Новият държавен инвеститор

Освен 27.5 млн. лв във ВМЗ, консолидационната компания е увеличила капитала със 7 млн. лв. и на "София тех парк"

С подписите на икономическия министър Драгомир Стойнев (вдясно) и предшественика му Асен Василев ДКК влезе като акционер в двете държавни дружества
С подписите на икономическия министър Драгомир Стойнев (вдясно) и предшественика му Асен Василев ДКК влезе като акционер в двете държавни дружества
С подписите на икономическия министър Драгомир Стойнев (вдясно) и предшественика му Асен Василев ДКК влезе като акционер в двете държавни дружества    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
С подписите на икономическия министър Драгомир Стойнев (вдясно) и предшественика му Асен Василев ДКК влезе като акционер в двете държавни дружества    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

96.7%

от парите си ДКК държи в КТБ, показва отчетът на дружеството към края на юни 2013 г.

След като в началото на юли Държавната консолидационна компания наля 27.5 млн. лв. в капитала на ВМЗ - Сопот, сега става ясно, че подобна операция за 7 млн. лв. е направена и за още едно предприятие - "София тех парк". Това се е случило с протокол в последния ден на служебния министър Асен Василев, подписан от него. За операцията обаче няма официално съобщение - тя изникна в отчета на ДКК за първото полугодие, публикуван преди ден. Промяната е вписана в Търговския регистър в началото на юни. Поне добрата новина е, че за разлика от случая с ВМЗ, където стои подписът на министър Драгомир Стойнев, проектът за парка все пак има по-светло бъдеще. Поне за това говори заявеният до момента интерес от компании. Въпреки това неясно остава защо точно с парите от приватизация, които иначе трябваше да влизат в Сребърния фонд и да се използват в помощ на пенсионната система след години, трябва да се финансират бизнес проекти. Още повече че тези ресурси не са неизчерпаеми, а източниците им вече са на привършване. ДКК беше създадена при управлението на ГЕРБ, за да се заобиколи изискването парите от приватизация да отиват в Сребърния фонд.

Най-вероятно средствата за "София тех парк" са били необходими, за да стартира самия проект. Неясно обаче остава защо нужното начално финансиране не е било намерено още при учредяването на парка.

Когато парите не стигат

Намеренията за създаване на технологичен парк в София бяха обявени от президента Росен Плевнелиев по време на посещението му в САЩ миналата пролет. Самото дружество "София тех парк" беше регистрирано в средата на 2012 г. с едноличен собственик държавата, представлявана от икономическото министерство. В началото на тази година Министерството на отбраната прехвърли 270 дка имот на 4-ти километър в столицата на икономическото ведомство. На това място трябва да бъде изграден бъдещият парк. Проектът се оценява на 50 млн. евро и се финансира с европейски средства по оперативна програма "Конкурентоспособност".

Преди няколко седмици обаче стана ясно, че държавата има проблеми със съфинансирането. "Технологичните паркове са чудесна инициатива, но имаме в момента един технопарк, за който едва осигуряваме парите", каза министърът на икономиката Драгомир Стойнев, обяснявайки защо подобни проекти няма да са приоритет през следващия програмен период.

Оказва се всъщност, че поне частично проблемът вече е бил разрешен от служебното правителство. Решението за увеличаване на капитала на "София тех парк" е взето в края на май тази година и е подписано от тогавашния министър Асен Василев. С него капиталът на дружеството се вдига със 7 млн. лв. до 55.2 млн. лв. чрез издаване на 7 млн. броя нови акции с номинална и емисионна стойност по 1 лв. Увеличението е под условие, че новите акции бъдат записани и придобити от ДКК чрез парична вноска. Така в компанията влиза нов акционер, който придобива 12.68% от капитала. Със същия процент намалява делът на министерството и то вече не е едноличен собственик.

Промяната е вписана в Търговския регистър в началото на юни и "София тех парк" е преобразувано от ЕАД в АД. Само пред броени дни на общо събрание са били сменени двама от членовете на съвета на директорите, става ясно от публикуваните документи. Така на мястото на Николай Дончев и Евгени Консулов влизат юристът Григор Порожанов и архитектът Георги Витанов. Като трети член на борда остава изпълнителният директор Елица Панайотова.

Приватизационна касичка

ДКК беше създадена през 2010 г. по време на правителството на Бойко Борисов официално с цел да управлява участието на държавата в различни дружества. Това стана, като повечето държавни дялове бяха прехвърлени на новата компания, която да ги продава и да разпределя дивидент за държавата. Така неофициално ДКК се превърна в касичка за парите от приватизация и позволи на управляващите да заобиколят законовото изискване тези средства да влизат в Сребърния фонд, с който след време трябва да се покриват очакваните дефицити в пенсионната система. Самите пари пък станаха достъпни за правителството.

