🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Централните банки спират част от кризисните мерки

Условията на финансовите пазари вече не изискват извънредно осигуряване на доларова ликвидност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка (ЕЦБ) и други големи финансови институции ще започнат постепенно да свиват специалните мерки за осигуряване на доларова ликвидност на банките, въведени в зората на финансовата криза през 2007 г. Институциите са взели това решение заради подобряващите се икономически и финансови условия в развитите държави.

Възстановяване на пазара

В специално изявление в петък ЕЦБ съобщи, че заедно с централните банки на Великобритания, Япония и Швейцария са решили да започнат "постепенно намаляване" на доларовите кредити за финансовите институции. Във времена на финансова нестабилност големите международни банки са принудени да заемат щатски долари от собствените си централни банки, тъй като понякога достъпът им до нормално финансиране е ограничен. Използването на помощ от централните банки обаче е станало все по-спорадично през последните месеци заради сигналите, че големите икономики постепенно се връщат към растеж, а страховете от финансова нестабилност отслабват. Това прави по-лесно банките да осигуряват нужната им валута чрез финансовите пазари.

"На фона на значителното подобрение на условията за доларово финансиране и ниското търсене на специалните операции за доларова ликвидност посочените централни банки постепенно ще намалят предлагането им", се заявява в съобщението на ЕЦБ. Институциите ще продължат да предлагат операции по финансиране в долари с тримесечен падеж до 30 април. Операциите с едноседмичен падеж ще бъдат продължени поне до 31 юли, след което ще се направи оценка за нуждата от продължаването им в бъдеще.

Банките остават в готовност

През декември 2007 г. големите централни банки се споразумяха да си помагат взаимно за осигуряване на нужните на банките в техните юрисдикции долари на фона на свиващото се кредитиране, заплашващо нормалното функциониране на финансовите пазари. Суаповите линии бяха прекратени през януари 2010 г., но през май същата година бяха подновени заради дълговата криза в еврозоната. Проведените от правителствата в региона реформи и политиката на ЕЦБ обаче отслабиха опасността от нова криза. Освен това централните банки направиха суаповите линии перманентни, което ще улесни спешното осигуряване на ликвидност в случай на нужда в бъдеще. "Наскоро установените постоянни суапови линии осигуряват рамка за възстановяването на доларовите операции за осигуряване на ликвидност, ако пазарните условия го изискват", заявяват от ЕЦБ.

През декември 2008 г. общият обем на този тип доларови операции на централните банки е достигнал рекордните 580 млрд. долара. От много време обаче обемът им е под 1 млрд. долара. При последния търг на тримесечни кредитни линии на ЕЦБ банките са заели само 100 млн. долара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар