🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първите трима обитатели на "София тех парк"

Производителят на стени за катерене "Уолтопия", софтуерната "Хемимонд" и германската компания за полупроводници ZMDI влизат в проекта

Целият парк трябва да е готов в края на 2015 г. Европейската безвъзмездна финансова помощ за него е 42.5 млн. евро, а останалите 7.5 млн. евро са съфинансиране от българската държава
Целият парк трябва да е готов в края на 2015 г. Европейската безвъзмездна финансова помощ за него е 42.5 млн. евро, а останалите 7.5 млн. евро са съфинансиране от българската държава
Целият парк трябва да е готов в края на 2015 г. Европейската безвъзмездна финансова помощ за него е 42.5 млн. евро, а останалите 7.5 млн. евро са съфинансиране от българската държава    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Целият парк трябва да е готов в края на 2015 г. Европейската безвъзмездна финансова помощ за него е 42.5 млн. евро, а останалите 7.5 млн. евро са съфинансиране от българската държава    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Уолтопия" ще построи своя Walltopia Collider Activity Center за 15 млн. лв. в рамките на "София тех парк". Това е първият проект на компанията с държавната администрация.

 

Българо-американската "Хемимонд" смята да изгради модерен център за данни и облачни услуги в технологичния парк.

 

"Реалният интерес на бизнеса към един технологичен парк е най-добрият индикатор, че проектът има бъдеще"

Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София тех парк"

Година след старта на проекта "София тех парк" той напредва активно и привлича интереса на местни и чуждестранни иновативни фирми. Собствени сгради в рамките на парка планират да изградят световният лидер в производството на стени за катерене "Уолтопия" и софтуерната "Хемимонд". Германската компания за полупроводници ZMDI пък смята да премести развойната си дейност в парка веднага щом е готов. Това стана ясно по време на връчването на сертификат за инвеститор клас А на "Уолтопия" за инвестицията й в многофункционален център за спорт и култура Walltopia Collider Activity Center в рамките на технологичния парк.

"София тех парк" е първият мащабен държавен проект в подкрепа на иновациите, новите технологии и науката, който се реализира с финансиране по ОП "Конкурентоспособност". Паркът ще се изгради върху бивш военен имот от 270 дка, прехвърлен от Министерството на отбраната на министерството на икономиката в началото на 2013 г. на 4-ти километър от бул. "Цариградско шосе" в София. Целта му е да бъде не просто физическа среда, привличаща предприемаческата и иновативна екосистема в страната, а платформа за развитието на иновации, наука и нови технологии.

Без административна стена

Един от първите проекти, които ще се реализират на площадката на "София тех парк" на 4-ти километър, е многофукционалният център за спорт, иновации и развлечение на българската компания "Уолтопия", която е световен лидер в производството на стени за катерене. Дружеството обмисляше да изгради своя Walltopia Collider Activity Center на собствени 22 дка земя в кв. "Младост". За целта проведе международен архитектурен конкурс и избра визуалното предложение от колектив на архитектурните бюра MARS Architects, Холандия, и ИНТОАРХ, България, чиято концепция за сградата наподобява латинската буква W (като Walltopia).

"Докато строихме катерачни центрове по целия свят, решихме, че можем да направим нещо повече - едно сборище на активните хора, нещо като мол за активни хора, където те да упражняват своя активен начин на живот и да променят света. Кръстихме го колайдър (от англ. collider) и решихме да го направим първо в България", обясни Ивайло Пенчев, изпълнителен директор и основател на "Уолтопия". По думите му благодарение на ентусиазма и енергията на изпълнителния директор на "София тех парк" Елица Панайотова той е решил да смени мястото, на което да реализира Collider-a. "Нейният ентусиазъм и енергия ме запалиха и реших да опитам да работя с държавната администрация", каза Пенчев. По думите му това реално ще е първият случай, в който "Уолтопия" ще се докосне с българската администрация, с която до момента е бил резервиран да работи. "Поздравления за държавната администрация в частта й с Елица Панайотова и Българската агенция за инвестиции, която издаде този сертификат", заяви още Пенчев, след като зам. икономическият министър Красин Димитров връчи на "Уолтопия" сертификат клас

А за инвестицията, което ще направи в "София тех парк". Тя се равнява на около 15 млн. лв. "Държа да подчертая, че ние не взимаме от "София тех парк", ние даваме", каза още Пенчев и допълни, че за реализацията на проекта компанията е купила право на строеж в рамките на парка. Самото строителство на сградата пък се очаква да започне в началото на следващата година и да приключи за година-две.

