🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зад кръговото, след военните

Какво се случва със "София тех парк"

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Вероятно помните, че преди година първо президентът Росен Плевнелиев, а след това и министерството на икономиката обявиха, че в София ще се създава технологичен парк, който да среща малки и големи компании с университети и да произвежда смислени проекти. Тогава имаше големи притеснения дали новосъздаденото дружество ще успее да влезе в сроковете за изпълнение на такъв голям проект.

Малко повече от година по-късно това притеснение, изглежда, така е обхванало новия икономически министър Драгомир Стойнев, че той наскоро обяви, че паркът "буксува" и заради това няма смисъл да се записват нови такива проекти за следващия период. Новите управляващи дори са съумели за кратко време да включат в предложението за нов договор с Европейската комисия две специални нови подточки в предизвикателствата пред България: "недостатъчен капацитет за планиране и реализация на инфраструктурни проекти в областта на ИКТ" и "слабо усвояване в условия на държавна помощ". И двете сочат директно към проекта за технологичен парк. Тази седмица стана ясно, че според Търговския регистър двама от тримата директори на компанията са били сменени - на мястото на Николай Дончев и Евгени Консулов влизат юристът Григор Порожанов и архитектът Георги Витанов. Като трети член на борда остава и досега ръководещата проекта Елица Панайотова.

На пръв поглед притеснението е на място - остават по-малко от пет месеца до края на програмния период, а изхарчените пари по линия "технологични паркове" в програма "Конкурентоспособност" са все така 0. Но какво всъщност се случва в карето между "Цариградско шосе", бул. "Асен Йорданов" и малката уличка "Йордан Венедиков"?

Добре дошли в експериментариума

Изпълнителният директор на "София тех парк" Елица Панайотова отхвърля на пръсти всичко свършено до момента. "В началото на годината подписахме договора с ЕК за средствата, военните прехвърлиха земята, остават още няколко малки парчета. Миналата седмица общинският съвет разгледа и одобри новият Общ устройствен план на парка. Имаме детайлни планове на новите лаборатории, на сградите, на улиците, на екосистемата." Технопаркът пусна и обществени поръчки за строителен надзор на стойност 828 хил. лева, за оценка и съответствие на плановете и за реклама. Предстои пускането на поръчка за строителството.

Според плана две от сградите ще бъдат реконструирани - едната е огромната военна сграда, която гледа към "Цариградско шосе", която ще бъде разделена между парка и военните (виж графиката). В нея ще бъде основната администрация на парка плюс общежития за компаниите, които искат да ползват такива услуги (РЗП 11840 кв.м). Другите сгради ще бъдат "иновационен форум", където трябва да се обсъждат и обменят идеи (РЗП 5300 кв.м); лаборатории и офиси, където ще бъдат разположени 10-те одобрени лаборатории (виж списъка) и малките и средните фирми (РЗП 13000 кв.м); както и нещо, наречено

експериментариум (РЗП 4000 кв.м). Това, обяснява Панайотова, ще бъде посетителски център и музей, до който ще се стига по пешеходен мост над "Цариградско шосе". Той трябва да е "лицето" на парка и да привлича хората в него, като освен това ще има парк с изградени съоръжения, площад и 3 км алеи.

"Няма как за 3 месеца да се случи всичко. Преди нас е имало по-скоро теоретична подготовка. Не е имало екип", казва директорът на парка и изтъква, че за разлика от други големи проекти, като например метрото, тук "всичко е в едно - предпроектното проучване, сключването на договор и изпълнението са в един проект".

Държавна помощ, държавна немощ

И все пак забавяне очевидно има - договорът с ЕК е подписан през януари, а поръчките тръгват половин година по-късно. Причината за това обаче е другаде. Както обясниха от ОП "Конкурентоспособност", помощта от 50 млн. евро е пренотифицирана пред Европейската комисия за съвместимост с правилата за държавни помощи. Това означава, че българските власти са се подсигурили, като са изпратили предварително запитване до ЕК дали парите, които ще отпуснат за строежа на техпарка, няма да бъдат в нарушение на правилата на вътрешния пазар и да представляват държавна помощ. "По договора не могат да се извършват плащания, преди да е налице решение на Европейската комисия или документ с аналогична стойност, съгласно който безвъзмездната финансова помощ не представлява държавна помощ", заявиха преди месец от програмата за "Капитал".