От отчета на дружеството за първото шестмесечие се вижда, че през май са преведени 148 млн. лв. дивидент на държавата за миналата година. Печалбата на ДКК за 2013 г. беше 186.1 млн. лв. През тази година се наблюдава рязко намаляване на приходите, които достигат 5.4 млн. лв. спрямо 186.4 млн. лв. за същия период на 2012 г. Понижението идва от отчетените преди година над 181 млн. лв. положителни разлики от операции с финансови инструменти благодарение главно на продажбата на остатъчните пакети в електроразпределителните дружества. През тази година такива постъпления няма. Основните приходи на ДКК сега са най-вече от лихви по депозити (96% от общите). Към края на юни активите на дружеството са 58.6 млн. лв. (201.8 млн. лв. преди година).

Струва ли си рискът

Според ръководството на ДКК рисковете пред компанията са основно външни и са свързани с това доколко отделните министерства ще успеят да уредят апортирането в ДКК на държавното участие в други търговски дружества, както и доколко Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще успее да организира продажбата им. Отменянето на две ключови процедури в последните месеци - тези за ВМЗ и за "БДЖ - Товарни превози", поставят под въпрос дали въобще в близко бъдеще ще бъдат сключени някакви значими сделки и съответно дали ще има постъпления от тях. Не по-малко важно е и какво остава да се апортира и продава, след като най-големите държавни участия вече минаха в частни ръце, а повечето други предприятия са в забранителния списък за приватизация. Затова и в доклада като риск се посочва "ограниченият ресурс от акции, които ще се апортират в капитала на дружеството, подлежащи на приватизация".

Това сериозно повдига въпроса дали парите на бъдещите пенсионери трябва да изтичат през отворените законови дупки към ДКК и да се инвестират в неработещи предприятия. Особено показателен е случаят с ВМЗ. След като единственият кандидат за закъсалия оръжеен завод - "Емко", се отказа от сделка заради подписания малко преди това социален договор със синдикатите, който на практика елиминираше възможността за съкращаване на раздутия персонал, бъдещето на предприятието изглежда предрешено. Пред опасността от протести на работниците заради неизплатени заплати единственият полезен ход на управляващите се оказа наливането на средства чрез увеличение на капитала с участието на ДКК. Големият парадокс е, че пожарът от провалената и с години отлагана приватизация на сопотския завод беше погасен именно с пари от приватизацията, само че на други предприятия. Този порочен кръг обаче не може да продължава безкрайно. А историята ясно показва, че колкото по-малко се меси държавата, толкова по-добре.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 3
    • + 26

    Стойнев има ли повече от 2 грама мозък ?

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 14

    [quote#1:"niceprson"]Стойнев има ли повече от 2 грама мозък ?[/quote]
    То и да има, като е само с една гънка ...

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 24

    Разликата между София тех парк и ВМЗ е, че за София тех България заделя споменатите 7 млн. евро, а ЕС додава още 40 млн. отгоре.

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 14

    [quote#3:"cinik"]Разликата между София тех парк и ВМЗ е, че за София тех България заделя споменатите 7 млн. евро, а ЕС додава още 40 млн. отгоре.[/quote]
    И едното се предполага да развива нови технологии, а в другото просто потъват едни държавни пари, за да могат управляващите гордо да се бият в гърдите и да заявяват "ако не бяхме ние нямаше да имате заплати".
    Хората с развитие на технологии напредват, а ние ако може да обработваме пак нивите на ръка, щото Стойнев нещо ...

    Нередност?
  • 5
    dicon avatar :-|
    Димитър Димитров
    • + 14

    С ВМЗ правят същото, както при комунизма. Бай Иван работи а покрай него трима партийни другари го наблюдават и нищо не пипат, а накрая всички получават заплати по-равно. И това ако не е доказателство, че държавният служител е най-лошият управител и най-добрият крадец.

    Нередност?
  • 6
    cinnabar avatar :-|
    cinnabar
    • + 3

    Ако правилно разбирам, парите, инвестирани от ДКК в Технопарка, ще се върнат по програма Конкурентоспособност.. Или бъркам?

    Нередност?
  • 7
    forest avatar :-|
    Forest
    • + 1

    а за бюджетния дефицит били виновни слабите приходи?!
    БСП както се очакваше прави държавен капитализъм - държавни пари за правилните хора и фирми.
    колкото до Тех парка - основният проблем пред стартиращите фирми в България не е сградния фонд особено при положение, че наемите в България са едни от най-ниските в Европа. повечето пари ще потънат и ще стане като военното НДК - безмислена сграда за 100 млн. лв. да не говорим, че тези пари могат да се използват за финансиране на поне 500 стартиращи компании от които дори и 80% да фалират, останалите ще отворят хиляди висококвалифицирани работни места.

    Нередност?
  • 8
    sixb0nes1 avatar :-@
    Veselin Vasilev
    • + 2

    Ами, ако догодина имат бюджетен излишък, не харчат за цигани, коледни надбавки, ВМЗ Фалит, не правят актуализации и раздуват разходите по тоя начин, може и да влезе нещо в "Сребърния фонд"... Просто и лесно!

    Нередност?
Нов коментар