🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компания от кръга на Путин пое "Южен поток" в България

"Стройтрансгаз" в консорциум с пет български фирми ще изгражда мегапроекта

Бизнесменът Генадий Тимченко се смята за близък до Путин, а фирмата му "Стройтрансгаз" често си партнира с "Газпром", ръководена от Алексей Милер (вляво)
Бизнесменът Генадий Тимченко се смята за близък до Путин, а фирмата му "Стройтрансгаз" често си партнира с "Газпром", ръководена от Алексей Милер (вляво)
Бизнесменът Генадий Тимченко се смята за близък до Путин, а фирмата му "Стройтрансгаз" често си партнира с "Газпром", ръководена от Алексей Милер (вляво)    ©  SERGEI KARPUKHIN
Бизнесменът Генадий Тимченко се смята за близък до Путин, а фирмата му "Стройтрансгаз" често си партнира с "Газпром", ръководена от Алексей Милер (вляво)    ©  SERGEI KARPUKHIN
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едно от най-добре пазените в тайна имена на компания – тази, която ще строи българската отсечка на газопровода "Южен поток", вече е напълно публично. Въпреки опитите на правителството да не се разкриват нито кандидатите в конкурса за проекта с прогнозна стойност 3.5 млрд. евро, нито победителят, в петък името му беше потвърдено и от източници на Reuters. Както "Капитал Daily" писа преди месец, процедурата е спечелена от консорциум начело с руската "Стройтрансгаз", традиционен партньор на гиганта "Газпром", в който участва обединение от пет български строителни компании. Изборът идва в момент, когато главният изпълнителен директор на италианската компания Eni Паоло Скарони - ключов акционер с 20% в компанията "Южен поток-транспорт", определи бъдещето на проекта като "мъгляво" и заяви пред италианския парламент, че "вероятно проектът няма да се реализира скоро" (виж карето). Освен това мажоритарният собственик на избрания изпълнител Генадий Тимченко попадна в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени заради кризата с Украйна.

Кои са в милиардната поръчка

Като се има предвид, че строителните дейности на дългия 540 км участък се изчисляват на 30% от общата стойност на проекта, за тях ще бъдат похарчени грубо 1.1 млрд. евро. Останалите средства най-вероятно ще са за материали и оборудване. Често близки до властта фирми в Русия строят инфраструктура много по-скъпо, отколкото би струвало в Европа. Стойността на "Южен поток" в България скочи от 1-1.5 млрд. евро при тройната коалиция до 3.5 млрд. евро при сегашното управление. Tова е отчасти оправдано от увеличението на капацитета за пренос от 15.5 на 47.5 млрд. куб.м. Ако обаче се сравни с близкия по параметри газопровод "Опал" в Германия, излиза, че на километър българският участък ще е четири пъти по-скъп от "Опал".

Информация, че руската "Стройтрансгаз" най-вероятно ще монтира тръбите в България, се появи още миналата есен. На практика Reuters потвърждава информацията от втори независим източник, след като преди няколко седмици източници съобщиха за "Капитал" победителя и партньорите му. Според тяхната информация поръчката ще бъде възложена на "Стройтрансгаз консорциум". В него участват "Стройтрансгаз" (63% собственост на крупния руски бизнесмен Генадий Тимченко чрез фонда му Volga Resources Group) и консорциум "Газпроект юг"от българските "Промишлено строителство холдинг" ЕАД (собственост на "Водстрой 98", която се свързва с Корпоративна търговска банка), "Техноекспортстрой" ЕАД, "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" ЕАД и "ПСТ холдинг" АД.

Справка в Търговския регистър показва, че "Стройтрансгаз" е регистрирала клон в България миналия октомври, малко преди правителството и "Газпром" да направят символична първа заварка на проекта. "Газпроект юг" пък е регистрирано през ноември 2013 г.

За изграждането на българската отсечка "Газпром" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) създадоха проектното дружество "Южен поток - България", в което те имат по 50% дялово участие. След един неуспешен опит за провеждане на конкурса миналия ноември проектната компания обяви на 21 декември 2013 г. нова процедура. До 10 януари потенциалните строители можеше да изпратят писма за намерение. Заради струпването на почивни дни около коледните празници на практика компаниите разполагаха с 5-6 работни дни, в които да подготвят офертите си. Това предизвика недоволство от чужди фирми, който се нуждаят от време, за да извадят и преведат изискваните документи. До поставения краен срок общо единадесет кандидата са подали писма, но БЕХ и "Южен поток - България" не обявиха имената им. Впоследствие в тайна останаха и фирмите, които са пресети и поканени за участие във втората фаза на конкурса, където трябва да представят по-детайлни оферти.