Европейската комисия взима доста насериозно въпроса с държавната помощ заради случая с летището в Лайпциг, което е финансирано от Германия с разрешението на ЕК, но съдът после отсъжда друго (виж карето). "След този случай, дирекция "Конкурентоспособност" разглежда доста подробно всяко запитване, понякога над половин година", казва източник от ЕК за "Капитал". Но писмото за запитването от България също се е забавило много - то е пристигнало едва май месец в Брюксел, научи "Капитал". Възможно е четирите месеца забавяне да се дължат донякъде на смяната на няколко правителства и настъпилия хаос в администрацията. ОП "Конкурентоспособност" също така не е известна сред бенефициентите си като бърза или особено ефективна програма - питайте който и да било от бизнеса.

Но също така не бива да се подценява друг проблем, който тепърва ще става видим в българската администрация - липсата на достатъчно експертен капацитет. Не е тайна, че на повечето ключови места, като например оперативните програми и финансовото министерство, има твърде малко (понякога само един) експерти, които да разбират напълно правилата за държавна помощ и справянето с тях. "Всички български нотификации са закъснявали, констатира източникът от ЕК. Най-вече заради проблем с капацитета във финансовото министерство." Според него този капацитет продължава да е твърде нисък и проблемът не се взима насериозно, а и екипите търпят промяна. Това ще става все по-важен проблем, тъй като от новия програмен период администрацията ще трябва да отправя много повече подобни запитвания - освен всички инфраструктурни проекти ще трябва да се взимат предвид и публично-частните партньорства, на които ЕК разчита да се увеличат.

Случаят с технопарка показва какво се случва, когато слабият капацитет се сблъска с голям проект, който изисква доста проучване и експертиза - това е инфраструктурен проект, но в същото време и субект с икономическа дейност, който ще дава възможност на частни компании да ползват неговите услуги и ще подпомага продукти, които ще намират пазарно приложение.

Процент по процент

Летището в Лайпциг

През 2008 г. ЕК обява за допустима помощ от 220 млн. евро, която германската държава иска да ползва за разширяването на летището в Лайпциг. След обновяването му обаче летището успява да привлече куриерската компания DHL да премести основния си европейски товарен възел от Брюксел в германския град. Първо германски съд, а по-късно и Европейският съд потвърждават, че тъй като става дума за икономическа дейност, в която летищният оператор е подпомогнат от държавата, то това е държавна помощ и не съответства на правилата на вътрешния пазар.

След този случай, който е решен окончателно в края на миналата година, властите в Брюксел са много внимателни с държавните помощи. Правилото, което произтича от това решение, е, че всяка инфраструктура, която след това има търговска цел, е икономическа дейност и трябва да бъде третирана като потенциална държавна помощ и да подлежи на разглеждане от ЕК.

Въпреки забавянето Елица Панайотова и колегите й са уверени, че проектът ще стартира нормално. Авансът по него е 10%, като се очаква той да бъде преведен в следващите месец-два. Оптимистичните прогнози са, че до края на годината комисията ще излезе с положително решение относно държавната помощ и тогава всичките 50 млн. евро ще бъдат свободни за инвестиране. Тъй като е одобрен като един цял проект, следващите поръчки по него могат да се провеждат чак до 2015 г., когато е последният срок за плащания в този програмен период.

Освен това тази седмица изненадващо се оказа, че капиталът на дружеството е вдигнат от МИЕ със 7 млн. лв. до 55.2 млн. лв. чрез издаване на 7 млн. нови акции с номинална и емисионна стойност по 1 лв. Увеличението е под условие, че новите акции бъдат записани и придобити от Държавната консолидационна компания чрез парична вноска. Така в техпарка влиза нов държавен акционер, който придобива 12.68% от капитала. Решението е от последния ден на служебното правителство, а обяснението за него най-вероятно е просто: "София тех парк" има нужда от средства, за да оперира. Отчетът показва, че без 1.7 млн. лв. останалият капитал в дружеството е под формата на имоти, апортирани от военните.

