🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК: Промените в полза на "Южен поток" са в нарушение

Брюксел опровергава твърденията на Драгомир Стойнев, че текстовете в Закона за енергетиката не нарушават европейското законодателство

В официалното прессъобщение на икономическото министерство се казва, че Драгомир Стойнев е предоставил достатъчно информация, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка.
В официалното прессъобщение на икономическото министерство се казва, че Драгомир Стойнев е предоставил достатъчно информация, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка.
В официалното прессъобщение на икономическото министерство се казва, че Драгомир Стойнев е предоставил достатъчно информация, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
В официалното прессъобщение на икономическото министерство се казва, че Драгомир Стойнев е предоставил достатъчно информация, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки твърденията на българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, че промените в закона за енергетиката, облагодетелстващи "Южен поток", не са в нарушение на европейското законодателство, Европейската комисия продължава да твърди обратното. Това стана ясно след дълго отлаганата среща между Стойнев и комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Освен това Европейската комисия напомня, че ако строежът на "Южен поток" започне и в противоречие с правилата за обществените поръчки, също могат да бъдат наложени санкции. По неофициална информация комисията вече е започнала и процедура за нарушение срещу България.

Промените в закона за енергетиката бяха приети преди месец на първо четене. Текстовете, които официално бяха внесени от депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, създават нова категория - "морски газопровод", който е изключен от правилата за достъп на трети страни (т.е. на доставчици на газ, несвързани със собствениците на тръбата), отпада определянето на тарифите от независим регулатор и т.н. Целта е морската част на "Южен поток", която навлиза на 24 км в българска територия (териториални води и суша), да има правен статут все едно че не стъпва на европейска територия.

Българската версия

В официалното прессъобщение на Министерството на икономиката и енергетиката след срещата се казва, че Драгомир Стойнев е предоставил достатъчно информация, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка. Той също така е предоставил протоколите, подписани между БЕХ и "Газпром", според които сухопътната част "Южен поток" напълно ще спазва европейското законодателство. "Бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно е информирала еврокомисаря Йотингер за законодателните инициативи в Народното събрание по проекта "Южен поток", е цитиран министърът. Пред българските кореспонденти в Брюксел той е казал, че опозицията е заблудила Йотингер, че морската част на газопровода се простира на 20 км на българска територия, а приемната станция на газопровода всъщност била само на два километра от бреговата ивица. 

И европейските критики

Говорител на Европейската комисия повтори специално за "Капитал Daily", че европейското законодателство "се прилага върху всяка инфраструктура под юрисдикцията на ЕС (която включва българските териториални води и изключителната икономическа зона в Черно море). Дължината на сухопътната част на "морския газопровод" няма връзка с оценката на комисията за това дали промените в Закона за енергетиката са съвместими с Газовата директива". Тоест промените в закона за енергетика всъщност са безсмислени и няма как "Южен поток - транспорт" (т.е. морската част на газопровода) да бъде автоматично освободен от действието на европейското законодателство.

От ЕК допълват припомнят освен това, че България вече й е дала мандат да преговаря с Русия за намирането на такива правила за ползване на "Южен поток", които да бъдат съобразени с европейското законодателство. "Освен това позволете ми да ви припомня, че комисията е също така загрижена като цяло за българското междуправителствено споразумение с Русия за "Южен поток", което ние също смятаме, че нарушава правото на ЕС."

От Европейската комисия вече официално предупреждават и че България може да е нарушила и правилата за обществените поръчки. Търг за избор на строител на "Южен поток" всъщност не беше обявен. Вместо това се проведе се конкурс от "Южен поток България" (50% е собственост на Българския енергиен холдинг) с подозрително къси срокове и подозрително конкретни изисквания за строителите (опит в изграждане на газопровод с конкретен размер, въпреки че технологията за 20- или 32-инчовата тръба не се различава съществено). За строител по неофициална информация беше избран консорциум от фирми, в който водеща е руската "Стройтрансгаз" (със собственик Гендадий Тимченко, на когото САЩ забраниха да стъпва на тяхна територия като част от санкциите за руската анексия на Крим) и българското обединение "Газпроект юг". То пък се състои от "Промишлено строителство холдинг" (собственост на "Водстрой 98", която се свързва с Корпоративна търговска банка), "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ холдинг".

"Ако газопроводът "Южен поток" бъде построен в нарушение на европейското право (т.е. на правилата за обществените поръчки) или работи в нарушение (т.е. на третия енергиен пакет), комисията ще предприеме необходимите стъпки да гарантира, че европейското законодателство ще бъде приложено."

На срещата между Стойнев и Йотингер освен това са били обсъждани и заплахата за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", както и изпълнението на препоръките на ЕК относно реформите в българския енергиен пазар.

