Руската "Стройтрансгаз" се активизира

Бъдещият строител на българския участък на "Южен поток" искал да инвестира в местни дружества

Правителството още не е обявило кой ще строи българската част от "Южен поток", въпреки че конкурсът приключи в началото на годината
Правителството още не е обявило кой ще строи българската част от "Южен поток", въпреки че конкурсът приключи в началото на годината
Правителството още не е обявило кой ще строи българската част от "Южен поток", въпреки че конкурсът приключи в началото на годината    ©  Мария Съботинова
Правителството още не е обявило кой ще строи българската част от "Южен поток", въпреки че конкурсът приключи в началото на годината    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Енергоремонт холдинг" потвърди, че преговаря с руска компания, но принципалът на БЕХ отрече да се обсъжда продажба на дялове.

Руската "Стройтрансгаз", която по неофициална информация е избрана да строи българската отсечка на газопровода "Южен поток", изглежда, е решила да стъпи доста по-стабилно на местния пазар. Или отправя публични предложения, с които да подтикне правителството за по-бързото вземане на решение за изграждането на газопровода. Изборът трябваше да бъде направен официално още преди месец, но последните събития около анексирането на Крим от Украйна явно разбъркаха картите в пасианса на руската компания и нейните лобисти в България.

В рамките на ден две съобщения с неизвестен източник посочиха компанията като потенциален купувач на акции в "Енергоремонт холдинг" и Българския енергиен холдинг (БЕХ). От "Енергоремонт" потвърдиха, че се водят разговори с голяма руска компания, но без да уточняват имена. Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) пък, което е принципал на БЕХ, отрече да обсъжда продажба на дялове.

Всичко това става в момент, когато бъдещето на "Южен поток" остава неясно заради замразяването на преговорите между Европейския съюз и "Газпром". Последно Европейският парламент гласува резолюция (която не е обвързваща), че газопроводът не трябва да се строи. Забележителното в случая беше, че българските депутати левицата се разминаха с колегите си социалисти. Пред БНР Илияна Йотова обясни, че Европейския съюз все още няма отговор на ключови въпроси и че цената на санкциите е само един от тях.

Две в едно

Информацията, че руска компания има интерес да придобие акции в "Енергоремонт холдинг, се появи под формата на нещо средно между рекламно каре и статия във в. "Труд". В материала се говори за възможностите за партньорство между двете дружества във и извън България и се цитира главният изпълнителен директор на холдинга Теодор Осиковски, който казва, че руските фирми са платежоспособни и имат отличен опит в изграждането на обекти в енергетиката, промишлената и транспортната инфраструктура. Авторът на рекламното каре се позовава и на експерти в бранша, според които възможният инвеститор би могъл да е "Стройтрансгаз". От руската фирма нито били потвърдили, нито отрекли такава възможност.

Не става ясно обаче кой стои зад съобщението и към кого е насочено то. От "Енергоремонт холдинг" казаха, че не са го поръчвали. "Капитал Daily" се опита да се свърже с адвокатското дружество "Добрев и Люцканов", което представлява българския клон на "Стройтрансгаз", но до редакционното приключване на броя не получи отговор оттам. Не дойде коментар дали информацията е вярна и от руското дружество.

Мандат за разговори

От "Енергоремонт холдинг" все пак потвърдиха, че има интерес от руска компания. Управителният съвет на дружеството е получил мандат за предварителни разговори, но те са на много ранен етап, за да е ясно как ще приключат. Не е известно още и за какъв пакет акции се преговаря. Източник на "Капитал Daily", свързан с един от по-големите акционери, потвърди, че е имало запитване от "Стройтрансгаз". От компанията добавиха също, че през последните месец интерес към "Енергоремонт" проявяват различни инвеститори. Основните акционери в дружеството са свързаната с Богомил Манчев "Миления 77" (33%), "Нови енергийни и индустриални технологии" (21.6%) и "Геоприбор" (10.8%) с основен акционер Теодор Осиковски, както и "Българска енергетика" (32%) на Николай Златев и Николай Райчев.

Руският пазар е сред приоритетните за "Енергоремонт", тъй като в момента там се правят сериозни инвестиции в инфраструктура и енергетика, а това са области, в които то работи. В съобщението се уточнява, че холдингът и неговите 7 дъщерни дружества са дългогодишни производители на енергетично оборудване, резервни части и металоконструкции, както за текущо поддържане и капитални ремонти, така и за реконструкции и рехабилитации на основно оборудване в енергетиката - ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ, в химията и металургията. Компанията има дълъг опит и в енергетиката и изграждането на нови енергийни и индустриални обекти.

Още преди време от холдинга съобщиха, че търсят все повече възможности и проекти в чужбина заради голямата междуфирмена задлъжнялост в българската енергетика. Тези проблеми са се отразили и на резултатите на дружеството, като за 2013 г. общите му приходи намаляват с 60% до под 30 млн. лв., а печалбата се свива близо 35 пъти до 189 хил. лв. Като перспективни дестинации от дружеството определят Русия, Сърбия, Косово, Македония, Ливан и Ирак.

