🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сделките в енергийния сектор са се свили през 2012 г.

Ernst & Young прогнозира раздвижване на сливанията и придобиванията в сектора през тази година

Китайските държавни фондове и енергийни компании ще продължат да разширяват чуждестранните си инвестиции през следващите години
Китайските държавни фондове и енергийни компании ще продължат да разширяват чуждестранните си инвестиции през следващите години
Китайските държавни фондове и енергийни компании ще продължат да разширяват чуждестранните си инвестиции през следващите години    ©  Reuters
Китайските държавни фондове и енергийни компании ще продължат да разширяват чуждестранните си инвестиции през следващите години    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Влошените икономически условия през миналата година са довели до понижение на сделките за сливания и придобивания в секторите на енергетиката и комуналните услуги, но през 2013 г. се очаква подобрение, показва доклад на консултантската фирма Ernst & Young. Според изготвяното на всеки три месеца изследване "Сделки и тенденции в енергийния сектор",  слабата макроикономическа среда е накарала купувачите да се фокусират върху сделки с по-нисък риск и програми за намаляване на вътрешните разходи. През 2012 г. стойността на сливанията и придобиванията в сектора е спаднала с 16.8% до 120.4 млрд. щатски долара спрямо 144.7 млрд. за предишната година.

Средната стойност на сделките през миналата година остава на сходни нива с 2011 г. - 552 млн. долара, но броят им е спаднал от 359 на 306. През второто полугодие се наблюдава спад на средната стойност, дължащ се  до голяма степен на увеличението на сделките, свързани с възобновяеми източници на енергия. "Факторите, които имаха най-голямо значение за енергийния пазар, бяха цените на природния газ в Северна Америка, които са на най-ниските си нива за последното десетилетие, агресивните европейски регулации за опазване на околната среда, продължаващата икономическа несигурност в еврозоната и твърде високите нива на задлъжнялост в балансите на някои от най-големите играчи", коментира Диана Николаева, ръководител  на отдел "Сделки" в "Ernst & Young България".

Европейска енергетика

Основна тенденция през 2012 г. бе стремежът на големи европейски енергийни компании да генерират приходи чрез разпродаване на активи и освобождаване на дейности. Този тип сделки са съставлявали 20% стойността на всички сделки на Стария континент. Страни като Гърция, Италия и Португалия започнаха приватизация на енергийните и комунални компании като част от мерките за намаляване на бюджетните дефицити и дълговете. От своя страна големи енергийни компании като германската RWE започнаха да разпродават второстепенни активи, за да инвестират във възобновяеми енергийни източници и свързаната с тях инфраструктура.

Според анализаторите през следващите две десетилетия Германия се нуждае от инвестиции за повече от 30 млрд. евро, за да осъществи успешно планираното преминаване от атомна към зелена енергетика. Други лидери в сектора като E.ON разпродават активи, за да финансират експанзията си на по-рентабилните нововъзникващи пазари. През миналата година компанията е продала активи за около 6 млрд. долара и е инвестирала 3.9 млрд. в развиващите се икономики, включително за придобиването на турската EnerjiSA Power Generation Company.

Настъпление на финансови играчи

Диана Николаева отбелязва, че тези тенденции са подсказали на финансовите купувачи, че трябва да разглеждат момента като подходящ за изграждане на портфейлите си от регулирани активи. Много финансови институции – най вече суверенни фондове от Китай и Персийския залив, инфраструктурни и пенсионни фондове започнаха да се възползват от тази възможност да инвестират в активи с предвидима доходност, каквито са регулираните дейности и електроцентралите с дългосрочни договори. В резултат на това активността на финансовите купувачи е надминала тази на стратегическите за пръв път от две години.

Стойността на сделките на тези инвеститори се е повишила до 37.9 млрд. долара спрямо 22.5 млрд. през 2011 г. и представлява 31% от общата стойност на сделките през 2012 г. Продажбата за 3.7 млрд. долара на Open Grid Europe от страна на E.ON на консорциум, воден от Macquarie, както и продажбата на  водоснабдителните операции на Veolia във Великобритания за 1.9 млрд. долара на Infracapital Partners, демонстрират в най-голяма степен нарастващия интерес на финансовите играчи към сектора. Присъствието на Китай на европейския пазар нарасна, след като китайският държавен инвестиционен фонд China Investment Corporation придоби 8.68% дял в Thames Water Utilities Limited, а държавната енергийна компания SGCC купи дялове в португалската електроразпределителна мрежа. SGCC направи подобни инвестиции и в Бразилия, а освен това обяви, че планира да увеличи чуждестранните си активи с 30 до 50 млрд. долара до 2020 г., показвайки, че тази тенденция ще се засили през следващите години.