67 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bvsc avatar :-P
    Да, ама не
    • - 179
    • + 33

    Никога не е имало "препоръки" на ЕК. В техните послания винаги има скрита заплаха и е много забавно човек да наблюдава как нашите госпожички управляващи се гънат пред Йотингер. Третият енергиен пакет сам по себе си е проформа. Изобщо не се гарантират справедливи тарифи за пренос на газ, изобщо не се уточнява кой ще е "независимият " регулатор, който ще ги определя. По сходен идиотски начин ЕК наложи формалното разделяне на НЕК и ЕСО и те продължават да са си съвсем спокойно свързани лица по смисъла на търговския закон. Евробюрократите обаче са си свършили работата. Да не говорим за смешното изискване за достъп на трети страни до тръбата, кой изобщо би инвестирал в такава инфраструктура при положение, че му се отнема приход и не използва капацитета на съоръжението си. Чрез административни мерки ЕНП чрез партията на пожарникарите всъщност докара до колапс енергийната система на България. Ако ЕК каже не на проекта, трябва да бъдем компенсирани много сериозно. Страната може да изтъргува проекта срещу например липсата на вето по задълбочаването на икономическата интеграция на Украйна . Но, не ние сме мишки и даваме мандат за преговори на Йотингер, вместо смело да кажем не на опасните санкции срещу Русия, подобно на Чехия и Унгария. Нали обаче Росенчо "ясно и категорично" е за евроценности. Жалка история !

    Нередност?
  • 2
    flader avatar :-?
    Златан Дапчев
    • - 17
    • + 175

    Този Стойнев на луд ли се прави или просто си е такъв? Черноморската икономическа зона на България не е ли част от България и не е ли България част от ЕС. Как може в акваторията на една страна да действат различни закони от тези на територията и? А и този проект ако ще създава конкуренция само на трасето на газта то заслужава ли си изобщо да се строи? Интересно ми е също какво получава Турция от това че тръбата преминава през нейната черноморска икономическа зона?

    Нередност?
  • 3
    telqk avatar :-|
    telqk
    • - 19
    • + 142

    Пелтека кога ли за последно е ходил на преглед? Като всеки комунист говори глупости и си вярва - това е болестно състояние. Както каза др.Кутев предава се по наследство и при злоупотреба с бахура!

    Нередност?
  • 4
    jtbg avatar :-|
    jtbg
    • - 16
    • + 106

    Ами ТО е опигофрен, не знае какво говори... както и цялото т.н. "правителство" от малоумници... ужас!!!

    Нередност?
  • 5
    tanyotanev avatar :-?
    T.Tanev
    • - 15
    • + 132

    А такааа, каква стана тя другарю Стойнев?? Само където ако не ви махнем скоро, пак ние ще ручаме жабетата. И какво става ясно ? Те вече са разпределили баницата, шефовете на толкова фирми удрят с вилички по масата, а от североизток скърцат със зъбкиии...
    Само да можеше по-голямата част от българите да разбере лъжичките вии

    Нередност?
  • 6
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 17
    • + 102

    До коментар [#1] от "Да, ама не":
    Ама бързо реагираха тролчетата с новите опорни точки !

    Нередност?
  • 7
    balabanov. avatar :-|
    balabanov.
    • - 93
    • + 19

    До коментар [#6] от "djb95":

    Чуваш ли се, при положение, че той е прав. Не може по този начин и ако решат да отменят проекта какво става, съгласна съм с неговото мнение, че трябва да искаме компенсации.

    Нередност?
  • 8
    bluewater avatar :-@
    BlueWater
    • - 17
    • + 130

    ПОЩАЛЬОНА-ЛЪЖЕЦ отново е хванат да ЛЪЖЕ НАГЛО!

    ЕС защитва България, а правителството и я ПРЕДАВА на пУТИН!

    ОСТАВКА стойнев!

    ОСТАВКА орешарски!

    ОСТАВКА наглеци и НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!

    Нередност?
  • 9
    kam27 avatar :-?
    kam
    • - 11
    • + 58

    По канала станишки достатъчно облъчва по този въпрос и лъга по други ?

    Нередност?
  • 10
    zdra4 avatar :-|
    Здрач
    • - 12
    • + 108

    Най-печалното в цялата история е, че пелтекът плюс цялата рубладжийска клика правят цигански номера за тоя що духа.
    Без купувачи в ЕС, тази тръба е обречена. А дали че има такива, зависи от ЕС.
    Така че в резултат от напъните, най много да се озовем с тръба завършваща на 2 км в българска територия и обесила ни на врата няколко милиарда дългове.
    Може да е красиво боядисана....докато циганите я нарежат на скрап.

    Нередност?
Нов коментар