Тази година полупроводници...

Обнадеждаващ знак е сътрудничеството с университетите и БАН, за което вече има подписани споразумения. Академията се е съгласила да привлича още компании в парка и да го презентира при контактите си зад граница. Десетте лаборатории също са уточнени съвместно с учените.

Положително е също така, че в парка вече обявиха планове да се преместят няколко компании. Една от най-интересните български фирми - Walltopia, която се занимава с изграждането на стени за катерене, се присъедини към проекта. "Харесах ги, когато спечелиха за най-иновативна компания в България през 2012 г.", обяснява Панайотова. Тя първоначално искала те да помогнат в създаването на стени за катерене в парка, на които работещите да могат да прекарват свободното си време. Но фирмата харесала концепцията и освен това решила да премести там не само отдела си за развойна дейност, който се занимава с изследването на материали, но и целия си многофункционален център за спорт и култура Walltopia Collider Activity Center. "По образование съм физик и науката и техниката са ми интересни. Запалих се покрай това", обяснява пред "Капитал" основателят на компанията Ивайло Пенчев. Той е харесал също така и идеята за музей на науката. "Аз си мечтаех и преди да направя такъв музей в България и си търсих съмишленици. Гледал съм подобен в Сан Франциско и той подпалва интереса към науката у децата и не само." Пенчев каза, че в момента увещава още една компания да се премести в технопарка, но не пожела да сподели подробности, преди да има съгласие.

Интересното е, че въпреки наличието на собствен парцел в "Младост", където възнамерявала да построи сградата си, сега Walltopia ще ползва само правото на строеж, което й се дава от технопарка. Това е по-скоро изключение, защото Панайотова обяснява, че по-малките и средните компании ще получават офиси, а големи компании, които искат да откриват свои развойни центрове, ще получават право на строеж. Това е направено, за да "имаме контрол върху това какво се случва вътре в парка". Подобно право ще ползва и софтуерната "Хемимонд". Тя възнамерява да построи също център в парка, където да предлага облачни услуги. Германската компания за полупроводници ZMDI пък смята да премести развойната си дейност, когато са готови сградите на технопарка. ZDMI разработват интегрални схеми, тестови програми и приложен софтуер и имат офиси във Варна и София.

Всичко това, разбира се, все още не означава, че технопаркът ще бъде успешен. Сградите не правят иновации, парковете не правят от малкия бизнес голям, а парите от ЕС не са равнозначни на частни инвестиции. Но ентусиазмът е заразителен и е важно условие за успех, а е хубаво да има място, където той да бъде споделян и развиван. Поне засега тази цел остава на дневен ред.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqrt avatar :-|
    Daria
    • - 21
    • + 28

    Някои хора в България ама вярно живеят в свой си свят. Каква е логикат при 30% празно офиси само в София и при тоталната липса на каквито и д е специалисти ( особенно ИТ ) в България да се хвърлят стотици милиони обществени при за нови офиси пък били и с бранд Тех Прк и прочие. И наистина много хора сериозно си въобразяват, че кто се построи нов офис блок и ще дойде Майкрософт нпример : ) А кой въобще ще работи в този тех парк никой даже не се пита? Луда работа, с луди и алчни хора = поредният провал и кражба.

    Нередност?
  • 2
    nixonanim avatar :-P
    Nixonanim
    • - 9
    • + 35

    До коментар [#1] от "sqrt":

    Давам ти пример от личната си история - преди няколко години имах гадже от Македония, което завърши тук молекулярна биология и казваше че няма никаква база за практическо развитие, в БАН или където и да било. Не става въпрос за пари, а за липсата на правилно оборудване, с което да работиш. Съвнявам се нещо да се е променило в обстановката, финансирането продължава да е основно държавно. Този проект е един от малкото шансове нещо да се случи, което да промени статуквото. Една лаборатория не е по дефиниция офис пространство, за каквото ти говориш, може да има напълно различни изисквания /например височина 25 метра, специална изолация и т.н./.