Тайна... колко да е тайна

Въпреки че грижливо пазената тайна вече е разкрита, до края на изминалата седмица управляващите продължаваха да отричат, че победителят е избран. Докато проектната компания не обяви кой печели конкурса, знам колкото вас, отговори на журналистически въпрос министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на брифинг в петък. От самото проектно дружество "Южен поток - България" обясниха за "Капитал", че конкурсът е във втората си фаза, но не съобщиха никакви кандидати или победител.

В четвъртък източник на "Капитал", който е близък до консорциума, съобщи, че управляващите ще обявят официално резултатите от конкурсната процедура на следващия ден. Според източник от "Газпром", цитиран от Reuters, това обаче ще се случи идната седмица.

Лансираният от "Газпром" газопровод "Южен поток" ще струва 17 млрд. евро, сочат планираните разходи. Цялата му дължина ще е 2400 км, започвайки от Русия през България, Сърбия, Хърватия, Унгария, Словения до Австрия. По план той трябва да бъде напълно завършен до края на 2018 г.  Първите доставки за България трябва да са в края на 2015 г., но вече има натрупано забавяне от няколко месеца.

Промени в трасето заради доставките към Сърбия

Трасето на "Южен поток" в България ще бъде променено от приемна станция Кардам до компресорна станция Лозен чрез дублиращ газопровод (лупинг). Миналия четвъртък от БЕХ съобщиха, че поради изменението е необходимо да се прецени дали е нужно да се прави нова оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС). Самият "Южен поток" вече има ОВОС от екоминистерството. Ако дублиращият газопровод не се изгради, т.e. "Южен поток" ще се случи по първоначалния план с вече одобрения ОВОС, няма да могат да се транспортират необходимите количества газ за Сърбия. От "Южен поток България" поясниха за "Капитал Daily", че стойността на съоръжението е включена в общата стойност на газопровода в България. С други думи, избраният изпълнител в основния конкурс ще изгради и лупинга.

Трасето му ще мине през територии на общините Попово, Бяла и Стражица. Дублиращият газопровод ще е с дължина около 35 км, строителството му трябва да започне през 2015 и да отнеме 3-4 месеца. Съоръжението ще бъде пуснато заедно с основния газопровод през 2017 г.

Тимченко със санкции от САЩ заради Крим

61-годишният Генадий Тимченко в момента е шести по богатство в Русия според списание Forbes. Състоянието му е оценено на 15.3 млрд. долара и е натрупано от инвестиции в петролни и газови компании, а също и чрез бизнес с имоти и финансови услуги. През 2007 г. той основава инвестиционния фонд Volga Resources Group на основата на инфраструктурната компания "Стройтрансгаз", преработващата "Сибур" и газвия доставчик "Новатек". В медиите често Тимченко е сочен за много близък бизнес сътрудник на Владимир Путин и дори че управлява активите на руския президент в чужбина. Не случайно "Стройтрансгаз" често работи с "Газпром" и затова силните връзки между двете компании не са изненадващи. Reuters отбелязва, че строителната компания е била включена и в изграждането на руския нефтопровод "Източен Сибир – Тихи океан", който цели да увеличи руския износ на петрол в Азия. Миналата седмица името на Тимченко попадна в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени, които са допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим.

Основен акционер в "Южен поток" се усъмни в реализирането му

Бъдещето на газопреносната мрежа "Южен поток", който се планира за премине през България, е мъгляво и вероятно проектът няма да се реализира скоро. Това заяви в края на миналата седмица на изслушване в италианския парламент Паоло Скарони, главен изпълнителен директор на италианската компания Eni. Тя е ключов акционер (20%) в "Южен поток", чиято първоначална цел беше да доставя природен газ до Северна Италия.

