🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пазарите изчакват решението на Фед

Европейските борси забавиха ръста си от предишните сесии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След двудневно повишение европейските фондови борси останаха без голяма промяна в сряда, тъй като инвеститорите изчакваха решението на Федералния резерв на САЩ за бъдещето на програмата за финансови стимули. Общоевропейският индекс FTSEurofirst 300 напредна с 0.25% до 1309 пункта по време на търговията, но впоследствие намали печалбите си за деня до под 0.1 на сто. От своя страна Stoxx Europe 600 също напредна минимално до 328 пункта. През предишните две седмици основните показатели спаднаха с над 5 на сто заради кризата в Украйна.

В очакване на Фед

"Днешната търговия е очаквано кротка заради месечното заседание на Фед. Инвеститорите са фокусирани към речта на председателя на институцията Джанет Йелън, което трябва да даде насоки за бъдещата политика на преминаването от количествени мерки към качествени. До края на седмицата може да се очаква забавяне на оптимистичната инерция от предишните дни", коментира пред Bloomberg Стюард Ричардсън, главен мениджър в RMG Wealth Management.

Според повечето икономисти Фед ще свие програмата си за количествено облекчаване с още 10 млрд. до 55 млрд. долара, с което ще потвърди практиката от последните месеци. С този темп изкупуванията на ценни книжа от страна на централната банка трябва да бъдат окончателно спрени през октомври. Много анализатори също така очакват Фед да се откаже от заявлението, че спад на безработицата под 6.5% ще е сигнал за повишаване на основните лихвени проценти.

Сред големите европейски компании най-значителен ръст отбеляза германският производител на автомобили BMW, чиито акции поскъпнаха със 7.3%, след като излезе с прогнози за рекордни продажби и ръст на печалбата през 2014 г. Това е най-голямото еднодневно поскъпване на акциите на компанията от юли 2010 г. Собственикът на търговската верига Zara - испанската Inditex, отбеляза ръст от 4.1% на борсата заради добрите си годишни резултати. Най-големият губещ бе Ophir Energy, чиито акции се сринаха с 16 на сто, след като компанията обяви, че не е намерила залежи на петрол и газ при проучванията си в Габон.

Песимизъм на БФБ

На Българската фондова борда (БФБ) песимистичните настроения бяха по-явно изразени, като основният индекс Sofix спадна с над 2% до 593.10 пункта. Показателят все пак остава с 20.5% над нивото си от началото на годината. Обемът на регулираната търговия надмина 2.9 млн. лв., като най-търгуваните дружества бяха "Първа инвестиционна банка" АД (-2.44%), "М+С хидравлик" АД (+2.16%) и "Химимпорт" АД (-4.99%).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jorosrabskia avatar :-P
    jorosrabskia
    • + 1

    Е, все някога "пе4атницата" трябва да спре :)

    Нередност?
Нов коментар