🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Референдумът в Крим потопи световните пазари

Инвеститорите посрещнаха с притеснение вероятните санкции срещу Русия

Акциите на руския превозвач "Аерофлот" се сринаха с над 10%
Акциите на руския превозвач "Аерофлот" се сринаха с над 10%
Акциите на руския превозвач "Аерофлот" се сринаха с над 10%    ©  STRINGER/RUSSIA
Акциите на руския превозвач "Аерофлот" се сринаха с над 10%    ©  STRINGER/RUSSIA
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Напрежението между Запада и Русия преди референдума в Крим оказа негативно влияние на основните борсови индекси по света. Финансовите пазари гледаха нервно на възможността САЩ и ЕС да наложат икономически санкции над Москва заради намесата й на черноморския полуостров.

Логично големи понижения имаше на руската борса. В петък индексът MICEX отчете спад от 5% в петък, като достигна най-ниското ниво от октомври 2009 г. До края на търговията индексът възвърна частично позиции и затвори с понижение от 1% до 1237.43 пункта. Най-тежко опасенията на инвеститорите се отразиха на компанията за стомана "Северстал", като нейните акции поевтиняха с 4.96%, както и на авиопревозвача "Аерофлот", които се сринаха с цели 10.44%. Световният индекс MSCI отчете най-голямото си понижение през седмицата от юни месец насам с 2.5%.

САЩ и Европа в червено

Американската борса също показа червени стойности в края на седмицата. Индексът S&P 500 отчете 2% понижение в края на търговията в петък. Той приключи под техническото ниво на подкрепа от 1850 пункта. Индустриалният показател Dow Jones се сви с 43.22 пункта, или 0.27%, до 16057.67 пункта, а Nasdaq Composite – с 15.023 пункта до 4245.396 пункта, или 0.35%.

Акциите на големите европейски компании също се обагриха в червено. Понижение от 0.7% отчете индексът FTSEurofist 300. Книжата на повечето компании, които имат бизнес с Русия, поевтиняха, като например датския пивовар Carlsberg, на който акциите се свихa с 0.5%.

Златото и японската йена поскъпват

Нестабилността на пазарите доведе до повишение на инструментите, предпочитани от инвеститорите за избягване на риска. Традиционно в такива моменти поскъпна златото – в петък то се повиши с 0.74% до 1382.30 долара за тройунция. Същевременно японската йена увеличи стойността си спрямо долара и еврото – съответно с 0.48% до 101.3400 йени за долар и 0.15% до 140.9900 йени за евро. Само за седмица американската валута изгуби 1.7% от стойността си спрямо японската, което е най-голямото понижение от януари.

При петрола сортът брент поскъпна с 1 долар за барел преди референдума в Крим. Фючърсните договори за доставка през април достигнаха 108.57 долара за барел, докато тези през май – до 108.21 долара за барел. За сметка на това за цялата седмица търговията с петрол приключва с понижение.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ariman_info avatar :-?
    Ariman
    • + 3

    Интересно как ще реагира утре руската рубла, аз лично залагам на силно, но краткосрочно понижение.

    Нередност?
  • 2
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    Въпросът не е само в рублата, а и в отражението на конфликта върху Европейската икономика - 7 процента от общия износ не е лесно да се замести, особено в този момент на крехко възстановяване. САЩ са доста изолирани от този ефект, износът им до Рисия е незначителен, имат своя енергийна база. Честно казано дори гласуваната помощ на Украйна от 1 милиард долара сравнен с 12- те милиарда евро на ЕС е доста смешна сума, при това вързана с ред сложности по по- рано приети от Конгреса по МВФ и оттам реално недостъпна за момента. При поне 200 милиарда годишно харчени в Афганистан това не е красиво.
    Да се надяваме че дипломацията след днешния разговор на Меркел с Путин и на Лавров и Кери ще помогне за по- разумно решение, например автономия на Крим до нивото на 1992. Моментът за разклащане на лодката на световната икономика е крайно неподходящ за всички в нея.

    Нередност?
Нов коментар