"Виждам едно доста неясно бъдеще за "Южен поток", понеже руският проблем може да постави под съмнение получаването на разрешенията от ЕС", каза ръководителят на най-голямата по пазарна оценка италианска компания и един от най-големите купувачи на газ от "Газпром".

"Не знам дали "Южен поток" ще бъде построен", допълни той пред депутатите. Другите ключови акционери с по 15% в проекта също са компании от ЕС - френската Electricite de France и германската Wintershall.

Преди дни еврокомисарят по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер каза, че заради руската агресия в Крим се замразяват преговорите на високо ниво относно бъдещето на газопровода на европейска територия. "Газпром" обаче заяви, че проектът си върви по неговия график и трябва да бъде завършен до 2018 г. с потенциал да осигурява до 15% от нуждите от природен газ на Европа.

Wintershall е оптимистично настроена за реализирането му. На годишната конференция на тази дъщерна компания на гиганта BASF в Касел изпълнителният директор Райнер Зеле неведнъж повтори: "Бизнесът в Русия е много важен за нас." "Южен поток" ще позволи да внасяме в Европа обем, равен на годишното потребление на Германия", добави Зеле.
37 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    naonit avatar :-|
    naonit
    • - 9
    • + 54

    МИЛКОВ , БОЖКОВ И ВАСИЛЕВ МЪГЛЯВО Е МЕКО КАЗАНО

    Нередност?
  • 2
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 46
    • + 15

    Късно Капитал разкривате участниците.Някои будни дадоха вече сведения;)

    Нередност?
  • 3
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • - 4
    • + 26

    И как така няма още никакви коментари? Това е доста важна и актуална тема. Вероятно утре ще се навакса! :-)

    Нередност?
  • 4
    roum avatar :-|
    roum
    • - 14
    • + 79

    Прочетете разследването на Юрген Рот в книгата му "Зловещата империя Газпром" , ще разберете как функционират пипалата на октопода, как строежите се оскъпяват, как десетки милиарди потъват и ...и всякакви коментари ще станат излишни...
    НЕ на Южен Поток ! НЕ на енергийната зависимост от империалистическа Путинова Русия !

    Нередност?
  • 5
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 11
    • + 26

    за нас е важно сега не кой го прави ,а какво ще тече по тръбата ,надявам се да е петрол ,а не червена революция

    Нередност?
  • 6
    plf avatar :-(
    Plamen Florov
    • - 8
    • + 43

    " Ако обаче се сравни с близкия по параметри газопровод "Опал" в Германия, излиза, че на километър българският участък ще е четири пъти по-скъп от "Опал"."

    Нали ние го плащаме - или се лъжа?

    Ми ние нали сме по-богати от немците? Нали?

    Нередност?
  • 7
    mamarinov avatar :-|
    Marinov Martin
    • - 11
    • + 65

    Червените фирми ще захлебят добре - ще построят проекта с няколко пъти повече пари. Простите селяндури в управлението им ще си купят нови бентлита, за децата някое Ламбо или ако не слушат - R8. А простия електорат ще плаща всичко с лихвите, точно каквото си заслужава!

    Нередност?
  • 8
    inadilov avatar :-|
    inadilov
    • - 14
    • + 15

    [quote#5:"tur671"]за нас е важно сега не кой го прави [/quote]
    Прав сте. За нас е важно не кой го прави, а кой ще попречи той да се случи.

    Нередност?
  • 9
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 47

    [quote#6:"plf"]Нали ние го плащаме - или се лъжа? [/quote]

    Да. Въпреки че схемата е замислена да изплащаме строителството в натура, чрез таксите за преминаване, при такава раздута себестойност няма да се избие още 100 години.

    Нередност?
  • 10
    aucun avatar :-(
    v_vendeta
    • - 10
    • + 38

    "...Ако обаче се сравни с близкия по параметри газопровод "Опал" в Германия, излиза, че на километър българският участък ще е четири пъти по-скъп от "Опал"."

    Ами просто е - при нас ще се строи 4 пъти по-качествено и ефективно...

    Крадливи червени кхмери!!! Те топчетата с бодлива тел, които разгънаха по границата излязоха като направени от платина, камо ли милиарден проект!
    Друг въпрос, че руски тръби не ни трябват, защото вървят в комплект с неочаквани посещения на зелени човечета и референдуми.
    ОктоПутин!

    Нередност?
Нов коментар