🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Развиващите се държави търсят лек за инфлацията

Централните банки са подложени на натиск за повишаване на лихвите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

урската централна банка започна обсъждане на спешни мерки срещу рязкото обезценяване на националната валута, което заедно с политическата нестабилност поставя под въпрос бъдещето на една от доскоро най-перспективните развиващи се икономики. Макар възстановяването на развитите пазари да допринесе за връщане на доверието в глобалната икономика, страни като Турция, Аржентина и Южна Африка преживяват значителни сътресения. Централните банки на повечето развиващи се държави се подложени на все по-голям натиск да повишат лихвените нива, ограничавайки по този начин стимулите си за икономиката.

Пазарно безпокойство

Тези сътресения доведоха до спад на световните финансови пазари заради опасения, че това са сигнали за нова криза, която да преобърне положителните тенденции. "Състоянието на нововъзникващите пазари вече има по-голямо значение, отколкото в миналото. Те имат все по-голямо значение как инвеститорите оценяват риска на глобалните финансови пазари", коментира пред Wall Street Journal Саймън Джонсън, бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Заявлението на турската централна банка, че ще проведе извънредно заседание във вторник, спря срива на валутата, продължил 10 поредни дни. Турската лира възстанови част от стойността си във вторник, с което сведе обезценяването спрямо долара от началото на годината до 5.3%. Това е най-силният спад след този на аржентинското песо, което се срина с над 15%, след като централната банка спре да подкрепя курса на валутния пазар.

До миналата седмица централната банка на Турция устояваше на натиска за повишаване на лихвите, но според анализаторите ще й се наложи да предприеме тази стъпка, за да спре обезценяването на лирата. "Пазарите трябва да видят значително повишаване на лихвите, за да има ефект. В миналото мерките на банката бяха временни и половинчати, но сега залозите са по-големи", коментира Тим Аш, главен икономист в Standard Bank.

Намеса на централните банки

Турция обаче е само една от развиващите се икономики, които търсят начин да се справят с нарастващата инфлация и изтичането на капитали, без да спъват растежа с прекалено рязко покачване на лихвите. Идентична е ситуацията и в Южна Африка, а във вторник Индийската централна банка изненадващо повиши основната си лихва до 8%. От своя страна Руската централна банка повиши валутния коридор, в който поддържа курса на рублата, за десети път от началото на годината.

Според анализатори, цитирани от "Ведомости", натискът от нарасналото търсене на валути и разпродажби на рубли са принудили Централната банка да продаде около 1 млрд. долара, за да поддържа курса на националната валута. Политиката на банката е да поддържа стойността на рублата в определен валутен коридор, определящ се от курса на долара и еврото в съотношение 55% към 45%. Руската валута отстъпи до 34.74 рубли за долар и 47.51 рубли за евро, което е ново историческо дъно.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 3

    проклятието на горещите пари и държавите с ниски норми на спестявания между другото ние бяхме така 2006-2008г. . Иначе лек има ама не е приятен за политиците .

    Нередност?
  • 2
    daredebil avatar :-|
    DareDebil
    • - 1

    ФЕД много добре знаят че точно същата съдба очаква и икономиката на сащ, ако продължат да свиват печатането. Всяка лихва над 0% ще е пагубна, и ще се повтори кризата от 2008ма. Затова като вземе да опира ножа до кокала, ще обявят "изненадващо" печатането на 100+ млрд на месец.

    Нередност?
  • 3
    samolevski avatar :-|
    Само Левски
    • + 2

    Руската рубла и украинската гривна се обезценяват, населението обеднява,цените растат, вноса поскъпва.Въобще хаос и мизерия на изток от нас.
    Добре, че сме във валутен борд.
    http://www.xe.com/currencycharts/?from=USD&to=RUB&view=12h

    Нередност?
Нов коментар