🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Карлос Слим иска пълен контрол над холандския телеком KPN

Предложението за поглъщане идва месец, след като беше прекратено споразумението между Слим и компанията да не увеличава дела си над 30%

Мексиканският милиардер засилва позициите си в телеком сектора в Европа.
Мексиканският милиардер засилва позициите си в телеком сектора в Европа.
Мексиканският милиардер засилва позициите си в телеком сектора в Европа.    ©  Reuters
Мексиканският милиардер засилва позициите си в телеком сектора в Европа.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мексиканският телекомуникационен гигант America Movil съобщи, че планира да направи оферта за придобиване на пълен контрол върху холандския оператор Royal KPN, в който придоби миноритарен дял през миналата година. С този ход America Movil, която е контролирана от милиардера Карлос Слим, цели да затвърди позициите си на европейския пазар, на който стъпи чрез инвестиции в KPN и Telekom Austria (собственик на "Мобилтел" в България).  Компанията до голяма степен е изчерпала възможностите си за придобивания в Латинска Америка, където е основната й дейност, отбелязва Wall Street Journal. 

Засилване на позициите

Към момента мексиканската група притежава 29.77% от KPN, като предлага да придобие останалите акции за 7.2 млрд. евро. Предложената цена на акция от 2.4 евро представлява премия от 35% спрямо средната цена през последните 30 търговски сесии. Офертата оценява KPN на 10.25 млрд. евро. "Повече от година след първоначалната ни инвестиция в KPN, целта на America Movil е да придобие мажоритарен дял в компанията, за да се улесни по-широкото оперативно сътрудничество и координация между двете дружества, да се използват всички области за потенциални партньорства и да се реализира потенциала за синергия", заявяват от мексиканската група. От своя страна KPN ще обмисли внимателно предложението и "всички други стратегически възможности".

Сред условията на планираната оферта е включено придобиване от страна на America Movil на над 50% от акциите с право на глас в холандската фирма. Очаква се офертата да бъде подадена през септември, след като холандските финансови регулатори одобрят меморандума. Докато Telekom Austria приветства миналогодишната инвестиция на Слим, KPN се опита да се противопостави, като отношенията им остават сложни.

Глобални игри

Предложението за поглъщане идва месец, след като беше прекратено споразумението между Слим и  KPN да не увеличава дела си над 30%. Причина за това беше решението на холандската компания да продаде германското си подразделение E-Plus на испанската Telefonica. Сделката на стойност 8.1 млрд. евро ще създаде най-големия телекомуникационен оператор в Германия.

America Movil все още не е взела решение дали ще подкрепи като акционер сделката на KPN с Telefonica, която се явява един от основните конкуренти на Слим в Латинска Америка. "Офертата за  KPN, както и фактът, че Слим не е обявил позицията си относно сделката за E-Plus  в Германия, подсказва, че милиардерът ще търси подобрена оферта от испанската компания", коментира пред Bloomberg Андерс Болумбуру, анализатор в Banco de Sabadell. "Офертата на Telefonica за E-Plus и без това е висока, а едва ли друга компания ще може да се включи в наддаването", отбелязва още той. "Има значителен риск America Movil да блокира сделката", коментира от своя страна анализаторът от Espirito Santo Уил Дрейпър, цитиран от Reuters.

В последните месеци Холандия се превърна в един от центровете на сделки в телекомуникационния сектор, чийто бизнес в Европа е затруднен от нарастващата конкуренция и намаляващите продажби. През миналия месец щатската Liberty Global обяви, че повишава до 28.5% дела си в основния местен конкурент на KPN – Ziggo, като се аргументира със стратегическите си цели. В глобален план от началото на годината са обявени сливания и придобивания в телекомуникационния сектор на стойност 63 млрд. долара.

След обявяването на офертата в петък акциите на KPN поскъпнаха със 17.2% до 2.344 евро, докато тези на Telefonic отстъпиха с 0.1% до 10.84 евро. Акциите на Telekom Austria също постигнаха значителен ръст – с 8.4% до 5.71 евро на фона на спекулациите, че  America Movil може да увеличи дела си и в австрийската компания.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    diangello avatar :-|
    diangello
    • - 1
    • + 2

    Мексиканският Гарелов (по външни белези)! :)

    Нередност?
Нов коментар