🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Денят, в който интернет се изправи срещу NSA

Хиляди сайтове, компании и потребители на онлайн протести срещу шпионажа в мрежата

Въпреки че разкритията на Сноудън продължават, няма реална промяна в действията на агенциите.
Въпреки че разкритията на Сноудън продължават, няма реална промяна в действията на агенциите.
Въпреки че разкритията на Сноудън продължават, няма реална промяна в действията на агенциите.    ©  Reuters
Въпреки че разкритията на Сноудън продължават, няма реална промяна в действията на агенциите.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Макар и разкритията на Едуард Сноудън за практиките на американската Агенция за национална сигурност (NSA) в интернет да продължават и до днес, трудно може да се каже, че нещо се е променило. Действията на агенцията най-вероятно продължават, а заедно с тях и недоволството на технологичните компании, организации и на немалко хора по света. Липсата на реални резултати от призивите за промяна провокираха нова стъпка - реални и онлайн протести.

Във вторник беше първият глобален онлайн протест срещу практиките на NSA. Той се проведе под мотото "Денят, в който започваме да се борим" и е получил подкрепата на над 117 хил. интернет страници, технологични компании и организации. Над 237 хил. души пък са подписали онлайн подписката на инициативата, с което изразяват подкрепата си за нея. Кампанията се организира от голяма група неправителствени и правозащитни организации заедно с немалко интернет компании.

Денят 11 февруари не е избран случайно, като цели да почете паметта на интернет активиста Аарън Суорц, създателят на RSS, който почина миналата година. Суорц беше известен и с мнението си, че информацията в интернет трябва да е лесно достъпна. Той беше и един от инициаторите на протестите срещу проектозаконите SOPA и ACTA, които предвиждаха доста по-строг контрол в интернет.

Много сме, тихи сме

Инициативата беше отбелязана по няколко начина. Тези, които решиха да я подкрепят онлайн, можеха да го направят, като публикуват съответното послание в социалните мрежи, личните си блогове и сайтове. Освен това имаха възможност да посетят официалния сайт на кампанията и да си изтеглят снимки, аватари и банери, които да използват в интернет, за да разпространяват кампанията. В някои страни по света имаше и реални прояви на публични места. Тяхната идея обаче не е точно реален протест, а по-скоро инициативи, които да привлекат внимание към проблема, да го разяснят и да потърсят подкрепа от още хора.

Кампанията беше подкрепена от над пет хиляди интернет компании. Сред тях са и най-големите като Google, Facebook, AOL, Mozilla, LinkedIn, както и технологични гиганти като Microsoft и др. Повечето от тях участват чрез общия си алианс Reform Government Surveillance, който основаха в края на миналата година. Съвсем малка част от компаниите обаче реално взеха участие под някаква форма в протеста. Google и Microsoft например публикуваха изявления в официалните си блогове, където изразиха подкрепата си. Нито една от големите фирми обаче не постави банер или друга индикация на сайта си за инициативата.

Подобна беше ситуацията и сред по-малките организации и компании. Основните организатори като Electronic Frontier Foundation отбелязаха деня, но други, като Mozilla например, не го споменаха. Популярният сайт Reddit взе участие чрез публикация в своя блог. Потребителите на страницата обаче не бяха особено доволни от развитието на протеста, отбелязва онлайн изданието The Verge. Някои от тях приеха включването на големите компании като "кух жест", защото те искат от правителството разрешение да са по-прозрачни за исканията, които получават от него, но не и да се прекрати практиката напълно или най-малкото да се ограничи значително.

Решаване на проблема

Макар протестът да е насочен срещу цялостната концепция за онлайн следенето, основната му цел е NSA. Причината за това е, че агенцията се очерта като най-активната в тази сфера. По данни на латиноамериканската информационна агенция Prensa Latina NSA работи заедно с още 16 хил. разузнавателни организации по света, още 1271 правителствени организации и 1931 частни компании, за да събира и обработва информацията от различните методи за комуникация между хората.

Освен това разкритията на Сноудън предизвикаха и сериозни разриви в отношенията между САЩ и останалите държави, особено в Европа. Представители на страните проведоха множество срещи с променлив успех. Във вторник обаче американският президент Барак Обама и френският му колега Франсоа Оланд проведоха среща в Белия дом, където са успели да постигнат съгласие по въпроса, съобщи Би Би Си. Двамата обявиха, че "вековното приятелство" между двете държави и "споделяните универсални ценности" са помогнали за решаването на въпроса с подслушванията на NSA. Оланд също обяви, че "взаимното доверие е възстановено".

И макар Франция и САЩ видимо да приключват дебата за NSA и да забравят за него, Европейската комисия има далеч по-различно мнение по въпроса. Тя изрази притеснение от голямото влияние на САЩ върху инфрастурктурата и архитектурата на интернет. Затова тя предлага приемането на нов пакет мерки, които ще "глобализират ключовите функции на мрежата като отдаването на топ домейни", съобщава в. The Wall Street Journal.