Вискотехнологичен дует

Подобно на "Уолтопия" свой център за високи технологии в рамките на "София тех парк" обмисля да изгради и българо-американската софтуерна компания "Хемимонд". Тя е специализирана в разработване на корпоративни B2B и B2C решения, платформи за електронна търговия, корпоративни мрежови решения и системи за управление на информацията в индустриални предприятия и вече е изпратила писмо за намерение за инвестиция в парка. По думите на Петър Статев, миноритарен акционер в "Хемимонд", компанията се е спряла на парка, за да доразвие вече започнат проект за облачни услуги. Той е по-мащабен вариант на вече изградена експериментална инфраструктура. Началото е сложено през 2011 г., когато е спечелено еврофинансиране.

В търсене на място за по-големия проект се е стигнало до разговори с Елица Панайотова и "София тех парк", обясни Статев. Планът включва строителството на сграда с размер от около 8000 кв.м на стойност, близка до вложението на "Уолтопия". В нея ще се помещава модерен център за данни, който ще предлага облачни услуги. По думите на Статев с партньорството със "София тех парк" "Хемимонд" се очаква да влезе в една силна, допълваща се екосистема от компании с висок потенциал и се надява на административни облекчения при строеж в рамките на парка.

Влизане в "София тех парк", макар и под наем, обмисля и германската компания за полупроводници ZMDI. "ЗМД Истърн Еуроп" вече са заявили намерението си да преместят софийския си офис в "София тех парк", когато технологичният парк отвори. Сега ZMDI има центрове за дизайн и разработка на интегрални схеми, тестови програми и приложен софтуер във Варна и София. Преместването се налага заради предвиденото голямо разрастване на дейността, заявиха от компанията. В момента в София работят 11 души, а във Варна - 36, като тепърва и двата офиса ще наемат нови служители. Според представители на дружеството сред най-големите преимущества на бъдещия технологичен парк са тестовите лаборатории и предвиденият обучителен център.

Плановете на "София тех парк"

"Най-добрият тест за един подобен проект, особено за научно-технологичен парк, е, когато бизнесът прояви реален интерес. Това е най-добрият индикатор, че той има бъдеще", заяви по време на награждаването на "Уолтопия" изпълнителният директор на проекта Елица Панайотова.

Новините за конкретните заинтересовани компании идват само няколко седмици след като икономическият министър Драгомир Стойнев заяви, че през следващия програмен период по "Конкурентоспособност" технологичните паркове няма да са приоритет на правителството. Мотивът му беше, че "София тех парк" буксува, което обаче се опровергава от заявения частен интерес към проекта.

Както поясни и Панайотова, в рамките на изминалата една година проектът е бил в подготвителна фаза. В началото на 2013 г. Министерството на отбраната прехвърли на икономическото министерство терена си в София, където ще се реализира "София тех парк". Сега през август-септември предстои да започнат и търговете за инженеринг, проектиране и строителство на парка. Те са разделени на шест лота според ключовите обекти, които ще има в него. Една част от тях ще са реконструкция на вече съществуващите сгради и инфраструктура на терена, а друга ще са изцяло нови обекти. Самите строителни работи трябва да започнат в началото на следващата година, по график целият парк трябва да е готов в края на 2015 г. Финансирането за него се осигурява по ОП "Конкурентоспособност". Европейската безвъзмездна финансова помощ е 42.5 млн. евро, а останалите 7.5 млн. евро са съфинансиране от българската държава.

Предвижда се основната сграда в парка, предоставена от Министерството на отбраната, да се реконструира. Тя ще приюти планирания инкубатор на парка. Там се очаква да стъпят двата акселератора, също финансирани по "Конкурентоспособност", и евроинициативата JEREMIE - LAUNCHub и Eleven. Ще се реконструира и бившата столова, която ще се превърне във форумното пространство, където паркът ще организира и провежда различни събития и конференции. Изцяло нови ще са етажният паркинг на парка и основната му сграда, където ще се помещават различни лаборатории и офиси.

Ще се изгради и пешеходен мост през бул. "Цариградско шосе", който ще свърже целия пешеходен подход към обекта и експериментариума, където ще бъде поместен т.нар. детски експериментален музей, или посетителски център - това е мястото, където ще бъдат показвани технологии по интерактивен начин, така че широката общественост, деца и ученици да могат да се запознават с иновациите и технологиите на компаниите от парка, поясни Панайотова.

Всичко това се прави с цел паркът да е не просто едно физическо сборище, а платформа, чрез която всички участници в предприемаческата и иновативна екосистема в България да комуникират и работят заедно, допълни тя. "За да стигнем дотук, имахме подкрепата на много партньори като Софийския университет, Техническия университет, Българската академия на науките и бизнеса, като Клъстъра за телекомуникации и клъстър "Микроелектроника и индустриални електронни системи". Благодарение на този труд и тези партньори проектът се развива успешно, движи се по график и ще се случи", обобщи Панайотова.