    Явно си един от хората, които смятат че всички знаещи, можещи и интелегентни българи трябва да поемат час по-скоро към изхода на терминал 2. Никога да не се завръщат, да работят в България - само да пращат пари на родителите си и от време на време да идват на почивка. Това иска и сегашното правителство.

    Или си такъв, или платен коментатор, който и в двата случая смятам че мнението ти не струва НИЩО.

    Бил съм лично на няколко презентации на Елица и знам, че не става въпрос за взимане на някакви пари, всичко се следи много тясно от Европа. Ако не ти е къса паметта, същата Европа беше спряла всички фондове на Станишев. Това е притеснението ми в момента - че заради тези идиоти в правителството и парламента един толкова добър проект може да остане в неизвестното бъдеще.

    Нередност?
  • 3
    mitkopom avatar :-|
    mitkopom
    • - 10
    • + 10

    Добре, решили са да направят тех парк. Ама защо пак в София? Другите градове да го д..хат

    Нередност?
  • 4
    john_law avatar :-|
    john_law
    • - 7
    • + 26

    До коментар [#3] от "mitkopom":

    Защото малоумните "другари", за които нон-стоп гласувате в "провинцията", назначиха по един местен феодал там и унищожиха регионите. В София още се мърда и всичко се изсипва тук...Извинявай, че така директно, но истината понякога боли !

    Нередност?
  • 5
    sqrt avatar :-|
    Daria
    • - 6
    • + 16

    До коментар [#2] от "Nixonanim":

    Ми кто е толкова добър и перпективен проекта да си намерят частно финансиране, не да хленчат за обществени пари било то евро или ншенски. И въобще ми писна акъл да дават някакви псевдо-кпиталисти, които не рзбирт от нищо друго освен от усвояване и съответно окрждне на обществени пари. КАто с толкова способни има милиарди частни фондове, които биха инвестирли в проекти, които имат добр и релна възвращяемост. На всичкото отгоре много от тези бърборковци се наричат десни при положение че мисленето им е хардкомунистическо. И въобще който има акъл отдвна напусна това свъртлище на глупаци и селски крадци, в което се превърна България. Тук остнаха само дребни мошеници, посредствени, много малко идеалисти забити в ъгъла и пенсионерите.

    Нередност?
  • 6
    nixonanim avatar :-P
    Nixonanim
    • - 15
    • + 7

    До коментар [#5] от "sqrt":

    Както казах и преди - предубеден си и мнението ти нищо не означава.

    Нередност?
  • 7
    sqrt avatar :-|
    Daria
    • - 13
    • + 6

    До коментар [#4] от "john_law":

    Ми като изкарат държвната администрация и обществените пари които се изсипват в София и тук ще мърда точно толкова колкото и в провинцията. То пък и едно мърдане... Просто в Софето сипват повече н тъпия матрял да си трае, че да нямат проблеми крадците на жълтите плочки. В провинцият кучет ги яли. Ама така или иначе който има акъл емигрира.

    Нередност?
  • 8
    nixonanim avatar :-|
    Nixonanim
    • - 5
    • + 6

    До коментар [#3] от "mitkopom":

    Т.е. хора от София да си изоставят бизнеса и да отидат в провинцията, за да правят технологични паркове? Е как точно ще стане това?

    Нередност?
  • 9
    sqrt avatar :-|
    Daria
    • - 5
    • + 15

    До коментар [#6] от "Nixonanim":

    Хахахаха такива лаладжийски балкански комунистически истории колко съм ги слушал. Само гледат да гепят каквото могат с разни безумия като залъгват простия матрял. В БГ има останали няколко души, които е занимават сериозно с бизнес и нито един не хленчи за обществени пари, защото е смо загуба на време ако имаш сериозен бизнес. Обществените пари са основно примамка за крадците и некдърниците, които не разбират от бизнес и само гледат да откраднат. Такива у нас има колкото искаш и този проект е точно един от тях.

    Нередност?
  • 10
    tademan avatar :-|
    Tademan
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#1] от "sqrt":

    Целта е усвояването на едни средства, а мястото на Техпарка НЕ е там, просто далаверата ще е по-голяма !!!

    Нередност?
Нов коментар