Връзки с БЕХ

Междувременно Mediapool.bg съобщи, цитирайки правителствени източници, че "Стройтрансгаз" е отправила оферта за закупуване на дял от БЕХ. От пресцентъра на икономическото министерство опровергаха информацията, като заявиха, че МИЕ "не обсъжда въпроси за продажба на дялове от БЕХ".

"Стройтрансгаз" често работи с "Газпром" и е сред основните му подизпълнители. Руският газов гигант лансира проекта "Южен поток", който трябва да пренася синьо гориво от Русия през България, Сърбия, Хърватия, Унгария и Словения до Австрия и който се оценява на 17 млрд. евро. За изграждането на българската отсечка беше създадено проектното дружество "Южен поток - България", в което по 50% държат "Газпром" и БЕХ.

Българската част от проекта се очаква да струва около 3.5 млрд. евро, от които 1.1 млрд. ще бъдат похарчени за строителните дейности. След един неуспешен опит миналата есен в началото на тази година беше организиран втори конкурс за избор на изпълнител, но досега победителят официално не е обявен. Според източници на "Капитал" обаче за строител е избран "Стройтрансгаз консорциум", в който участват руската "Стройтрансгаз" и консорциум "Газпроект юг" от българските "Промишлено строителство холдинг" (собственост на "Водстрой 98", която се свързва с Корпоративна търговска банка), "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ холдинг". "Стройтрансгаз" има регистриран клон в България от миналия октомври.

Коя е "Стройтрансгаз"

"Стройтрансгаз" се занимава с инженеринг и строителство в областта на енергетиката, петролната и газовата промишленост, химическата индустрия, пътната инфраструктура и промишлената екология. За деветте месеца на 2013 г. компанията отчита 15.4 млрд. рубли (малко над 300 млн. евро) приходи, а печалбата й е в размер на 361.8 млн. рубли (около 7 млн. евро). Мажоритарен собственик на компанията с 96% е STG Holdings, в която основни акционери са Volga Group а Генадий Тимченко (63%) и Газпромбанк (20%). Тимченко е шестият най-богат човек в Русия според класацията на Forbes със състояние, което се оценява на 15.3 млрд. долара. В медиите се сочи като много близък приятел на руския президент Владимир Путин, което обяснява силните връзки между "Стройтрансгаз" и "Газпром". Наскоро Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени, които са допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kalinski avatar :-|
    Kalin
    • - 10
    • + 24

    наш'те рубладжийчета ще гледат да кешират с чукотките веднагически

    Нередност?
  • 2
    andthensome avatar :-@
    andthensome
    • - 12
    • + 67

    Големи боклуци братче... Дано санкциите на ЕС влязат в сила преди да успеят да направят тази свинщина.

    Всеки, който е против закупуването на част от БЕХ от руснаците да сложи + и всеки, който подкрепя това -.

    Нередност?
  • 3
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • - 7
    • + 23

    Смех,смех-руснаци и опит в строителството!По-големи мърлячи на съм виждал!

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 16

    Аз откога ви разправям, че всички тия гимнастики имаха за цел да увеличат задълженията на БЕХ до степен да не може да ги обслужва, и да се стигне до схемата "дълг срещу собственост". Натиска ще се засилва, докато са на власт сегашната тройна коалиция - които доказано защитават руските интереси.

    Нередност?
  • 5
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 3
    • + 11

    Руснаците ще ни превземат отвътре.Няма смисъл да пазят границата.

    Нередност?
  • 6
    hristovata78 avatar :-|
    hristovata78
    • - 19
    • + 8

    Мразя руснаците, но виждам тук параноя. Все пак ние не сме късали връзки с тях и не можем да ги скъсаме ей така, зависими сме. Умните политици, като Орбан в Унгария, не се карта нито с ЕС, нито с Русия, нито със САЩ. А ние все сме на двете крайности. Крайно неподходяща за развитие на изостанала държавица политика.

    Нередност?
  • 7
    zogorsone avatar :-|
    zogorsone
    • - 5
    • + 9

    Явно с проекта ще се пълнят черни каси.

    Нередност?
  • 8
    radoslavivanov avatar :-P
    radoslavivanov
    • - 7
    • + 19

    Лоша новина ако стане факт.Съветска компания в ключови дружества означава - блокиране на реформи в сектора, увеличаване на зависимостта ни от съветските другари, увеличаване на корупцията доколкото може да бъде увеличена :) и още все хубави неща :).

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 1

    Де да имат късмет от Енергоремонт холдинг да инвестира някой в тях, щото както са го закършили .......

    Нередност?
  • 10
    demos avatar :-|
    demos
    • - 2
    • + 11

    Изглежда,само изборите ще спрат руските агенти в БГ,които напират да строят руски и антиевропейски обекти в БГ!За тях съдбатта на страната е без значение,важното е,да си напълнят джобчетата,докато БГ може да бъде наказана от ЕС да плаща неустойки,а в обозримо бъдеще,да премине в Евроазийския съюз!?

    Нередност?
Нов коментар