По темата работеха Асен Георгиев и Константин Николов

44 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    registrirann avatar :-|
    registrirann
    • - 4
    • + 134

    Крачка в правилната посока! Високите технологии са най-добрия курс за развитие на България.

    Нередност?
  • 2
    sa6 avatar :-P
    sa6
    • - 8
    • + 117

    Най-голямата полза е за ИТ специалистите - като мигрират от фирма във фирма за по-голяма заплата, няма да си сменят навиците за пътуване до работа

    Нередност?
  • 3
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • - 5
    • + 79

    хубаво е, че са се намерили обитатели. Вероятно защото мястото е хубаво, и биха го взели и без да се нарича "тех-парк". Но тия неща не стават по желание, и за да ги има са необходими съвсем различни неща от "иновативна екосистема" и "експериментариум". На първо място голям брой специалисти с подходящо образование и знания. После нормална бизнес-среда, и чувство за сигурност и предвидимост. Ако тия неща ги имаше, тех-паркове ще изникнат и по гаражите.
    У нас от първото има остър дефицит, независимо от относително високата безработица. А пък останалите ги няма никакви.

    Нередност?
  • 4
    nixonanim avatar :-P
    Nixonanim
    • - 7
    • + 27

    Супер!

    Нередност?
  • 5
    kenno avatar :-|
    kenno
    • - 58
    • + 49

    А после защо "селяните" идват в София...направете нещо и в провинцията и никой няма да ви идва в града.

    Нередност?
  • 6
    p.i.p. avatar :-|
    p.i.p.
    • - 13
    • + 32

    е аз не мога да си обясня, що преди 15-тина години ни обясняваха, че ние не сме дорасли за развитие на тежка индустрия и индустрия въобще, а ни набиваха в главите, че трябва да се занимаваме само с шиене на гащи и производство на лютеница - не знам!!!

    Нередност?
  • 7
    www avatar :-|
    www
    • - 32
    • + 76

    Нека да посмалим ентусиазма. Първите 2 компании ще строят нещо като рекламно-офисни сгради. Това можеше да се случи и на други места в София. Катерачните стени са успешен бизнес ама нека не го бъркаме с наука и нови технологии. Наблъскването на електроника в една сграда също не води до наука, а е леко по-модерен вариант на колцентър, липсват само "изследователите" вдигащи телефоните :) А като типичен българин веднага се сещам да не би някой да е преотстъпил безплатна площ за строеж в рамките на техпарка? Относно "ЗМД Истърн Еуроп" звучи обещаващо но ще видим тепърва какво точно ще направят. Перспективите LAUNCHub и Eleven като наематели - направо смешно. Те финансират с около 20 милиона разработката на различни софтуери - основно странни приложения за телефони и такива подобни. Дали някой може да си извърти езика и да каже, че това са високи технологии? Още повече да оправдаваш харченето на 50 милиона с това че трябва да се намерят офиси на компании привлекли други 20 милиона е абсурдно, става и олигофренично ако знаеш, че всички тези пари са от ЕС.
    С една дума дотук не виждам никаква полза от загробването на пари в този технологичен парк. Само на 500 метра от там се намира БАН където има огромна сградна площ, много оборудвани, макар и овехтели лаборатории и хиляди мизерстващи заради глупостта и алчността на шефовете си учени. Тези 50 милиона трябваше да се похарчат не за сгради, а като стартъп капитали за компании създадени от учени и за покупка на модерна апаратура за лаборатории. Дървените ГЕРБаджии просто не са сетиха как да похарчат парите на Конкурентоспособност за друго освен строежи. Сега се строи дубъл на Бизнес парка в Младост и както знаете всяко копие е по-лошо от оригинала, особено когато копието се прави с обществени финанси!

    Нередност?
  • 8
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 31
    • + 43

    Поредния МОЛ, но спортен и двама трима, които обмисляли. Но иначе яко пропаганда:

    ''"София тех парк" е първият мащабен държавен проект в подкрепа на иновациите, новите технологии и науката, който се реализира с финансиране по ОП "Конкурентоспособност".''

    Държавата има БАН, но наместо да го реформира го досмачка и пак се хвърли на СТРОИТЕЛСТВО. Няма ли да вденете, че науката не став асъс строителство.

    Нередност?
  • 9
    convince avatar :-|
    convince
    • - 27
    • + 33

    Технологии и иновации в стени за катерене???

    МНООООООООГО ПЕРСПЕКТИВНО!!!

    Нередност?
  • 10
    mnodulgaregforma avatar :-|
    mnodulgaregforma
    • - 1
    • + 30

    До коментар [#5] от "kenno":

    Принципно си прав, но с 300 зора върви тоя проект, та провинцията ще има да почака. Иначе е много удачно точно за тоя бизнес, дето географското значение е незначително. Хемимонт спокойно могат да си пишат игрите и във Варна.

    Нередност?
Нов коментар