанията спаднаха с 5.2% до 2.634 евро, което е най-ниската им цена от шест месеца.

Продажба на активи

Италианската компания планира съкращаване на разходи за 4 млрд. евро от операциите си в Испания и Италия, като за целта се предвижда освобождаване на персонал и затваряне на производствени мощности. Изпълнителният директор Фулвио Конти също така обяви, че ще бъдат продадени активи за 6 млрд. евро, за да бъде намален дълга. Компанията е успяла да намали нетните си задължения с 3.8% до 42.9 млрд. евро през 2012 г., и цели да ги свие до 37 млрд. през 2014 г.

"Плановете на компанията имат смисъл, но могат да се окажат трудни за изпълнение предвид всички разпродажби, планирани в сектора. Това просто е показателно колко трудна е обстановката за комуналните услуги в Европа", коментира анализаторът от Nomura Хавиер Суарез, цитиран от Reuters. Продажби на активи бяха обявени и от френския гигант GDF Suez, както и от германската E.ON, която през миналата година се освободи от електроразпределителния си бизнес в България.

E.ON обаче оповести доста по-добри финансови резултати за миналата година от италианския си конкурент. Приходите са нараснали от 113 млрд. на 132 млрд. евро, а печалбата преди данъци и амортизация се е покачила с 16% до 10.7 млрд. евро. Компанията обаче прогнозира спад до 9.2 млрд. през тази година. Нетният дълг е спаднал до 35.9 млрд. евро спрямо 36.4 млрд. през 2011 г.

Загуби за газовите централи

E.ON, която е силно засегната от отказа на Германия от атомна енергетика, планира да набере 2 млрд. евро през следващите две години чрез продажба на регионални подразделения и дела си в преработвателя на ядрено гориво Urenco. "Обемът на продажбите и печалбата ни остават под натиск, особено при конвенционалното производство на електроенергия. Особено тежко е положението при нашите високотехнологични и екологични газови централи, които едва поддържат рентабилността си", отбелязва изпълнителният директор Йоханес Тейсен, цитиран от Bloomberg.

Освен от спадащото потребление на ток централите, използващи природен газ, страдат и от по-евтините въглища, изискванията за използване на възстановяеми енергийни източници и спадащите цени на разрешителните за въглеродни емисии. Отворената преди три години в Бавария централа Irsching-5 на стойност 400 млн. евро работи едва с 25% от капацитета си, заявяват от E.ON. Поради това компанията обмисля временното й затваряне.

Както E.ON, така и Enel отправят поглед към развиващите се пазари, за да компенсират спада в Европа. Докато германската компания планира да инвестира капитала от продажбите, за да стъпи в Бразилия и Турция, Enel възнамерява да засили присъствието си в Източна Европа и Латинска Америка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smokingpipe avatar :-|
    smokingpipe
    • + 6

    " италианската Enel и германската E.ON, обявиха, че предприемат разпродажби на активи, за да подобрят балансите си на фона на отслабеното потребление на електроенергия в региона, "



    Илитерати .
    Да бяха прочели поне една от позитивните позитановски директиви за недостиг на ел. енергия без АЕЦ Белене .

    Нередност?
Нов коментар