Регионални тенденции

През 2012 г. Европа е допринесла с почти 50% за общата стойност на сделките в световен мащаб. Регионът също така продължава да бъде във фокуса на сделките с възобновяеми енергийни източници, като енергията, генерирана от вятър, е най-активният сегмент. Въпреки че съобщенията за намаляване на субсидиите в страни като Испания, Великобритания, Швейцария и Германия свиха част от активността, набраната инерция се запазва, тъй като енергийните компании се борят да балансират разпределението на капитала и управлението на портфейла, като в същото време отговарят на агресивните изисквания за опазване на околната среда.  

Като последица от намалените цени на природния газ САЩ се превърна в една от най-активните държави за сделки с производствени мощности в енергетиката през 2012 г. Технологичният напредък при добива на шистов газ в Северна Америка доведе до спад на цената му в региона с 50% през последната година. Това доведе до съществени размествания в енергийния сектор и намаляване на зависимостта му от въглищата, като много компании като Dominion, PPL, FirstEnergy и GenOn Energy трябваше да предприемат преориентация на бизнеса си заради спадащите цени на газа.

Стойността на сделките в Америките е спаднала значително през 2012 г. спрямо предишната, но това се дължи най-вече на две големи сделки, извършени през 2011 г. - сливането на Duke-Progress на стойност 25.8 млрд. долара и сделката между Exelon и Constellation Energy transaction за 10.4 млрд. Финансовите играчи са участвали активно и на този пазар, включително чрез мащабни сделки като придобиването от страна Fiera Axium Infrastructure на 60% от канадските операции на GDF SUEZ за 1.2 млрд. долара. Бразилия също продължава да привлича чуждестранните инвеститори заради силния икономически растеж и сериозните потребности от инвестиции в енергийна инфраструктура и през 2012 г. се превърна в  място за 12 сделки на обща стойност в размер на 8 млрд. долара.

В рамките на Азиатско-тихоокеанския регион сделките с висока стойност в Китай и Австралия са увеличили стойността до 30.1 млрд. долара спрямо 11.3 млрд.  през 2011 г. На други нововъзникващи пазари като Малайзия, Тайланд и Индонезия необходимостта да се отговори на търсенето на енергия прехвърли фокуса на сделките към осигуряването на доставки на горива. През 2013 г. нарастващите проблеми със сигурността на доставките на горива, вероятно ще направят по-очевидна обратната интеграция за осигуряване на доставки на горива в Азиатско-тихоокеанския регион, като електрическите компании ще придобиват въглищни мини и газови активи, прогнозира Ernst & Young.

Оптимизъм за 2013 г.

Независимо от предизвикателствата на слабата глобална икономика Ernst & Young очаква през 2013 г. активна среда по отношение на сделките. Инвеститорите ще предпочитат гарантираната доходност на регулираните активи пред променливостта на други отрасли и изкуствено ниската доходност по държавните облигации. Разпродаването на енергийни активи и фокуса върху възобновяемите източници ще продължат да поддържат активността в Европа, а в САЩ основен двигател се очаква да са сливания, подтиквани от желание за ребалансиране на бизнеса спрямо променящите се условия. В по-дългосрочен план  Ernst & Young посочва три фактора, които ще влияят на сектора – европейската енергийна политика, инвестициите в иновации и решенията за ядрената енергетика.

Топ 10 на сделките през 2012 г.
Дата на обявяванеКомпанияКупувачСтойност
(в млрд. долара)
21 майTokyo Electric Power, Япония (75.5% дял)Nuclear Damage Compensation
Facilitation Corporation, Япония
12.6
29 мартInternational Power, ВеликобританияGDF SUEZ, Франция9.5
6 майEdison International, ИталияElectricite de France, Франция7.582
30 майSnam, Италия (30% дял)Cassa Depositi e Prestiti, Италия4.362
22 юлиGenOn Energy, САЩNRG Energy, САЩ4.166
3 декемвриEnerjiSA Power Generation
Company, Турция (50% дял)
E.ON, Германия3.917
16 майOpen Grid Europe, ГерманияКонсорциум начело с Macquarie Group
Limited с участници от ОАЕ, Германия, Канада и Австралия
3.696
7 декемвриEndesa, ЧилиEnersis, Чили3.59
25 юлиWales & West Utilities
Limited, Великобритания
Cheung Kong Infrastructure Holdings
Limited, Power Assets Holdings Limited,
Li Ka Shing Foundation Limited, Cheung
Kong Limited – Китай, Хонг Конг и Саудитска Арабия
3.034
7 мартTanjong Energy Holdings, Малайзия1Malaysia Development, Малайзия2.816

Все още няма коментари
Нов коментар