Според документ, с който изданието разполага, ЕС смята, че шпионажът в интернет и действията на разузнавателните агенции са довели до загуба на доверие в глобалната мрежа. Европейският съюз смята, че "интернет трябва да остане единен, отворен, свободен и нефрагментиран". Глобалната мрежа трябва да се подлага на същите закони, които важат в останалите сфери на живота ни, и управлението му трябва да е прозрачно. Ще бъде предложен и модел на управление на принципа на фирмите с множество акционери.

Съдбата на глобалната мрежа

През тази година предстоят няколко събития, които може да променят сериозно интернет. Първото от тях ще е още през април в Бразилия. Там ще се дискутира именно бъдещето на интернет и как мрежата трябва да се управлява. Ще бъдат дадени различни предложения за поделянето на контрола и съблюдаването на неговото прилагане.

През есента пък в Южна Корея ще се съберат представителите на телекомуникационния съюз към Организацията на обединените нации. Там дискусиите по темата ще продължат, като може и някои от предложенията да бъдат гласувани.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oft231057892 avatar :-|
    oft231057892
    • - 1
    • + 14

    Имам идея как може да вдигнеш кръвното на някои хора в NSA. Ако 1О милиона потребители, блогъръри и т.н. при публикуване на текст вмъкнат тук там "bomb", "all kaida", "kill barack obama" и пр. чувствителни думички в продължение на 1 месец да речем, сигурен съм, че някои софтуери ще прегреят. :)))

    Нередност?
  • 3
    seniorbb avatar :-P
    джендър NATO generals
    • - 2
    • + 5

    Аз се подписах в интернет-подписката срещу следенето от НСА на адреси и хора от цял свят! А ти?

    Нередност?
  • 4
    kolcho_slepetza avatar :-|
    kolcho_slepetza
    • - 10
    • + 5

    Аз не се подписвам и нямам намерение, защото Сноуден е една чалга. Всички разузнавателни и комуникационни компании следят трафика по съображение за сигурност, защото обществото иска и очаква това за да го опази от тероризъм. Никой не пита как се постига тази сигурност, а се правят на ущипани. Да не би китайците или руснаците да не следят всичко.? Темата Сноуден е пар екселанс разработка на руските спец служби заедно с троцкистко анархистите от анонимните. Да не говорим, че чрез и от името на Сноуден се пласират всякакви активни мероприятия на Москва, целящи да вбият клин между ЕС и САЩ. Аман от манипулатори на заплата на КГБ - същите които направиха манипулацията на шистовия газ. Вие как си мислите дали на американците им пука от Сноуден след като са преживели атаките на кулите в Ню Йорк и очакват правителството да направи всичко за да няма други атаки.

    Нередност?
  • 5
    kolcho_slepetza avatar :-|
    kolcho_slepetza
    • - 7
    • + 1

    И още нещо - проблемът със слушането у нас да не би да се роди от официално слушане и разрешения. Флашки млашки манипулации са всичко от аутсорсвани и частни подслушвания, защото няма особен проблем държавата да знае нещо за теб и да подлежи на контрол - поне вътрешен. Но никой не говори за частните и подчинени на олигарси служби за подслушвания. На тях им е изгодно да се нахвърли върху високо моралния Сноуден или Уикилийкс - да не би случайно някой от тях да разкри нещо за ФСБ или Путиновата дипломация.? Айде стига активни мероприятия

    Нередност?
  • 6
    veli7820 avatar :-|
    veli7820
    • + 3

    Къде си Джордж, къде си Оруел?

    Нередност?
  • 7
    sarssaraktos avatar :-P
    Sars Saraktos
    • + 1

    До коментар [#1] от "1024":
    Гениалните идеи винаги са прости. Време е да го направим.

    Нередност?
  • 8
    sarssaraktos avatar :-P
    Sars Saraktos
    • + 1

    До коментар [#4] от "kolcho_slepetza":

    Да бе: "Всички разузнавателни и комуникационни компании следят трафика по съображение за сигурност, защото обществото иска и очаква това за да го опази от тероризъм."
    Затова ли НСА подслушваше телефоните на 35 държавни и правителствени ръководители, сред които канцлерката Ангела Меркел и президентката Дилма Русеф. Те ли са потенциалните терористки? А и знаеш, ли че активисти заведоха в САЩ дело срещу НСА и съда задължи службата да извади официална информация колко терористични акта са предотвратени и колко потенциални терористи са заловени в резултат на масовите незаконни подслушвания? И знаеш ли какво отговориха от НСА на съда? Нито един случай не можаха да извадят. Това какво ти говори за "борбата с тероризма"

    Нередност?
Нов коментар