🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Telefonica се готви да продаде бизнеса си в Чехия

Очакваната стойност на сделката е 3.6 млрд. долара.

PPF обмисля да се включи в предстоящия конкурс за изграждане на 4G мрежа в Чехия, за което може да използва бизнеса на Telefonica
PPF обмисля да се включи в предстоящия конкурс за изграждане на 4G мрежа в Чехия, за което може да използва бизнеса на Telefonica
PPF обмисля да се включи в предстоящия конкурс за изграждане на 4G мрежа в Чехия, за което може да използва бизнеса на Telefonica    ©  Stefan Wermuth
PPF обмисля да се включи в предстоящия конкурс за изграждане на 4G мрежа в Чехия, за което може да използва бизнеса на Telefonica    ©  Stefan Wermuth
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Испанската телекомуникационна компания Telefonica съобщи, че обмисля продажбата на бизнеса си в Чехия, за което води преговори с чешката инвестиционна група PPF. Агенция Reuters цитира банкови източници, според които делът на испанската група в Telefonica Czech Republic се оценява на 3.6 млрд. долара. Информацията за подготвяната сделка оскъпи акциите на чешкото дружество до деветмесечен връх във вторник, докато акциите на Telefonica останаха на нива около 12.5 евро.

Стратегически възможности

"Telefonica преглежда стратегическите възможности по отношение на Telefonica Czech Republic и води разговори с инвеститорската група PPF", заявява компанията в съобщение до фондовата борса. От Telefonica обаче изтъкват, че все още няма никаква сигурност относно това дали ще бъде постигнато споразумение и какви биха били конкретните му условия.

От своя страна говорителят на PPF е отказал коментар. Компанията, собственост на най-богатия човек в Чехия – Петър Келнер, наскоро продаде телекомуникационното си звено. PPF обмисля да се включи в предстоящия конкурс за изграждане на 4G мрежа в Чехия, поради което може да използва бизнеса на Telefonica като алтернативен път към този пазар.

През изминалото десетилетие Telefonica проведе мащабна експанзия на пазарите в Латинска Америка, което доведе до увеличение на дълговете й до 49.8 млрд. евро за първото полугодие. Компанията си постави за цел да намали дълга си до под 47 млрд. евро до края годината, за която цел вече продаде редица активи, включително ирландския телеком O2. Според анализаторите сделката за чешкото подразделение ще освободи капитал, който ще е достатъчен не само за намаляване на дълга, но и за нови инвестиции в телекомуникационния сектор.

Преориентация на бизнеса

"Би било логично компанията да се освободи от тези активи, което ще даде на Telefonica повече гъвкавост и възможности за други сливания и придобивания. Особено в Бразилия, където компанията може да се възползва от евентуална продажба на TIM Brasil от Telecom Italia", коментира брокер от банка Espirito Santo, цитиран от Reuters.

В момента Telefonica държи 69.41% от чешката компания, чиято пазарна стойност е около 5.2 млрд. долара, след като акциите й поскъпнаха с 6.4% до 322.50 чешки крони в понеделник. Бившият държавен монополист е изправен пред свиване на маржовете на печалба заради силната конкуренция от страна на T-Mobile и Vodafone. Бизнесът, който има 9.3 млн. клиенти в Чехия и Словакия, отчете 7 процента спад на приходите за полугодието до 930 млн. евро.

Все още няма коментари
Нов коментар