🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Liberty Global придоби най-големия холандски кабелен оператор Ziggo

Американската компания ще държи двата най-големи тв доставчика в страната

Liberty Global е под контрола на милиардера Джон Малоун | Reuters<br>
Liberty Global е под контрола на милиардера Джон Малоун | Reuters<br>
Liberty Global е под контрола на милиардера Джон Малоун | Reuters<br>    ©  JIM URQUHART
Liberty Global е под контрола на милиардера Джон Малоун | Reuters<br>    ©  JIM URQUHART
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският кабелен оператор Liberty Global постигна споразумение за придобиване на най-големия доставчик на телевизия в Холандия Ziggo. Сделката оценява европейската компания на 13.7 млрд. долара. Тя идва само четири месеца  след като ръководството на Ziggo отхвърли офертата на Liberty, която е контролирана от милиардера Джон Малоун, като я обяви за неадекватна.

Консолидация в страната на лалетата

Главният изпълнителен директор на Liberty Global Майкъл Фрайс обяви, че след придобиването американската компания ще получи покритие на над 90% от домакинствата в Холандия. "Това ще ни позволи да се конкурираме по-ефективно с останалите телеком и сателитни платформи за разпространие в Холандия и в същия момент да генерираме значителни приходи и оперативна ефективност", коментира Фрайс, цитиран от New York Times.

Liberty Global планира да обедини Ziggo с досегашния си оператор в страната UPC Netherlands, който е вторият по големина кабелен доставчик. От своя страна Ziggo предоставя телевизия, фиксиран интернет и телефония на 2.8 млн. домакинства. Общите приходи от двете компании трябва да достигнат 2.5 млрд. евро на година.

Детайлите

Според новото споразумение акционерите на Ziggo ще получат по 11 евро в брой плюс акции на американския оператор. Ако се вземе цената на книжата на Liberty в края на търговията в петък, оценката на холандската компания е 34.53 евро за брой. Това е 22% над последната цена на акциите на Ziggo, преди да бъде обявена сделката. Liberty придоби 28.5% дял през миналия март и се очаква до края на 2014 г. да получи пълен контрол над всички книжа на холандската компания. Щатският оператор планира да финансира сделката чрез дълг. Ziggo обяви, че няма да приема други оферти, но от компанията обявиха, че могат да прекратят споразумението, ако през следващите осем седмици се появи купувач с по-добро предложение. При такава ситуация Liberty Global има правото да направи контраоферта.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimitar_stoyanov avatar :-|
    DS
    • + 2

    Бе в Холандия нямат ли КЗК ??

    Нередност?
Нов коментар