🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

IT гигантите в САЩ настояват за намаляване на следенето в интернет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големите интернет компании в САЩ настояха за смели действия от страна на Белия дом за драстично намаляване на наблюденията в мрежата. Изпълнителните директори на лидерите в сектора, сред които Google и Facebook, се срещнаха с американския президент Барак Обама в края на миналата седмица, за да обсъдят опасенията на индустрията относно държавната програма за следене на САЩ. Според източници на Reuters срещата в Белия дом е продължила над два часа. На нея са присъствали изпълнителните директори на Google Ерик Шмид, Марк Зукърбърг на Facebook, Рийд Хастингс на Netflix, Аарон Леви на Box, Дрю Хюстън на Dropbox и Алекс Карп на Palantir. Последната компания се занимава с анализиране и извличане на данни, следене на финансови транзакции през PayPal, която е подкрепяна от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA). Барак Обама се е опитал да успокои интернет гигантите, че администрацията на президента на САЩ ще предприеме реформи на службите при събирането на информация от глобалната мрежа след поредицата разкрития на бившия контрактор на NSA Едуард Сноудън.

IT компаниите смятат, че вече не трябва да се дават обещания и да се предприемат плахи стъпки, трябва да се действа по-смело. "Докато американското правителство предприе редица стъпки в реформирането на своите практики за следене и наблюдение, но те не са достатъчни за нас", коментира Марк Зукърбърг през своя говорител след срещата, цитиран от Reuters.

Според него хората по света трябва да знаят, че информацията, която пускат в социалната мрежа, е в сигурни ръце. Зукърбърг призовава правителството на САЩ да бъде по-прозрачно в методите, които използва, както и да обръща повече внимание на правата на гражданите. През януари Барак Обама начерта пътна карта за реформи на службите за сигурност по отношение какви практики да използват при следене в глобалната мрежа. Едни от мерките бяха ограничаване на данните, които NSA може да събира, забрана за следене на приятелски или съюзнически държави, както и промяна на процедурите при използването на телефонните разговори на американските граждани. На 28 март изтича крайният срок, в който трябва да се поднови една от най-противоречивите програми на NSA – тази за събирането на метаданните (информация в суров вид) от телефонните разговори.

Повече подробности относно срещата липсват. Според източник на Reuters тя е била насрочена именно заради изпълнителния директор на Facebook. Поканите са били пратени на 15 март, два дни след като Зукърбърг публикува гневен пост в социалната мрежа, в който той обявява, че е "разстроен относно щетите, които правителството нанася на всички" и очевидно ще трябва да мине доста време, преди да бъдат направени истински реформи. Поредната среща в рамките само на няколко месеца показва, че индустрията е загрижена за практиките на американското правителство и разкритията през последната година, явно удрят по техния имидж и успява да окаже натиск на администрацията.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 3
    • + 16

    Най-големите Интернет компании и финансовите им интереси могат да накарат правителството на САЩ и другите правителства само да прикрият по-добре непрекъснатото следене на всичко и всички в Интернет.

    Това е само една рекламна кампания, която се прави единствено с цел големите Интернет акули да не загубят пари. Тази кампания няма да защити никого от следене в Интернет.

    На Марк Зукърбърг му е пределно ясно, че хората по света трябва да знаят, че информацията, която пускат в социалната мрежа, е в сигурни ръце, но тези ръце са на специалните служби, а не на фирмите. Това ще продължи и в бъдеще каквото и да ни говорят по медиите.

    Нередност?
  • 2
    lubomirgavrilov avatar :-|
    Любо
    • + 6

    Че ще продължи е ясно. Важното е как се експлоатира тази информация, кой има достъп, какви са правилата за работа с нея. Скандалът със записването на телефонните разговори на бившия (и може би бъдещ) президент Саркози във Франция, могат да служат за учебно помагало.

    Нередност?
  • 3
    artemisia avatar :-|
    artemisia
    • - 2
    • + 4

    И какво сега Google и Facebook се обявили против следенето в интернет - я не на нас тия. Според мен тези само се опитва да си оправят имиджа понеже след скандалните разкрития на Сноудън хората станаха малко по-сдържани или поне започнаха да търсят начини как да си защитават личните данни.

    Нередност?
  • 4
    ivanivanovv avatar :-|
    ivanivanovv
    • - 7

    Следят и то с основание. Не виждам защо да не следят. Така се осигурява заетост на следящите, а и не на последно място отвреме-навреме да арестуват по някой изтрещял престъпник. Може да сигнализират и на нашите власти.

    Нередност?
  • 5
    jazzi avatar :-P
    jazzi
    • - 2
    • + 1

    Във всички случаи е добре да се поддържа стабилна пощенска и телеграфна система :) В нета все някак могат да ти хакнат контактите, да ти сринат връзката, спамят сървъра и т.н., но за другото се изискват доста целенасочени реални вместо виртуални действия!

    Нередност?
  • 6
    daskal1 avatar :-P
    daskal1
    • + 2

    Спомняте ли си за цензурата редактирала писмата в "храбрия Войник Швейк"? Каквото и да се даде на държавните бюрократи от която е да е страна няма да пропуснат да го оцапат. НСА нито са по- добри, нито по- лоши от останалите, бюрократите не мислят с категориите на бизнеса. Главното е да се харесат на началството.

    Нередност?
  • 7
    daks avatar :-(
    ДАКС

    ''
    IT компаниите смятат, че вече не трябва да се дават обещания и да се предприемат плахи стъпки, трябва да се действа по-смело. "Докато американското правителство предприе редица стъпки в реформирането на своите практики за следене и наблюдение, но те не са достатъчни за нас", коментира Марк Зукърбърг през своя говорител след срещата, цитиран от Reuters.
    ''

    ''
    Поредната среща в рамките само на няколко месеца показва, че индустрията е загрижена за практиките на американското правителство и разкритията през последната година, явно удрят по техния имидж и успява да окаже натиск на администрацията.
    ''

    Изключително ниско ниво на статията / превода. То не са граматически грешки, то не са смислови грешки. Просто потресаващо.

    Нередност?
Нов коментар